× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte

03 mei 2012 22:17 - 03 mei 2012 22:26 #25490 door Arjan
Volens RuG-onderzoeker Dr. Laura Batstra worden kinderen met de diagnose ADHD wijsgemaakt dat er iets in hun hersenen mankeert terwijl dat bij de meeste kinderen niet zo is. De kinderen ontvangen daardoor onnodig medische hersenbehandeling.

Bronnen:

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.


In haar boek getiteld " Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen " presenteert ze ouders aanreikingen hoe kinderen met gedragsproblemen geholpen kunnen worden omdat de oorzaak van het gedrag per kind kan verschillen en bij de meeste kinderen niet door een neurobiologische ziekte wordt veroorzaakt en het daarom doodzonde zou zijn om hun hersenen te behandelen.Wat doet de psychiatrie in de hersenen bij kleine kinderen zonder bewijs dat er iets in hun hersenen mankeert?

Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 mei 2012 07:01 #25491 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte
Goedemorgen,toevallig las ik zojuist een artikel hierover op www.Niburu.nl ,
Ik denk dat de diagnose vaak(te vaak )wordt gesteld.
Naar mijn mening mogen kinderen tegenwoordig geen kind meer zijn.
Ik heb een kleinzoontjr van bijna 2 jaar,druk en ondernemend en gewoon bezig met zijn ontwikkeling!
Hoe vaak is er niet gezegd,hij heeft vast ADHD!
Gelukkig trekken zijn ouders zich dat niet aan,anders had hij nu al in de hulpverlening gezeten en was gedrogeerd!
Mijn zus haar zoon kwam op zeer jonge leeftijd ook met de diagnose ADHD in de hulpverlening terecht en heeft zo ontzettend veel medicijnen geslikt,dat kind zat als een oude man op de bank de hele dag.
En zo ken ik vele voorbeelden uit mijn omgeving!
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Arjan

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 mei 2012 21:06 #25492 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte
Farma of wat geld is echt niet de oorzaak dat de psychiatrie bij kleine kinderen in hun hersenen zit zonder bewijs dat er iets mankeert in hun hersenen.

Het probleem schuilt hem in de menselijke onmacht om de betekenis van het leven te duiden. Psychiatrie is fixed state hersenbehandeling op basis van de pretentie dat het leven geen betekenis heeft en dat menselijke emoties en gedrag het gevolg zouden zijn van toevallige chemische processen in de hersenen.

Kinderen verdienen een respectvolle kans om een unieke bijdrage te leveren aan de toekomst van de mens. Als je respect hebt voor de toekomst van een kind dan kom je niet aan zijn of haar hersenen op basis van een omstreden hypothese en dan ga je zeker niet meewerken aan 20-30% groei in aantal hersenmedicatie voorschriften terwijl je daar zelfs de minister over op je dak hebt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

04 mei 2012 21:12 - 04 mei 2012 21:13 #25493 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte

grootmoedertje schreef : Gelukkig trekken zijn ouders zich dat niet aan,anders had hij nu al in de hulpverlening gezeten en was gedrogeerd!


Dat is heel goed maar dat mogen we toch niet aan toeval overlaten als samenleving?

Ik vind dat de psychiatrie moet worden verplicht om fysiek bewijs te kunnen leveren voor de aanwezigheid van een ziekte voordat ze de ziekte mogen behandelen (in het speciaal als het gaat om de hersenen van kinderen) .

Dit lijkt mij geen onredelijke eis want stel je eens voor wat er zou zijn gebeurd als filmster Tygo Gernandt op vijfjarige leeftijd zou zijn verplicht tot hersenmedicatie behandeling en hij daardoor de motivatie en potentie zou hebben verloren om te bereiken wat hij heeft bereikt in zijn leven. Zijn moeder heeft hem gelukkig ook in bescherming genomen:

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.Tygo Gernandt, acteur met een overschot aan energie, staat sinds zijn jeugd te boek als lijdend aan de ziekte ADHD. “Onzin”, zegt hij zelf in het NTR-programma Pavlov, “ik ben gewoon lekker druk.” De acteur, die sinds zijn 12e in films en tv-series speelt, wordt gedreven door een tomeloze energie. Hij deed ‘van alles om maar bezig te blijven’ en kreeg al snel de diagnose adhd. Zijn moeder trok de diagnose in twijfel. “Het is niet zo”, zei ze stellig. “Hij heeft gewoon enorm veel energie.”

goo.gl/SdDFX

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 mei 2012 05:51 - 05 mei 2012 05:58 #25494 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte
Ik denk dat je als ouders eerst eens moet kijken naar de kinderen. Het grote manco van deze tijd is denk ik toch dat kinderen (jongens meer specifiek, denk ik) weinig of geen gelegenheid meer hebben om flink buiten te spelen en te rennen.
Wie van pak hem beet boven de 40 zat er nou vroeger niet met regelmaat in een boom? Nu zeggen kinderen dat ze dat niet durven, of de ouders of leerkrachten (want daar zit ook een probleem denk ik) roepen dat ze voorzichtig moeten zijn, het niet moeten doen. Laat kinderen rennen.
Ikzelf ben moeder van 2 jongens, nu fiks opgeschoten pubers ;-) ) die vreselijk druk waren. En als het dan de spuigaten uit liep, stuurde ik ze naar buiten met de mededeling dat ze minstens 3 rondjes om het huizenblok moesten rennen. En wat gebeurde er dan? Ze kwamen altijd weer vriendjes tegen en dan speelden ze nog uren buiten. Ik weet zeker, als ze op een flatje in een grote stad opgegroeid waren, dan waren ze al jong ADHD gediagnosticeerd. Nu dus niet.
Maar ook rust bieden is belangrijk. Eten is aan tafel zitten met z’n allen. En niet met je gat half op de stoel omdat je al weer zo snel naar de tv of wat dan ook wil. Dit is maar een klein voorbeeldje, ik weet het. Maar zo voel ik het wel.
Natuurlijk zijn er ook kinderen die wel echt ADHD hebben, daar ben ik van overtuigd.
Als een kind geen rust kan vinden, ook als er rust heerst.
Als een kind de lessen niet kan volgen omdat ie zegt dat zijn koppie vol zit.
En ik denk dat de medicatie dan ook nodig is, en ook niets zal beschadigen in zijn hersenen. Anders dus dan wanneer je medicatie geeft als het niet nodig is.

Dit stuk is geschreven uit mijn persoonlijk idee.
Niet medisch onderbouwd.
Niet wetenschappelijk onderzocht.
Maar gewoon als moeder, die probeert verder te kijken dan haar neus lang is.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 mei 2012 06:00 - 05 mei 2012 06:04 #25495 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte

geetje schreef : En natuurlijk zijn er kinderen die wel ADHD hebben. Kinderen die echt hun concentratie niet kunnen bewaren, ook als er rust heerst. Die moeite hebben de lessen te volgen, omdat hun koppie vol zit. Daar moet wel wat mee. Ik denk namelijk ook dat als kinderen de medicatie voor ADHD echt nodig hebben, je ook niets kapot maakt in de hersenen. In tegenstelling dus tot bij kinderen die het niet nodig hebben maar het wel krijgen.


Hoezo is dat natuurlijk? Misschien heeft het kind een voedings-deficiënt, of een verstoorde ouder-kind relatie of misschien heeft het kind last van een loodvergiftiging door de autogassen die hij of zij inademt op weg naar school.

Waarom zou je zomaar geloven dat het kind 'ADHD heeft' en aan zijn hersenen komen?

Bovendien boost hersenbehandeling het concentratievermogen enkel op de korte termijn en verslechtert het het concentratievermogen op de lange termijn. ( 20-jarige studie bij 2800 gezinnen )

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 mei 2012 18:00 #25496 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte
Arjan ik denk ook dat veel ouders zich maar klakkeloos neer leggen bij een diagnose als ADHD en het wel makkelijk vinden als er een pot met pillen op tafel komt,chemische rust!
En er wordt niet naar het kind zelf gekeken,naar zijn ontwikkeling,en hoe het kind dat op zijn eigen manier doet.
Ik vindt dat kleine kinderen alles volgende de groei schema's moeten doen,dus loopt een kind als het negen maanden is,dan is dat super,loopt een kind met ander half jaar nog niet,nou dan is er vast iets mis!
Gun het kind de ruimte om zich te ontwikkelen,zonder druk om van alles te kunnen,of juist niet te kunnen!
Als oma hoor ik wel eens "goh kan hij dat nog niet" als antwoordt geef ik dan "nee dat kan ie nog niet,maar hij heeft wel een account op Face Book ,hij mailt met zijn tante in Spanje,en hij internet bankiert"!
En wat Geetje schreef daar ben ik het mee eens,aandacht en ruimte voor je kind,dat is beter dan al die rotzooi!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 mei 2012 22:00 - 05 mei 2012 22:02 #25497 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Dr. Laura Batstra (RuG): ADHD is geen ziekte
In hoeverre kan je het een ouder kwalijk nemen dat zij een erkende arts geloven als die stelt dat er iets mankeert in de hersenen van het kind? Dan geef je het kind toch medicijnen als de arts dat adviseert?

Volgens Dr. Batstra is er sprake van bedrog door een erkende arts en dat is een misdrijf.

We moeten eens het lef hebben om de psychiatrie als beroepsgroep bij hun lurven te grijpen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.