ZorgPortaal.nl


Mijn ervaringen met de Buteyko methode.

Mijn ervaringen met de Buteyko methode.

Vanaf 2011 ben ik een chronische zorgvrager. In mijn situatie is het antwoord van de dokters vooral gericht op het slikken van pillen en het monitoren van de voortgang. Ontevreden over mijn huidige situatie ben ik op zoek naar alternatieven.


Voorgeschiedenis …

Een uitgebreide inleiding tref je binnen mijn eerdere blogs. Klik hier voor mijn introductie.


Onze chemische fabriek …

Ik heb altijd de overtuiging gehad dat een mens beschikt over ongekende krachten als het gaat om fysieke en zelf genezende prestaties. Een mens kan je zien als een chemische fabriek. Onze emoties, energieproductie, etc. worden uiteindelijk geactiveerd door chemische stoffen en prikkels. Bij het ervaren van angst, liefde, verdriet, kou, etc. maken wij stoffen aan waar menig farmaceut en drugsdealer jaloers op zal zijn.

Een grote uitdaging is het begrijpen en bedienen van deze fabriek. Deels zullen deze antwoorden liggen in het denken (welke overtuigingen sturen de (onbewuste) gedachten), maar ook voeding, temperatuur, ademhaling, etc. zijn hierin bepalend.


Wie of wat is Buteyko …

Op mijn zoektochten kwam ik de Buteyko methode tegen. Buteyko is een Russische arts die een groot deels van zijn leven heeft gewijd aan de ademhaling. Hij was ervan overtuigd dat veel ziekten ontstaan door een tekort aan koolzuurgas (CO2) in de longblaasjes.

Dit tekort zou ontstaan door een te diepe ademhaling, een chronische longhyperventilatie.

Hemoglobine vervoert immers de zuurstof via het bloed naar onze cellen. CO2 is in kleine hoeveelheden noodzakelijk om zuurstof los te maken van hemoglobine. Bij een tekort aan CO2 zal de opname van zuurstof in de cellen moeilijker verlopen en zal o.a. het pH evenwicht verstoort raken.

Door minder diep te ademen zou er meer CO2 beschikbaar komen en komt er uiteindelijk meer zuurstof in de cellen.

Volgens Buteyko zijn een groot aantal ziektebeelden met zijn methode te genezen. Hieronder bronchiale astma, eczeem, fibromyalgie, diabetes 2, slaapapneu en zelfs een lichte en middelmatige vorm van longemfyseem.


Relatief weinig wetenschappelijk bewijs …

Buiten Rusland is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze methode. De methode is door het Russische ministerie van Volksgezondheid erkend. Engeland en Australië hebben de methode deels opgenomen binnen hun aanbod.


De training …

Na het lezen van de verschillende bronnen ben ik toch wel nieuwsgierig geworden en ben op zoek gegaan naar een opleider in de buurt. Ik kwam het Buteyko Centrum Nederland tegen. Deze verzorgde in mijn regio een korte training van 5 lessen, circa 1.5 tot 2 uur per les. Kosten € 275,-

Masha Anthonissen-Kotousova was de (enige) docent. Zij is opgeleid door prof. Buteyko en is auteur van het boekje "Leef gezond, adem rustig".

Er waren circa 16 mede cursisten. De lessen waren eenvoudig van opzet. Een simpele ruimte met een kring van stoelen, geen koffie en thee, geen moderne presentatie middelen en een goedkoop mapje met wat uitgeprinte info.


Van de eerste tot de laatste les …

In de eerste les werden kort de basisbeginselen uitgelegd. Daarna aan de slag met het verminderen van de ademhaling. Na het uitblazen van je adem was het nodig om je adem enige tijd in te houden. De tijd dat je de adem kan inhouden wordt de controle pauze (CP) genoemd. Het is belangrijk dat je bij de eerste inademing weer normaal ademt, dus geen diepe hap lucht pakt. Dit is even wennen en kan je het beste bereiken door iets eerder te stoppen met het inhouden van je ademhaling. Hierna is het de uitdaging om zo min mogelijk (diep) adem te halen. Er is een relatie tussen de controle pauze, de maximaal haalbare pauze en de polsslag.

Er zijn verschillende methodes, zowel in actieve als passieve toestand. De techniek is redelijk eenvoudig en snel aan te leren. Ik adviseer om wat video's op Youtube te bekijken. De overige vier dagen waren grotendeels een herhaling van deze oefening. De "terugkomdag", enkele maanden later, was ik domweg vergeten en heb ik niet bijgewoond.


Afplakken van de mond en afbinden van de ribben …

Tijdens de les kregen wij nog een pleister (stukje leukoplast) om s 'nachts op de mond te plakken (dwingt o.a. een neusademhaling af) en de tip om tijdens het slapen een stevige band om de ribbenkast te plaatsen. Deze band zou een diepe ademhaling en het op de rug slapen beperken. Ik heb beide een tijdje volgehouden maar het gaf mij te veel irritatie/ slaapproblemen en ben hiermee gestopt. Ook het advies om wekelijks een dagje te vasten heb ik nog niet in de praktijk gebracht.

Een gezond mens zou een controle pauze van circa 60 seconden moeten hebben. Ik kom helaas nog niet verder dan 15 tot max. 20 sec en ervaar hierin geen verbeteringen.

Volgens Masha Anthonissen-Kotousova zijn ontstekingen, met name in de mond, een beperkende factor. Deze dempen het effect van de training waardoor de controle pauze trager zal oplopen.


Mijn persoonlijke conclusie …

Als ik eerlijk ben dan zou ik deze training niet aanbevelen. De docent was inhoudelijk zeer deskundig maar de totale aanpak maakte op mij geen professionele en motiverende indruk. Persoonlijk heb ik weinig tot geen voordeel ervaren en miste ik een stukje individuele support/ maatwerk.

Ik wil hiermee niet de gehele methode diskwalificeren. Waarschijnlijk heb ik zelf een groot aandeel in het eindresultaat. Zodra mijn ontstekingen wat meer onder controle zijn (o.a. bezinking), wil ik de oefeningen opnieuw oppakken.

5 tips voor online boekhouden in de zorg
IJKEN
 

Reacties 3

Martin de Hond op zondag 03 januari 2016 00:29

Een band om je ribbenkast en een pleister op je mond spreken mij niet echt aan. Je zal maar moeten niezen, wat dan?

Een band om je ribbenkast en een pleister op je mond spreken mij niet echt aan. Je zal maar moeten niezen, wat dan?
Joop2 op vrijdag 15 januari 2016 19:40

Ik stel toch wel vraagtekens bij dit soort alternatieve behandelwijze. Zeker als deze buitensporig veel verdienen aan dit soort grapjes. 16 x 275 = 4.440. / 10 uur = 440,- per uur. Haal er nog iets af voor de ruimte, overhead en het mapje met printjes.

Ik stel toch wel vraagtekens bij dit soort alternatieve behandelwijze. Zeker als deze buitensporig veel verdienen aan dit soort grapjes. 16 x 275 = 4.440. / 10 uur = 440,- per uur. Haal er nog iets af voor de ruimte, overhead en het mapje met printjes.
Marja de Vries op zaterdag 16 januari 2016 21:35

Er zijn een hoop opleiders in Nederland. Veel werken in kleinere groepen en geven ook nog individuele ondersteuning. Deze combinatie werkt goed. Het is vaak even zoeken.

Er zijn een hoop opleiders in Nederland. Veel werken in kleinere groepen en geven ook nog individuele ondersteuning. Deze combinatie werkt goed. Het is vaak even zoeken.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 28 juni 2017