× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. zorgprofessionals in opleiding.

Topic-icon Zorg voor een overledene-deel 1.

28 okt 2010 09:37 #23251 door dyenne
Zorg voor een overledene-deel 1. was gemaakt door dyenne
Als je als 17-jarige op een verpleegafdeling komt, heb je over het algemeen nog nooit een overledene gezien, laat staan aangeraakt. Het is nogal wat als je als jonge leerling aan het bed staat van iemand die sterft. Dat doet wat met je. In de opleiding leer je uit boeken wat de kenmerken zijn van het sterven en hoe je kunt zien dat het einde nadert, maar wat je niet kunt leren uit een boek is hoe iemand voelt of ruikt die overleden is. Dat zijn dingen die je moet ervaren.
Wat ik vaak merk is dat leerlingen het eng vinden. Dan is het zaak om deze persoon goed daarin te begeleiden. Daar ligt een grote taak voor de oudere gediplomeerde. De eerste keer blijft je altijd bij, de eerste keer afleggen kun je maar één keer doen, dat is de basis. Als je niet goed wordt begeleid daarin, blijft dit je altijd bij als een nare ervaring.

Om het lichaam goed en respectvol te verzorgen moet je je eerst verdiepen in het sterven en wat de wensen en gewoonten waren van de stervende. Was diegene gelovig? Wat voor geloof had hij of zij? Wat vond diegene prettig en wat voor een persoon was het? Om dit te weten te komen is goed contact met de familie erg belangrijk. Vaak verzorg je iemand al lang en weet je ook allerlei dingen van diegene af, maar zaken zoals geloof of zingeving van het leven hoor je vaak pas aan het sterfbed.

Wat is de dood? Voor de één is de dood het definitieve einde en houdt alles daarmee op, terwijl voor de ander het een nieuw begin kan zijn aan de andere kant. Voor sommigen kan het een overgang zijn naar een nieuw leven op aarde. Ieder gelooft op zijn eigen unieke wijze, maar voor iedereen is het lichaam de plaats waar we gewoond hebben, waar we in geleefd hebben, waar we pijn aan hebben gehad en vreugde en blijdschap mee hebben gevoeld. Het is dus noodzaak om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Wat ik zelf altijd doe is dat het lichaam na het overlijden een tijdje met rust wordt gelaten. Ik sta erop dat dat in mijn bijzijn altijd gebeurt. Ik geloof namelijk dat de ziel nog een tijdje dicht bij het lichaam blijft. De ziel moet ook de kans krijgen om afscheid te nemen van het lichaam. Als je van iets dierbaars afscheid neemt, wil je vaak even alleen zijn. Dat geldt ook voor de ziel.

Omdat de ziel dicht bij het lichaam blijft, praat ik ook altijd met de overledene als ik voor hem of haar zorg, net als bij iemand die je aan het wassen bent. Dat is voor jezelf prettig, maar ook voor de ziel die naar het lichaam kijkt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

28 okt 2010 13:58 #23257 door robske
Beantwoord door robske in topic Zorg voor een overledene-deel 1.

dyenne schreef : Wat ik zelf altijd doe is dat het lichaam na het overlijden een tijdje met rust wordt gelaten. Ik sta erop dat dat in mijn bijzijn altijd gebeurt. Ik geloof namelijk dat de ziel nog een tijdje dicht bij het lichaam blijft. De ziel moet ook de kans krijgen om afscheid te nemen van het lichaam. Als je van iets dierbaars afscheid neemt, wil je vaak even alleen zijn. Dat geldt ook voor de ziel.

Omdat de ziel dicht bij het lichaam blijft, praat ik ook altijd met de overledene als ik voor hem of haar zorg, net als bij iemand die je aan het wassen bent. Dat is voor jezelf prettig, maar ook voor de ziel die naar het lichaam kijkt.


Jij staat daar echt op? Dat vind ik dus onrespectvol, een atheïst (en/of zijn netwerk) zal dit gezever (dat is mijn mening) echt niet waarderen. Praten met de overlevende?? Prettig voor jezelf? Typ dan dat het prettig voor jou is want voor mij is dat niet maar puur een taak die ik dien uit te voeren.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

28 okt 2010 14:01 #23258 door dyenne
Beantwoord door dyenne in topic Zorg voor een overledene-deel 1.
Mijn ervaring is gelukkig heel anders!
In mijn 21 jaar als ziekenverzorgende heb ik al heel wat leerlingen mogen begeleiden bij de laatste zorg, gelovig en niet gelovige en ik heb nooit geen klachten of opmerkingen gehad.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

28 okt 2010 17:43 #23264 door Dumpie55
Beantwoord door Dumpie55 in topic Zorg voor een overledene-deel 1.
Volgens MIJN MENING moet Robske toch iets gaan doen aan zijn sociale vaardigheden. Zoals jij praat over andermans handelen en overtuiging zie ik als respectloos. Ik vraag me dan ook af hoe jij je tegen de levende mens gedraag als je met dit onderwerp zo reageer. Ieder mens handelt welleswaar van uit zijn of haar geloofsovertuiging en hier van uit handelen is nooit fout of respectloos. Ook niet voor de familie van een atheïst.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: hendrik

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

28 okt 2010 18:46 #23265 door marja2
Beantwoord door marja2 in topic Zorg voor een overledene-deel 1.
Volgen mijn mening is er niks mis met de opmerkingen van Robske en heeft dit m.i. niks met sociale vaardigheden te maken.

Dyenne schrijft "Ik sta erop dat dat in mijn bijzijn altijd gebeurt."

Altijd?

Tsja... In mijn beleving is de (geloof/spirituele)overtuiging van de verzorgende van ondergeschikt belang en mag dit geen zichtbare rol spelen in de verzorging.

Natuurlijk is er niks mis mee als je respectvol praat tegen een overleden cliënt. Maar je kan m.i. niet eisen dat het lichaam een tijdje met rust gelaten wordt. Als het werk en de situatie (familie, arts, enz.) dit toestaat dan ga je toch aan de slag?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

28 okt 2010 19:50 #23267 door hendrik
Beantwoord door hendrik in topic Zorg voor een overledene-deel 1.
Hallo iedereen,
Ik kan het alleen maar eens zijn met Dyenne en Dumpie. Wat weten we immers over de dood en wat ons daarna te wachten staat? Kunnen we zomaar in de zorg aannemen dat de dood het einde van alles is? Kortom: mogen we mensen die in de zorg werken verplichten om direct na het overlijden maar te beginnen met afleggen, alleen omdat dat misschien goedkoper is? Waar zijn we dan mee bezig?

Het respectvol omgaan met een bewoner of patiënt houdt voor mijn gevoel ook in dat we respectvol moeten omgaan met het lichaam van de overledene. Ik geloof net als Dyenne dat bij de dood de ziel uit het lichaam gaat en er nog een tijdje bij in de buurt blijft. Dat is geen vreemde opvatting als je bedenkt dat dit het geloof is van praktisch alle volkeren en religies door de hele geschiedenis heen. Tegenwoordig zijn er in het Westen steeds meer atheïsten, maar ze vormen nog steeds een minderheid. Slechts 14% van de Nederlandse bevolking gelooft helemaal nergens in, de rest houdt er een vorm van religie op na. Concreet betekent dat, dat maar liefst 86% wel ergens in gelooft. Het geloof in een leven na de dood is daar een essentieel onderdeel van.

Ik denk dat het alleen maar goed is om niet alleen voor, maar ook na de dood met de nodige zorg en het nodige respect met het lichaam van bewoners en patiënten om te gaan. Het onderzoek van Van Lommel naar BDE's laat immers zien dat het bewustzijn van de mens ook onafhankelijk van de hersenen kan functioneren. Ieder die wil nadenken kan daaruit zijn conclusies trekken...

Groetjes,
Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

29 okt 2010 07:30 #23269 door dyenne
Beantwoord door dyenne in topic Zorg voor een overledene-deel 1.
Hallo allemaal,
Ja, ik sta erop en dat heeft in feite weinig te maken met mijn overtuiging.
In de praktijd kun je ook niet meteen beginnen met afleggen omdat je eerst dingen moet regelen.
Je legt een lichaam toch ook niet meteen in de koeling? er moet eerst geschouwd worden?

Of je nu wel of niet gelovig bent of spiritueel we zijn het er toch over eens dat een lichaam het omhulsel is? een jas kan toch ook niet bewegen zonder mens erin?
Zo is het ook met een lichaam.

Natuurlijk bespreek ik met de familie dat ik het lichaam even met rust laat, ik heb nog nooit in de 21 jaar dat ik daar werk een familie gehad die dit niet toestond.
Ook mijn collega's en leidinggevende hebben mij nooit tegen gehouden hierin.
Ik laat het lichaam ook geen uren liggen, een half uur is vaak al genoeg.

Vriendelijke groet,
Dyenne

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

29 okt 2010 10:31 #23275 door Dumpie55
Beantwoord door Dumpie55 in topic Zorg voor een overledene-deel 1.
Helemaal mee eens Dyenne.

Mijn ervaring is dat zorgt dat de persoon netjes ligt, alsof je hem gereed maakt voor de nacht, en laat hem dan met rust.
Door nabestaanden wordt dit heel erg gewaardeerd, omdat ze dan in rust afscheid kunnen nemen. Ik vind het namelijk respectloos om maar gelijk te beginnen met handelen, omdat het mijn taak is, nabestaanden hebben ook gevoel. Vaak wordt dit vergeten, omdat ze niet onder de verantwoordelijkheid vallen van de zorg, De overledene valt wel onder onze zorg en behoort dan ook met respect behandeld te worden tot hij/zij het huis heeft verlaten.

Groetjes Louis

ZORGEN DOE JE MET JE HART EN NIET ALLEEN MET HANDEN

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.