ZorgPortaal.nl


Van basis naar een gevorderde gebruiker - Wim Hof Methode (4)

Van basis naar een gevorderde gebruiker - Wim Hof Methode (4)

Deze blog is de vierde blog in een serie over mijn ervaringen met de Wim Hof Methode. Wil je het hele verhaal volgen, klik dan hier voor de eerste blog!

De afgelopen twee maanden heb ik relatief veel last van mijzelf gehad en begon het vertrouwen in de Wim Hof Methode wat terug te lopen. De "last" zat vooral in het niet kunnen slapen door de toenemende pijn en onrust in m.n. mijn benen en voeten.

Bloedwaarden zoals ACE, Lysozyme, MCH, MCV, etc. zijn waren bij de laatste meningen in september nog afwijkend. Voor het eerst is nu ook sIL-2R gemeten welke een waarde gaf van 18.700 pm/ml. De normaal waarde moet ergens tussen de .0 en 2.500 zitten. Het e.e.a. is vaak lastig te interpreteren maar laat zien dat ik er nog niet ben.

De afgelopen maanden dagelijks onder de koude douche geweest maar minder stipt met de ademhalingsoefeningen en fysieke oefeningen. Vanuit deze achtergrond wel logisch dat de WHM ook minder succesvol is.


Bloeddruk

Daar staat tegenover dat mijn bloeddruk de laatste maand de "normaal" waarden benaderd. Het koud douchen zal hier w.s. een groot aandeel in hebben. Met het koud douchen worden de bloedvaten en het hart continue getraind. De ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat er meer zuurstof in de circulatie komt en draagt op deze wijze bij.

Begin september was het 2e trainingsweekend met Wim Hof in Beekbergen. Vanzelfsprekend begint zo'n weekend met een uitgebreide ademhalingstraining, zijn er de nodige ijsbaden, fysieke / mentale oefeningen en hebben wij wederom blootvoets een flinke wandeling gemaakt door het bos.

Dit weekend was er meer aandacht voor de persoonlijke presentatie, een tussentijdse toets en was Kasper van der Meulen uitgenodigd om nog wat dieper in te gaan op de theorie. Kasper vormt met zijn gestructureerde aanpak een uitstekende aanvulling op Wim Hof.


Steeds dieper …

De theorie achter de Wim Hof Methode gaat door de verschillende wetenschappelijke onderzoeken en inzichten steeds een stapje dieper. Grote namen zoals prof. Pickkers en dr. M. Kox van het Radboud UMC hebben inmiddels een deel van de WHM wetenschappelijk onderbouwd. Steeds meer onderzoekers en groeperingen raken betrokken en komen met nieuwe inzichten / bewijzen.

Ik moet toegeven dat de theorie mij fascineert en motiveert. Ik begrijp inmiddels de meeste processen goed maar merk dat het onthouden van alle namen en afkortingen van eiwitten, moleculen, etc. op je 49e toch een stuk laster is dan verwacht. Ik heb inmiddels de nodige uittreksels gemaakt.


Het ijsbad …

Tijdens de training stap ik met alle gemak in een ijsbad en blijf minuten staan maar heb ik nog flinke moeite met het volledig onderdompelen en de kou op mijn buik. Voor het effect is het volledig onderdompelen niet noodzakelijk maar het is toch wel leuk als dit wat minder "pijnlijk" wordt.

Naar verwachting speelt mijn fysieke gesteldheid een rol en ben ik nog te veel aan het denken waardoor ik in het verkeerde stukje van mijn hersenen zit. Om deze reden ga ik de komende tijd meer aandacht besteden aan mijn ademhaling(technieken) en focus.

De tijd is trouwens eerder een valkuil dan een prestatie. Zonder de jarenlange ervaring van Wim Hof is het schadelijk om lang in het ijswater te blijven. Een paar keer een minuut is veel beter dan 10 minuten achtereen. Ook rondom het inhouden van de ademhaling (retentietijd) kan een te lange pauze schadelijk zijn en volstaat een minuut.


Het beste medicijn …

Volgens mij heb ik voor het eerst sinds jaren weer een paar uur geslapen in een "hotel", zonder alcohol en/of andere middelen, met twee "vreemde" op de kamer.

Zo'n dagje in de natuur, de warmte en energie vanuit de Wim Hof (Methode) en de groep met "gelijkgestemde" is m.i. beter dan welk medicijn dan ook. Nu de werking nog verder zien te verlengen!

Ik kijk uit naar de volgende bijeenkomst. Er komt nog een terugkomdag in Nederland en een week met Wim Hof in Polen.


Update 29 dec. 2015

Geen vervolg op korte termijn ...

Ik heb lang uitgekeken naar de laatste stap van deze instructeursopleiding, 7 dagen met Wim Hof en de groep in Polen. Als ik de verschillende video's hiervan bekijk dan zal dit een zware week worden met veel fysieke uitdagingen. Hierbij moet je denken aan het in blote bast beklimmen van een berg, lange wandeltochten op blote voeten, zwemmen in ijskoud water, etc.  

Als ik eerlijk ben dan verwacht ik dat deze uitdagingen op dit moment fysiek niet haalbaar zijn. Ondanks de ondersteunende reacties van groepsgenoten heb ik zelf besloten dat ik geen "beperking" wil zijn voor mijzelf en de groep. Met pijn in het hart heb ik besloten om deze stap niet te zetten en eerst mijn gezondheid te verbeteren en wat meer conditie op te bouwen. Natuurlijk blijf ik de komende periode de WHM praktiseren en met een beetje geluk ben ik er de volgende keer weer bij!

Voortgang ZorgPortaal.nl
Het Fisherman’s Friend-effect

Gerelateerde berichten

 

Reacties 5

Astrid de Bruin op dinsdag 22 september 2015 23:41

Dapper, ik hoop dat het werkt!

Dapper, ik hoop dat het werkt!
Martin de Hond op donderdag 15 oktober 2015 13:16

Brrr... lijkt me erg koud. Hopelijk geeft het de gewenste effecten!

Brrr... lijkt me erg koud. Hopelijk geeft het de gewenste effecten!
monique op zaterdag 14 november 2015 22:12

Wim Hof is te zien op het congres over Pijn op 19 januari 2016 in de Reehorst te Ede. (Wim Hof Methode) Je kunt je nu al aanmelden voor het congres (vroegboekkorting).

Wim Hof is te zien op het congres over Pijn op 19 januari 2016 in de Reehorst te Ede. (Wim Hof Methode) Je kunt je nu al aanmelden voor het congres (vroegboekkorting).
Hanny op zaterdag 14 november 2015 22:48

Ik ben al 40 jaar verzorgende. Vooral de laatste jaren een koukleum. Snel koude handen en voeten. Waarschijnlijk door een slechte doorbloeding. Ik zie me zelf niet in zo'n koudwaterbad. Heb al moeite om me met zwemmen door te maken. Als iedereen uitgezwommen was, had ik me pas doorgemaakt.
Dit kan voor mij toch niet gezond zijn. Mijn hart zou het acuut begeven.
Maar ik heb wel waardering voor mensen die zoiets wel doen en waarbij het wel resultaat heeft.....

Ik ben al 40 jaar verzorgende. Vooral de laatste jaren een koukleum. Snel koude handen en voeten. Waarschijnlijk door een slechte doorbloeding. Ik zie me zelf niet in zo'n koudwaterbad. Heb al moeite om me met zwemmen door te maken. Als iedereen uitgezwommen was, had ik me pas doorgemaakt. Dit kan voor mij toch niet gezond zijn. Mijn hart zou het acuut begeven. Maar ik heb wel waardering voor mensen die zoiets wel doen en waarbij het wel resultaat heeft.....
Martin de Hond op maandag 14 december 2015 20:10

Heb je al effect?

Heb je al effect?
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 28 juni 2017