× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Minister Schippers start campgne tegen breindoping

22 juli 2014 08:57 - 25 juli 2014 23:48 #26384 door Arjan

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.Geneesmiddelen die de werking van de hersenen beïnvloeden – de zogenaamde smart drugs, breinpep of brain boosting drugs – worden alsmaar populairder. Steeds meer studenten slikken psychiatrische medicijnen zoals provigil, Ritalin en Concerta om de concentratie te verhogen of het energiepeil een boost te geven. Helaas is dat niet zonder gevaar. Niet alleen zijn zulke pepmiddelen op lange termijn slecht voor de hersenen, ook tijdens de examens kan het verkeerd aflopen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is een campagne gestart om het gebruik van breindoping tijdens de studie tegen te gaan.

www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-...-in-examentijd.dhtml

www.nu.nl/politiek/3822768/schippers-laa...n-in-examentijd.html

www.powned.tv/nieuws/politiek/2014/07/schippers_medicijnen.html

Er zijn veel psychiaters en evolutie geleerden die bepleiten dat het goed is voor kinderen om ADHD medicijnen te gebruiken om hun prestaties op school te verbeteren. Dit motiveert kinderen om toch ADHD pillen te gebruiken op school.

HLN.be: Geheugenpil bevordert prestaties

HLN.be: Hoogleraar bio-ethiek: “Geef Ritalin aan iedereen”

De door de Britse overheid gefinancieerde denktank Futurelab voorspelt dat kinderen binnen 1 generatie cognitieve pepmiddelen (intelligentie medicijnen) zullen gebruiken.

Telegraph: Children will be using brain-boosting drugs ‘in a generation’

Met de ophande zijnde nieuwe versie van de DSM5 - het handboek van psychiaters - zullen er verschillende nieuwe studie-gerelateerde ziekten ontstaan zoals bijvoorbeeld Dyscalculie (rekenstoornis) en taalstoornis.

Verschillende farmaceutische bedrijven leggen momenteel de laatste hand aan medicamenten tegen die ziekten en The Academy of Medical Sciences in Engeland heeft de ministers reeds geadviseerd dat het gebruik van dergelijke medicijnen op korte termijn zo wijdverbreid zal zijn dat het zal moeten worden gereguleerd.

Er is dus een partij die juist vóór het gebruik van hersen-pepmiddelen is onder studenten, buiten de farmaceutische industrie die er veel geld mee zal verdienen.

Wat vinden jullie van het initiatief van de minister? Vind je het juist goed of slecht dat studenten hersenpepmiddelen gebruiken?

Zie ook: Minister Schippers verstuurt kritische brief over ADHD aan alle kinderartsen en psychiaters in Nederland

Kijk voor natuurlijke alternatieven om je concentratievermogen en prestaties te bevorderen op www.goedgevoel.be/gg/nl/497/Studeren/art...oor-de-blok-2-.dhtml

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.