× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Psychiaters passen diagnose aan na kritiek op ADHD

16 jan 2014 23:20 - 17 jan 2014 09:41 #26259 door Arjan
De Belgische hoogleraar psychiatrie Walter Vandereyken deed recent de volgende uitspraak in de krant De Standaard n.a.v. de forse stijging van het aantal antipsychotica-voorschriften aan kinderen:

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.‘Na de kritiek op ADHD-medicatie zijn veel ADHD-diagnoses vervangen door bipolaire stoornis', zegt professor psychiatrie Walter Vandereycken (KULeuven). ‘De jongste jaren zie je een enorme tendens om die diagnose ook bij jongeren en kinderen te stellen. Vaak gaat het om opvliegende kinderen met wisselvallige stemmingen die moeilijker handelbaar zijn. Voor die gedragsproblemen wordt naar antipsychotica gegrepen. Die zijn bedoeld om hallucinaties aan te pakken, maar worden hier gebruikt om stemmingspieken te onderdrukken.'

( bron )


In de recente jaren is uit studies gebleken dat ADHD medicatie psychose en agressie kan veroorzaken. Het aantal ADHD medicatie voorschriften groeit met 20 tot 30% per jaar (100.000 extra pakjes in 2012, in totaal 1,1 miljoen pakjes ADHD medicatie) en het aantal antipsychotica voorschriften aan kinderen stijgt nog harder, met 49% groei in 2010.

www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending...eren-zorgwekkend.htm
www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/steed...n-aan-antipsychotica (2012)

Artsen spreken er grote zorgen over uit. Antipsychotica verkort het leven van volwassen gebruikers met gemiddeld 30 jaar volgens de officiële cijfers in de psychiatrie.

Een opvallend feit is dat de top 3 meest voorgeschreven antipsychotica (Seroquel, Risperdal en Zyprexa) overeenkomt met de top 3 meest dodelijke antipsychotica. De modernste antipsychotica zijn 10x duurder en tot 41% dodelijker dan oude antipsychotica van 20 jaar geleden. Dat duidt op eugenetische motieven.

www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/3140.../3140717/eugenetica/
www.reuters.com/article/2009/07/13/us-sc...dUSTRE56C15Z20090713

Antipsychotica zijn niet getest op kinderen. Het is daarom erg omstreden om antipsychotica voor te schrijven aan jonge kinderen.

Op NOS.nl stond vorige week het een bericht over geldklopperij door psychiaters. Psychiaters blijken diagnoses aan te passen op het verzoek van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en ze blijken daar omgerekend 3000 euro per uur voor te ontvangen.

nos.nl/artikel/595744-250-euro-voor-5-minuten-keuren.html

‘Psychiaters passen diagnoses aan op aandringen van het CBR, zonder dat dit terug te voeren is op wat iemand heeft gezegd’, stelt advocaat Bert Kabel.

‘Op zaterdagen huren ze locaties met vier of vijf kamertjes’, zegt Kabel. ‘Daar werken jonge basisartsen standaard vragenlijsten af; vaak staan mensen binnen een kwartier weer buiten.’

‘Aan het eind van het gesprek komt de psychiater binnen, kijkt door de papieren en stelt nog een vraag’, aldus Van Oosten. ‘Zo kan hij zeggen dat het onder zijn verantwoordelijkheid gebeurt. Zo worden talloze mensen weggewerkt. En die worden bijna allemaal tot alcoholist gediagnosticeerd.’

Het CBR bevestigt dat het psychiaters vraagt hun diagnose aan te passen.

‘Het is onze taak rapporten van psychiaters te controleren op consistentie’, zegt een woordvoerder. ‘Als de conclusie volgens ons niet voldoende steunt op bevindingen, moeten wij dit terugkoppelen. Is de psychiater het eens met de kritiek, dan zal hij zelf – en niet het CBR – zijn diagnose aanpassen.’


De hersenen van kinderen worden behandeld op basis van corrupte diagnostiek.

Wat vinden jullie hiervan? En wat is er tegen te doen?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.