× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Valse propaganda over schizofrenie-gen

26 juli 2014 01:23 - 26 juli 2014 01:26 #26385 door Arjan
In de media wordt bericht over een grote doorbraak op het gebied van schizofrenie-onderzoek waarin ruim honderd genen zouden zijn gelinkt met de ziekte schizofrenie.

www.eoswetenschap.eu/artikel/schizofrenie-een-kwestie-van-genen

Ik wil graag een discussie starten rond de mogelijke valsheid van de claim. Er zijn honderden hoogleraren die al decennia hun beklag doen over de schizofrenie-gen claim die al decennia wordt herhaald. Er zijn boeken volgeschreven over de claim die met de hulp van de farma telkens een miljoenen publiek bereikt terwijl de rectificatie maar enkele insiders bereikt. Zie bijvoorbeeld professor Mary Boyle van de Universiteit van East London:

“It’s all done with smoke and mirrors”
www.critpsynet.freeuk.com/Boyle.htm

Prof. Jay Joseph: “Five Decades of Gene Finding Failures in Psychiatry”
www.madinamerica.com/2013/02/five-decade...lures-in-psychiatry/
www.councilforresponsiblegenetics.org/ge...Page.aspx?pageId=384

Wat is jullie opvatting over de publicatie van de claim dat schizofrie-genen zouden zijn gevonden en dat daarmee is aangetoond dat schizofrenie een echte ziekte is?

"‘Dit onderzoek maakt in één klap duidelijk dat schizofrenie een ‘echte’ aandoening is, met een biologische basis’, zegt René Kahn van het UMC Utrecht, die meewerkte aan het onderzoek."


De bewering van Prof. René Kahn betekent dat de psychiatrie jarenlang de hersenen van mensen heeft behandeld zonder bewijs te hebben gehad dat schizofrenie een echte ziekte is. En nu zou de psychiatrie zogenaamd eindelijk de ziekte hebben ontdekt terwijl honderden hoogleraren de exact zelfde claim al decennia met succes hebben bestreden.

Vind je het gezien de geschiedenis van valse soortgelijke claims rechtvaardig om deze claim in de grote media bij het grote publiek te brengen?

In 2009 bleek dat uitgever Elsevier (van The Lancet) 6 valse wetenschappelijke tijdschriften had uitgegeven die in werkelijkheid propaganda-bladen waren voor farmaceutische bedrijven.

vorige.nrc.nl/wetenschap/article2239467....iften_voor_industrie

Bedrijven verdienen geld aan ziekte wat zorgt voor een drijfveer voor het bevorderen van ziekte. Middels propaganda tactieken zullen de bedrijven proberen om de 'markt' te bewerken t.b.v. hun doel: het bereiken van de grootste mogelijke winst en dus het zo effectief mogelijk bevorderen (propageren) van ziekte.

Wat is jullie idee hierover?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.