ZorgPortaal.nl


Waarom gebeuren er in het ene verpleeghuis meer goede dingen dan in het andere?

Waarom gebeuren er in het ene verpleeghuis meer goede dingen dan in het andere?

Deze vraag wordt veel gesteld, zij het meestal in iets andere bewoordingen. Als je eenmaal ontdekt hebt dat de kwaliteit van leven niet in elk verpleeghuis gelijk is, dan wil je weten hoe dat komt. Ik geef er graag antwoord op, elke keer opnieuw.

Als deze vraag opgeworpen wordt door leden van de Tweede Kamer, dan verwacht ik dat ze zelf het goede antwoord geven. Als het antwoord uitblijft, maar er wel een open-deur-oplossing in de lucht wordt gegooid, dan ga ik me irriteren. Ik begrijp best dat je als Kamerlid niet overal verstand van kan hebben, maar als het je portefeuille is, doe dan je huiswerk.

Het antwoord op de vraag is namelijk helemaal niet ingewikkeld. De verschillen worden grotendeels veroorzaakt door twee strategische keuzes die de Raad van Bestuur maakt:

  • Hoe organiseer je de zorg?

Kies je voor zorg waarbij het zorgaanbod leidend is en de focus valt op productie leveren en handelingen verrichten? Of kies je voor zorg waarbij de leefwereld van de bewoner leidend is en de focus valt op ontmoeting en het aangaan van relaties?

  • Op welke wijze verdeel je het beschikbare budget?

Stop je het geld maximaal in de directe zorg of besteed je het voor een deel aan andere zaken zoals fusies, reorganisaties, commercials, een nieuwe huisstijl, adviesbureaus, leaseauto's of een marketingafdeling.

Het bestuur van een verpleeghuis waar meer goede dingen gebeuren dan in andere verpleeghuizen kiest voor menswaardige zorg en maakt daar zoveel mogelijk budget voor vrij.

In een dergelijk verpleeghuis werken bevlogen zorgverleners, die goed toegerust zijn voor de rol die van hen verwacht wordt. Dat betekent vakbekwaam zijn en over persoonlijke kwaliteiten beschikken. Goed geschoolde, uitgebalanceerde mensen met vaste contracten, die loyaal zijn naar de bewoners, de organisatie en zichzelf.

Om zover te komen, heb je jaren nodig van vasthoudend investeren in mensen en bouwen aan kwaliteit. Het idee dat je eenzelfde resultaat ook kunt bereiken door even wat 'best practices' in een verpleeghuis te injecteren, vergeet het.


Verpleeghuiszorg in crisis! En wat gebeurt er? Pap...
Politiek Den Haag ziet ineens overal hele goede ve...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 25 juni 2017