ZorgPortaal.nl


Kennismaken met (de) Wim Hof (Methode) (2)

Kennismaken met (de) Wim Hof (Methode) (2)

Binnen deze blog ga ik in op het eerste trainingsweekend o.l.v. Wim Hof.

Deze blog volgt op een eerdere blog waarbinnen ik mijzelf introduceer. Klik hier om deze eerst te lezen.

Op training ...

De plaats van training is Beekbergen, een bosrijke omgeving binnen de Veluwe.

Meteen na aankomst stond de koffie klaar en werden de kamers ingedeeld. De kamers waren eenvoudig maar netjes verzorgd. De afgelopen nachten had ik vrijwel niet geslapen en maakte ik mij wat zorgen om mijn kamergenoot. Als ik niet kan slapen dan ga ik meestal een stukje lopen en wat rommelen… maar dat zien we later wel weer …

We werden verwacht in een grote zaal waar Wim het programma doorsprak en iedereen zich kon voorstellen. Het viel meteen op dat de meeste cursisten al redelijke bekend waren met de WHM. Zij hadden al een workshop of zelfs een reis met Wim doorgemaakt.

Oefenen, oefenen en oefenen … …

De dag ging verder met ademhalingsoefeningen, begeleid door Wim op gitaar. Zeker met het ritmische geluid op de achtergrond en het "tintelende" effect een mooie ervaring die mij redelijk eenvoudig afging.

Ik werd wat minder enthousiast toen Wim enkele voorbeelden liet zien van fysieke oefeningen, zou het eerder beschrijven als acrobatische toeren waarbij Wim op zijn hoofd ging staan, zijn gehele gewicht op een hand liet rusten, etc.

De meeste cursisten hadden een getraind lichaam en het tot mijn verbazing was het merendeel redelijk in staat om de oefeningen van Wim te reproduceren. In het begin heb ik een serieuze poging ondernomen maar de pijn in mijn gewrichten en mijn buikomgang zaten behoorlijk in de weg en heb deze oefeningen met tegenzin deels aan mij voorbij laten gaan.

Het IJsbad …

Na een eenvoudige maar goed verzorgde lunch stonden opnieuw een fysieke training en een ijsbad op het programma. De fysieke training was vooral gericht op de ademhaling en was goed te volgen. Het tweede deel zag er spannender uit. Enkele deelnemers waren druk bezig om een bad te vullen met ijsblokjes en konden bijna niet wachten om hierin te springen. Persoonlijk was ik wat gereserveerder en als een van de laatste heb ik de stap naar het ijsbad gezet. Het instappen was redelijk goed te doen maar als de kou bij mijn buik komt dan kreeg ik het toch wel moeilijk en heb het uiteindelijk enkele seconden vol gehouden. Gelukkig was een foto snel gemaakt en kon ik aan de buitenwereld bewijzen dat ik in een ijsbad gezeten had.

Licht gefrustreerd over mijn korte tijd in het ijsbad nam ik mij voor om dit de volgende keer anders te organiseren en meteen te gaan zitten. Het kon toch niet waar zijn dat ik als een van de weinigen het ijsbad niet perfect kon doorstaan. Later realiseerde ik mij dat de meeste deelnemers al eerder begonnen waren met koud douchen, etc. Misschien moest ik wat meer geduld opbrengen en eerst thuis gaan trainen met het koud douchen.

In de avond was er een borrel en de gelegenheid om met Wim en andere cursisten van gedachten te wisselen. Ondanks dat ik i.v.m. de medicatie moest letten op mijn drankgebruik was het gezellig en leerzaam.

De tijd tussen de borrel en het ontbijt heb ik grotendeels buiten mijn kamer doorgebracht. Ik heb wel wat pogingen ondernomen maar na een paar minuten was ik het bed alweer zat en ging ik buiten een stukje lopen of wat lezen.

De volgende dag op blote voeten …

De volgende dag ging er meer aandacht naar de achtergronden van de methode, zijn we een wandeling op blote voeten gaan maken (bij een buitentemperatuur van circa 14C), waren er fysieke oefeningen en is de dag opnieuw afgesloten met een ijsbad.

Ook de 2e keer was mijn tijd in het ijsbad de snelste van alle deelnemers. Dit keer was mijn ademhaling niet in harmonie en kreeg ik deze niet snel genoeg in rust. Opnieuw een dringende bevestiging om veel te gaan oefenen…

Eerder heb ik wel weekendcursussen gevolgd en meestal was halverwege de training mijn energie verbruikt. Ik was dan niet meer in staat om de lesstof op te nemen en had moeite om mijn ogen en bewegingsonrust onder controle te houden.

Meer energie

Het viel mij op dat ik aan het einde van de eerste dag niet compleet uitgeput was. Alleen op de terugweg in de auto kreeg ik weer last van mijn bewegingsonrust en moeheid. Deze constatering gaf mij het vertrouwen dat er meer mogelijk is en heb mij voorgenomen om de oefeningen serieus op te gaan pakken.

Bij thuiskomst heb ik die nacht enkele uren geslapen. De volgende dag heb ik voor het eerst in mijn leven koud af gedoucht en ben ik gestart met de ademhalingsoefeningen en het lezen van de literatuur.

Als tip wil ik nieuwe cursisten meegeven dat het zinvol is om vooraf te oefen met de fysieke oefeningen en het koud afdouchen. Voor de rest is het genieten…

Lees ook de volgende blog in deze serie "Een ruime maand verder met de WHM".

Een ruime maand ervaring met de Wim Hof Methode (3...
Kennismaken met een patiënt en volger Wim Hof Meth...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 25 juni 2017