× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon BDE verandert visie van neurochirurg op bewustzijn

29 mrt 2013 13:27 - 29 mrt 2013 13:29 #25971 door hendrik
Boekbespreking van "Na dit leven" van dr. Eben Alexander

Binnen de medische wereld wordt aangenomen dat ons bewustzijn wordt voortgebracht door de chemische en elektrische processen die zich binnen onze hersenpan afspelen. Dat paradigma kun je samenvatten als: “ons bewustzijn is het product van de hersenfuncties”. Volgens dat principe vallen onze psychische functies uit als we hersendood zijn. Vooral bij neurochirurgen heeft die gedachte postgevat: zijn de hersenen, door welke oorzaak dan ook, niet meer in staat om te functioneren, dan gaat onze interne video op zwart.

Wat zou er nu gebeuren als een vooraanstaand neurochirurg zelf enkele dagen in coma zou liggen, terwijl hij ondertussen wel zeer intense ervaringen ondergaat – ervaringen die zó levendig zijn dat hij als een compleet ander mens uit de coma ontwaakt? Dat overkwam dr. Eben Alexander uit Lynchburg, Virginia. In de vroege ochtend van de 10e november 2008 werd hij om half vijf wakker met hevige pijn in zijn rug. Hij stond op, nam een bad om wat te ontspannen, maar merkte dat de pijn alleen maar heviger werd. Toen hij teruggestrompeld was naar de slaapkamer, kon hij nog net tegen zijn vrouw uitbrengen dat ze geen ambulance hoefde te bellen. Daarna verloor hij het bewustzijn.

Enkele minuten later werd hij met loeiende sirenes overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis, waar hij zelf ook veel hersenoperaties had uitgevoerd. Na een eerste inspectie werd al snel duidelijk dat zijn hersenschors geen enkele activiteit meer vertoonde: dr. Alexander leed aan een ernstige vorm van hersenvliesontsteking. Bij hem was die ontsteking veroorzaakt door een E-coli bacterie, die tamelijk resistent is tegen een behandeling met antibiotica. De behandeling, die men hem gaf, sloeg dan ook niet aan. Integendeel: zijn toestand verslechterde met de dag. Zijn kans om te overleven was hooguit tien procent. Maar terwijl zijn lichaam zieltogend op een ziekenhuisbed lag, te midden van een wirwar van draden en slangetjes, had hij de meest intense ervaring van zijn leven: een BDE die hem verder voerde dan alle BDE’s die tot nu toe zijn gemeld.

Het eerste wat hij gewaar werd was een donkere, onderaardse wereld, alsof hij als een mol of regenworm onder de grond zat, zonder enige herinnering aan wie hij was. De omgeving was schemerachtig en onheilspellend. Vanuit de verte drong een kloppend geluid tot hem door, alsof een leger onderaardse arbeiders monotoon in een fabriekshal stond te werken. Dat kloppen werd steeds luider. Ondertussen verschenen er monsterachtige gezichten om hem heen, waardoor hij het benauwd kreeg. Hij wilde al om hulp roepen, toen er van boven een prachtige melodie tot dat onderaardse rijk doordrong: een melodie die zich ook manifesteerde als een lichtgloed die hem omvatte en door een poort uit die ondergrondse wereld optilde.

Boven de grond aangekomen vloog hij in het gezelschap van een engelachtige verschijning over eindeloze velden, wouden en heuvels. Sommige mensen beneden hen kon hij zelfs onderscheiden. De sfeer was er hemels en rustgevend, de kleuren diep en intens. Zoals vaak bij BDE’s het geval is, was er nauwelijks afstand tussen hemzelf en datgene wat hij waarnam. Bovendien manifesteerden kleuren zich ook als geluiden, en omgekeerd. Hem werd door zijn engel, een jonge vrouw, meegedeeld dat het geestelijke universum oneindig veel groter is dan de fysieke werkelijkheid, en dat er veel meer universa zijn dan het ene dat wij kennen; in sommige staat de intelligentie ook op een beduidend hoger peil. Een andere waarheid die hem werd meegedeeld had te maken met het kwaad: dat is noodzakelijk met het oog op de vrije wil van de mens. Zonder vrije wil is er geen groei mogelijk. In onze wereld is het kwaad sterker dan elders, maar binnen het grote geheel is de liefde overheersend.

De diepste ervaring tijdens deze reis door het geestelijke rijk had dr. Alexander toen hij samen met zijn gids doordrong tot de ‘Kern’: een enorm diepe, zwarte ruimte, die toch heel vertroostend aanvoelde. Tijdens deze momenten ervoer hij de mystieke aanwezigheid van God als een wezen met een oneindig bewustzijn. Een lichtend hemellichaam was al die tijd bij hem en diende als tolk tussen zijn eigen gedachten en de goddelijke aanwezigheid die hem aan alle kanten omringde.

Zeven dagen na het begin van zijn ziekenhuisopname kwam dr. Alexander weer bij kennis. En hoewel iemand, die bijna een week door een bacteriële hersenvliesontsteking in coma heeft gelegen, meestal zo’n zware hersenbeschadiging heeft opgelopen dat hij de rest van zijn leven een hopeloze stumper is, herstelde hij volkomen. Zijn complete geheugen, incl. de herinneringen aan zijn BDE, kwamen terug. Van één ding was hij nu volledig overtuigd: deze ervaring was onomstotelijk echt. Bovendien was hij niet alleen genezen van zijn hersenvliesontsteking, maar ook van het medische paradigma dat ons bewustzijn afhankelijk is van onze hersenen.

Sinds de publicatie van zijn boek “Proof of Heaven” geeft hij overal lezingen en interviews. Zijn belangrijkste doel is om de medische wereld ervan te overtuigen dat ons bewustzijn ook onafhankelijk van de hersenen kan functioneren en dat de diepere natuur van de werkelijkheid puur geestelijk is. In de V.S. maakte zijn boek heel veel reacties los, zowel positief als negatief. De eerste reacties op de Nederlandse vertaling “Na dit leven” vertonen hetzelfde beeld. Wie een wetenschappelijk paradigma aanvecht, zal heel wat horden moeten nemen voordat zijn ideeën ingang vinden. Toch lijkt deze poging me de moeite waard. “Na dit leven” kan, door zijn soepele stijl en rijkdom aan medische details, hier zeker een bijdrage aan leveren.

Hendrik Klaassens.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

31 mrt 2013 17:37 #25972 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic BDE verandert visie van neurochirurg op bewustzijn
Ha Hendrik,mooi om je boek verslag te lezen.Ook mooi dat deze man dit heeft mogen meemaken,ook al is het natuurlijk heftig om zo ziek te moeten worden.
Nog steeds wordt er lacherig over gedaan als je dit onderwerp bespreekt,helaas,pas als mensen een soortgelijke ervaring hebben gehad geloven ze pas dat dit werkelijk bestaat!
De volgende gebruiker (s) zei dank u: hendrik

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

31 mrt 2013 18:31 #25973 door hendrik
Beantwoord door hendrik in topic BDE verandert visie van neurochirurg op bewustzijn
Ja, het klopt wat je zegt: pas als mensen zoiets zelf meemaken, geloven ze dat het echt is en dat je bewustzijn intact blijft als je hersenen in feite zo dood zijn als een pier. Deze man had totaal geen EEG-uitslag meer. De medische verslagen van de periode van zeven dagen, waarin hij in coma lag, zijn allemaal bewaard gebleven. Zijn hersenschors, waarvan men denkt dat het verantwoordelijk is voor het bewustzijn, was compleet uitgeschakeld. Toch had hij in die periode ervaringen die zó verbluffend helder en scherp waren, dat ze hem altijd zijn bijgebleven. Rara hoe kan dat als ons bewustzijn door de werking van de hersenen ontstaat?

Dr. Alexander, die deze BDE had, is een hoogleraar neurochirurgie. Hij heeft alles opgeschreven wat hij zich van zijn BDE kon herinneren. Omdat hij er nu van overtuigd is dat ons bewustzijn niet afhankelijk is van onze hersenfuncties, heeft hij zich door allerlei Amerikaanse en Europese tv-stations laten interviewen. Daarmee wilde hij aantonen dat de medische wetenschap zich op dit punt vergist.

Het gevolg daarvan was dat hij in de V.S. snoeihard is aangevallen door collega-wetenschappers. Eén daarvan is de hersenwetenschapper Sam Harris. Harris weigert aan te nemen dat de hersenschors van Alexander volledig was uitgeschakeld toen hij een BDE had, terwijl er toch overvloedig bewijs is dat tijdens die BDE Alexanders hersenschors een vlak EEG vertoonde. Harris ging zelfs zo ver dat hij Alexander 'anti-wetenschappelijk' noemde. Volgens Harris kan dr. Alexander zijn BDE alleen hebben gehad toen hij weer bijkwam uit de coma.

Je kunt dit vergelijken met de botte uitspraken van Dick Swaab over Pim van Lommel; je ziet daar in feite dezelfde discussie. Als BDE-er is er daarom voor mij alle reden om Van Lommel op volle kracht te steunen, o.a. door lezingen te organiseren waarin hij kan vertellen over het BDE-onderzoek. De volgende lezing van hem heb ik gepland op 30 oktober a.s. in Friesland. Vroeg of laat zal het onzinnige medische paradigma dat de hersenen ons bewustzijn zouden produceren, een zachte dood sterven; dat is gewoon een kwestie van tijd. De consequenties daarvan zijn volgens mij enorm. Het betekent immers dat onze geest, onze gedachten, gevoelens en herinneringen, na de dood blijven bestaan.

Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

31 mrt 2013 19:58 #25974 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic BDE verandert visie van neurochirurg op bewustzijn
@Hendrik om kort te zijn er is leven na de dood,zoals in de bijbel wordt beschreven.Als BDE er weet je dat.ik ben er van overtuigd dat mijn lichaam,de jas van mijn geest,sterfelijk is en dat mijn geest door blijft leven.
Ik heb al een paar keer ervaren,dat mensen die zijn overleden me laten weten/merken dat ze er zijn!Ook daarom wordt gelachen,nou ja dan is er nog iets om te lachen toch?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.