× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Minister: "Homoseksualiteit is geen ziekte"

05 juni 2012 16:50 #25549 door Arjan

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.Wat te doen wanneer een erkende arts je vertelt dat de homoseksuele gevoelens die je voelt en het gedrag dat daarmee gepaard gaat een ziekte is?

Het is een lastige kwestie en we leven gelukkig in een tijd waarin we de vrijheid hebben om zonder noodzakelijk verzet tegen een medisch dogma onszelf goed en vrij te kunnen voelen bij het hebben van homoseksuele gevoelens. Maar men beseft mogelijk niet dat we dat te danken hebben aan een strijd die homoseksuelen 40 jaar geleden hebben gevoerd toen homoseksualiteit op gelijke wijze als ADHD gedrag en depressieve emoties nu, als ziekte werd erkend binnen het medische specialisme psychiatrie.

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.In de jaren ‘50 werd homoseksueel gedrag officieel erkend als een psychiatrische stoornis. Door hevige protesten en ophef vanuit de Amerikaanse politiek in 1973 werd de diagnose echter weer geschrapt uit het psychiatrische handboek de DSM en sindsdien wordt homoseksualiteit binnen de psychiatrie genegeerd.

Maar hoe zou het vandaag zijn geweest indien de psychiatrie destijds had gewonnen? Als volwassene kun je je verzet tegen psychiatrische dogma’s baseren op al je positieve ervaringen met homoseksualiteit, bijvoorbeeld op het potentieel of nut dat je hebt ervaren door de (initiële) problemen te overwinnen. Maar hoe kan een vijfjarig kind dat mogelijkerwijs? Wat zou een kind kunnen inbrengen tegenover ouders die door een psychiater worden geadviseerd om het kind zijn hersenen te laten behandelen met anti-homo medicijnen?

Het kind wil liefde en vrij zijn, het zal logischerwijs accepteren dat het ziek is en de psychiatrische behandeling ondergaan.

Ondanks dat de psychiatrie destijds verloren heeft en homoseksualiteit officieel niet meer als een ziekte wordt beschouwd blijken veel psychiaters binnen hun praktijk homoseksualiteit toch als een ziekte te beschouwen en als zodanig medisch te behandelen. Recent ontstond in Groot Brittannië ophef toen bekend werd dat 1 op de 6 Britse psychiaters homoseksualiteit als een ziekte beschouwt en probeert te genezen met medische behandeling, wat onverantwoord is omdat er geen wetenschappelijke basis is voor een dergelijke praktijk.

Hoogleraar Michael King : “Ik schrok hier echt van en had niet verwacht dat dit op grote schaal plaatsvindt. Er is geen enkele wetenschappelijke basis voor deze behandelingen.”

http://www.zielenknijper.nl/wp-content/uploads/2010/08/prof-michael-king-homoseksualiteit.mp3 (BBC radio)
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/3/26/260300_homos_genezen.html


De strijd tegen dogmatische invloeden van de psychiatrie is nog niet gestreden echter hebben we in Nederland op dit moment een minister van Volksgezondheid die het voortouw neemt en regelgeving afdwingt gericht op het stoppen van op dogma’s gebaseerde behandelpraktijken.

Minister: “Homoseksualiteit is geen stoornis”

Zorgverzekeraars hoeven de behandeling van homo’s door de christelijke GGZ-instelling Different niet te vergoeden. Dat blijkt uit een brief die minister Schippers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Als christelijke cliënten psychisch lijden vanwege homoseksuele gevoelens betekent dat niet dat ze een psychiatrische stoornis hebben, schrijft de minister.

,,Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose, geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg’’, concludeert de minister dinsdag.


Volgens de minister kan Different cliënten die homoseksuele gevoelens als een last ervaren wel pastoraal begeleiden, maar die begeleiding wordt niet door een zorgverzekering gedekt.

Stok om mee te slaan

Directeur Henk van Rhee van ‘Tot Heil des Volks’, de organisatie waar de stichting Different onderdeel van is, zegt dat hij van plan is om de zaak voor te leggen aan de Commissie Gelijke Behandeling.

“Het lijkt erop dat christenen met psychische problemen vanwege hun christen-zijn uitgesloten worden van de ggz en verzekering, terwijl ze normaal premie betalen”, zei hij op Radio 1.


Van Rhee zei verder dat de minister op zoek was naar een stok om mee te slaan.

Schande

Begin dit jaar sprak de Tweede Kamer er schande van dat GGZ-instelling Different homo’s probeert te genezen en dat dit ook nog vergoed word door zorgverzekeraars. Minister Schippers sloot zich daarbij aan.

Bron: http://www.destentor.nl/regio/11157134/Homoseksualiteit-is-geen-stoornis.ece

~~

Wellicht een interessante ingang voor een discussie, ook ivm. de recente stellingname van Obama voor het homohuwelijk in Amerika.

http://firstread.msnbc.msn.com/_news/2012/05/09/11621156-obama-i-think-same-sex-couples-should-be-able-to-get-married?lite

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 juni 2012 14:02 #25551 door Klara koe
Beantwoord door Klara koe in topic Minister: "Homoseksualiteit is geen ziekte"
Het is toch te gek voor woorden dat homoseksualiteit als ziekte gezien word. Sinds wanneer zijn "gevoelens" een ziekte? Misschien moeten ze "korzichtigheid" eens als ziekte gaan beschouwen.. als ze al die mensen die nu homoseksuelen "willen genezen" eens gaan genezen. Want laten we eerlijk zijn! Wie is er hier nu ziek?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 juli 2012 08:07 - 04 juli 2012 08:22 #25575 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Minister: "Homoseksualiteit is geen ziekte"

Klara koe schreef : Sinds wanneer zijn "gevoelens" een ziekte?


Sinds wanneer is kindergedrag een ziekte? Sinds wanneer zijn depressieve emoties een ziekte?

De psychiatrie is gebaseerd op het idee dat het leven toeval is en dat emoties en gedrag ontstaan in chemische processen in de hersenen die met medicatie te bestrijden zijn wanneer deze processen door het medische vakgebied als ziekte worden aangeduid.

Ik vind dat de psychiatrie beëindigd moet worden omdat het uitdragen van de pretentie dat het leven geen betekenis heeft schadelijk is. Ik ben ervan overtuigd dat het leven wel betekenis heeft en dat een basis van respect voor elkaar voor een 'gedeelde toekomst' belangrijk is.

De discussie over het wel of niet bestaan van psychiatrische ziekten kan eenvoudig worden beslecht door van de psychiatrie te vereisen dat zij fysiek bewijs kunnen aantonen voor het bestaan van een ziekte voor dat ze het mogen diagnosticeren en behandelen.

Ik denk dat er weinig kans is dat de psychiatrie zal kunnen blijven bestaan wanneer deze eis wordt ingevoerd. Het idee dat het leven toeval is is onzinnig.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.