ZorgPortaal.nl


Heel verpleegkundig Nederland bakt

Heel verpleegkundig Nederland bakt

Begin november werd Nederland opgeschrikt door de urine-enkels van de moeder van staatssecretaris Van Rijn, die hiermee behoorlijk nat ging op zijn beleid. Je zou toch denken dat er vanuit de beroepsgroep zélf een krachtig signaal zou komen nu de bezuinigingen de patiëntenzorg diep raken. Maar nee, het was de 82 jarige Ben Oude Nijhuis, wiens vrouw in dezelfde zorginstelling verblijft als de moeder van de staatssecretaris, die in het tv-programma Pauw korte metten maakte met de staatssecretaris. Van Rijn bleef maar herhalen dat de tekortschietende zorg hem had geïnspireerd de politiek in te gaan. Het klonk steeds holler. Helaas is mijn held Ben Oude Nijhuis onlangs plotseling overleden. Wie neemt het nu nog op voor de patiënt, vraag ik me af. Want wat is er toch met onze collega-zorgverleners aan de hand? Begin november berichtte de krant dat een medewerker van het Isala-ziekenhuis was geschorst omdat hij in een operatiekamer patat had gebakken. Op de deur van de operatiekamer hing hij een briefje met de tekst 'pas op, ebola'. Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te doen? Het zal toch geen verpleegkundige geweest zijn? Gekwalificeerd zorgpersoneel doet zoiets toch zeker niet?

Zwarte lijst
Het werd nog gekker, het 8-uurjournaal ronkte er eind november van: 1 procent van de zorgverleners steelt van patiënten. 50.000 patiënten worden jaarlijks het slachtoffer! Eerst dacht ik: waar zijn die cijfers op gebaseerd? Dit kan toch niet waar zijn? Maar ook al zou het flink overdreven zijn, elke diefstal is er 1 teveel. Kwetsbare ouderen die met hun handtas onder het kussen en hun portemonnee in hun onderbroek slapen, omdat ze bang zijn bestolen te worden, het is ongehoord. Om jattende collega's te ontmaskeren worden er steeds meer oma-kastjes ingezet, een soort flitspaal die het stelen filmt. Het signalement van jouw stelende collega is: iemand die al heel lang in dezelfde instelling werkt, nooit opvalt, nooit ruzie zoekt en hard werkt. En haar of zijn buit bestaat uit wisselgeld, sigaretten, stoomstrijkijzers, precisie-uurwerken, zijden japonnen en parelsnoeren. Werkgevers gaan nu gebruikmaken van een zwarte lijst; een waarschuwingsregister zodat werkgevers elkaar kunnen inlichten over zorgmedewerkers en zorgvrijwilligers die cliënten bestelen of mishandelen, om te voorkomen dat ze na ontslagen te zijn vrolijk bij de buren aan de slag kunnen.

Nog schokkender
Ik maak me echt zorgen, en verwacht elke dag schokkender nieuws. Bijvoorbeeld dat

  • er alcohol wordt gestookt in een laboratorium waar doorgaans de bloedwaarden bepaald worden, en dat een select gezelschap daar elke vrijdagmiddag het weekend mee in schijnt te luiden;
  • op een afdeling urologie een fontein gemaakt is van po's, urinalen, gevlochten katheters en urinezakjes, en dat dat een enorme wateroverlast veroorzaakte. En dat later bleek dat er helemaal geen schade in het ondergelegen magazijn was, maar dat de jaarvoorraad goed absorberend luiers en urinematjes als verloren moest worden beschouwd.
  • op een afdeling cardiologie verpleegkundigen op de monitors van de hartbewaking een game geïnstalleerd hebben;
  • er een kookworkshop in een obductieruimte werd gehouden, dat er een hennepkwekerij is aangetroffen in een ziekenhuisapotheek en er bbq's worden georganiseerd in de spoelkeuken van de afdeling longziekten…

IKEA

Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans waarschuwde er van de week voor: de zorg mag niet te veel op de IKEA gaan lijken. Ze doelde daarbij op verpleegkundigen die te ver doorschieten in het stimuleren van zelfmanagement, dat wil zeggen de patiënt een pakket zorg bieden en vervolgens weglopen. Ik vond dat een mooie vergelijking en borduur er op voort: een professionele verpleegkundige is in bezit van een inbussleutel en een handleiding, heeft geen tijd voor normoverschrijdend gedrag en komt op voor de patiënt. Een professionele verpleegkundige bakt ze elke dag pas echt bruin!!


Doorwerken tot je er bij neervalt?
Houdt het dan nooit op?
 

Reacties

Nog geen reactie
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 28 juni 2017