× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. zorgprofessionals in opleiding.

Topic-icon De BBL leerling in tijden van bezuinigingen

12 feb 2013 17:36 - 12 feb 2013 20:01 #25894 door Ruben M
Mijn naam is Ruben en net als vele andere lotgenoten ben ik bezig met een omscholing. In mijn geval betreft het een omscholing van het grafische naar de zorg en welzijnsector.

Zoals bekend zijn er, op initiatief van het ‘bruggenbouw kabinet’, vele veranderingen gaande o.a. in de zorg. Was er twee jaar terug nog voldoende vraag naar omscholers in deze branche, tegenwoordig hebben de roosteraars groen licht gekregen om de uren netjes weg te saneren... Zijn wij (de omscholers) nu zelf een bezuinigingsmaatregel geworden? Lage loonkosten en beperkte baangaranties door de instellingen. Hoe kan ik (als omscholer) nu mijn hoofd boven het maaiveld houden? Allemaal vragen die ongetwijfeld een ieder van jullie zal hebben.

Wat ik graag van huidige (zorg)omscholers of oud omscholers wil weten is hoe zij hierover denken.

Alvast vriendelijk bedankt voor de reacties.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 feb 2013 16:58 #25897 door marja2
Beantwoord door marja2 in topic De BBL leerling in tijden van bezuinigingen
Door de vergrijzing zal er voorlopig nog veel werk blijven in de zorg. Financieel is het m.i. altijd matig geweest, zeker als je start en al een inkomen had.

De politiek heeft nog niet zo lang geleden honderden miljoenen beschikbaar gesteld voor extra handen aan het bed, werving, etc. Inmiddels is het meeste alweer verdampt door onze managers...

Lees net een stukje op de website van de Abvakabo;

".... Zij zien niets terug van de extra 3,5 miljoen euro die Amsta jaarlijks krijgt voor meer handen aan het bed. Daarentegen blijkt Amsta dit geld vorig jaar uitgegeven te hebben aan onder andere roosterplanners, beleidontwikkelaars en coördinatoren. Voor dit jaar stelt Amsta het extra geld helemaal niet meer te gaan besteden."

Dit is een van de weinige instellingen waar de medewerkers vragen stellen. Wie weet wat dit voor gevolg heeft, ik steun ze graag!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 feb 2013 19:35 #25898 door hier wordt ik verdrietig van
Beantwoord door hier wordt ik verdrietig van in topic De BBL leerling in tijden van bezuinigingen
Medewerkers durven geen vragen te stellen over hoe het geld is besteed. Er heerst veel angst en onveiligheid in de zorg heel jammer. Het meeste geld zit in bestuur en management en niet aan de handen aan het bed.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 feb 2013 14:02 #25901 door Ruben M
Beantwoord door Ruben M in topic De BBL leerling in tijden van bezuinigingen
'Financieel is het m.i. altijd matig geweest, zeker als je start en al een inkomen had'.

Dat neem je ook voor lief als je begint aan het werk leertraject. Maar als je de huidige ontwikkelingen ziet: De contracten worden qua uren steeds kleiner de vacatures (vaste werkplaats) verdampen als sneeuw voor de zon. De instellingen investeren minder snel in nieuwe projecten of doelgroepen en door de zwakke arbeidsmarkt komen er steeds meer mensen bij die zich willen laten omscholen in o.a. de zorg.

Kortom het lijkt alsof de markt steeds kleiner aan het worden is voor de beginnende of net afgestudeerde BBL leerling. Wordt dit voldoende belicht door de scholen en instellingen? Zou er bijvoorbeeld ‘marktwerking’ in de lesstof verwerkt moeten worden? Moet je hier als leerbaan leerling zelf initiatief in tonen?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.