ZorgPortaal.nl


Onbestuurbaar

Onbestuurbaar

Vanuit het project "Wie zorgt er straks voor mij?" publiceren we al negen jaar over de zorg in verpleeghuizen. Als je ons artikel uit Het Parool van 25 september 2008 terugleest, dan zie je dat we toen reeds de vinger op de zere plekken wisten te leggen. Het artikel bevat zelfs een bescheiden manifest van 5 punten.

Vorig jaar hebben we middels een hoofdstuk in het boek "Het Alternatief voor de zorg" en een blog getiteld "Verpleeghuiszorg: pappen en nathouden is geen optie meer" teruggeblikt op hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen, wat de gevolgen daarvan zijn en hoe je op termijn het tij zou kunnen keren.

Bestuurders van grote zorginstellingen in Rotterdam zoals Laurens en Aafje hebben in de loop der tijd het veld moeten ruimen, omdat ze - zoals veel van hun collega's - de verkeerde bestuurlijke keuzes hebben gemaakt en daarmee de verpleeghuizen die aan hun zorg waren toevertrouwd in het moeras hebben doen belanden. Hun opvolgers staan voor de uitdaging om deze verpleeghuizen weer uit het moeras te trekken.

Hoe kan een bestuurder trouwens denken dat je zonder fatale gevolgen directies, diensthoofden, afdelingshoofden, verpleegkundigen, kwaliteitscoördinatoren, opleiders en personeelsconsulenten uit verpleeghuizen kunt vervangen door een mega centraal bestuursbureau? Alsof je daarmee op afstand de (randvoorwaarden voor de) kwaliteit van leven in de verpleeghuizen zou kunnen waarborgen.

Het gaat jaren duren voor verpleeghuizen zoals die van Laurens en Aafje weer vaste grond onder de voeten hebben, vooropgesteld dat de juiste maatregelen worden genomen. Tot die tijd zijn ze vanuit kwaliteitsoogpunt onbestuurbaar, alle aanwijzingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ten spijt.

Het ware heel wat beter geweest als de IGZ eerder had ingegrepen. Je kon het kwaliteitsprobleem bij beide organisaties jaren van tevoren aan zien komen! Het toezicht heeft ook nu weer gefaald. Vanuit ons project pleiten we niet voor niets al jaren voor een Inspectie voor de Ouderenzorg (IOZ). Daarmee hadden we vrijwel zeker veel ellende voor bewoners, familieleden, vrijwilligers en zorgverleners kunnen voorkomen.

Een tussenstand …
Geef ouderen weer een toekomst

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 28 juni 2017