× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon huidallergie en wasmiddel resten

07 mrt 2012 11:23 #25201 door Hub
huidallergie en wasmiddel resten was gemaakt door Hub
-
Sinds circa 3 jaar dat mijn oude vriend in het verzorgingshuis is heeft hij last van jeuk gekregen en de dermatoloog heeft geconstateerd dat dit van aromatische stoffen komt.
We hebben sinds die tijd voor hem shampoos en zepen zonder parfum en zoveel mogelijk zonder andere chemische middelen. Echter de jeuk blijft.
De dermatoloog heeft daartegen een zalf op hormonenbasis Cutivate voorgeschreven.

Het is meerdere keren gebleken dat de jeuk klachten van mijn vriend te maken hebben met restanten van was middelen in de was. De was wordt door het verzorgingshuis uit besteed.
Als het bedrijf dat de was doet meer spoelbeurten aan het einde van de was doet zou dat voor mijn vriend de oplossing kunnen betekenen.
Onze oplossing zou kunnen zijn dat we de was zelf wassen maar dat is voor mij een stap te ver want ik ben wel een goede vriend en mantelzorger maar het wasgoed verzorgen is beste een flinke taak en voor mij vrijwel niet te doen.
Ook is het dagelijks insmeren met ‘n hormonale zalf schadelijk voor de gezondheid.
Volgens mij zullen alle bewoners ervan profiteren als het was-bedrijf het wasgoed beter spoelt zodat alle zeepresten weg zijn.

Weet iemand of er normen voor het wassen van het wasgoed zijn of een ander advies in deze?
Bij voorbaat vriendelijk dank
Wil

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

07 mrt 2012 14:47 #25203 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic huidallergie en wasmiddel resten
Hallo Hub,nou inderdaad kunnen was middelen jeuk veroorzaken.Maar ook was verzachter kan klachten veroorzaken.
Mijn moeder was altijd royaal met wasverzachter,tot mijn vader benauwheids klachten kreeg,mijn vader kwam in het ziekenhuis terecht en na lang zoeken bleek dat het met de wasverzachter te maken had.
toen mijn moeder dit niet meer mocht gebruiken waren de klachten weg en zijn nooit meer terug gekomen.
Je zou contact kunnen opnemen met de persoon die weet welke wasserij de kleding wast en dit met de desbetreffende wasserij kunnen bespreken,om hier een oplossing voor te zoeken.
Hormoon zalf is zeker niet goedbij dit soort klachten en lost niets op!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

07 mrt 2012 22:58 #25204 door Hub
Beantwoord door Hub in topic huidallergie en wasmiddel resten
dank je wel.
goed punt, ik ga het navragen.
gr Hub

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 apr 2012 16:13 #25459 door Griffith
Beantwoord door Griffith in topic huidallergie en wasmiddel resten
Beste Wil,

restanten van wasmiddelen en wasverzachters kunnen inderdaad een allergische reactie veroorzaken. Zoals je al aangaf besteden de meeste verzorgingshuizen dit uit aan de wat groter wasserijen die onder anderen ook het beddengoed e.d. doen wassen. Helaas wordt dit meestal in een bulk hoeveelheid gedaan. (meerdere stuks kleding en ander textiel bijelkaar, met één soort wasmiddel/ wasverachter). Hierbij gaat het ook nog eens om de centen. Wat betekend dat meerdere spoelbeurten voor dit soort bedrijven dan ook meestal geen optie is.

Daarnaast denk ik dat de spoelbeurten ook niet echt veel zin hebben. Een ander simpel en effectief truukje om dit te verhelpen is om inplaats van wasverzachter azijn te gebruiken. Azijn breek namelijk zeeprestanten af en heeft hetzelfde (zachtmakende) effect als wasverachter. Echter weet ik niet of de desbetreffende wasserij van het verzorgingshuis je hierin tegenmoet kan/ wil komen.

Wat de vraag over de normen betrefd. Er zijn wel richtlijnen maar helaas geen strikte normen voor het wassen van het wasgoed. Een wasserij is hier dus vrij in.

Ik heb begrepen dat jullie zelf niet de was kunnen doen. Dus hierbij nog even een concrete oplossing. Wat de meeste bewoners van verzorgingshuizen echter niet weten, is dat zei zelf mogen kiezen voor een wasserij voor het wassen van de persoonsgebonden was. Zei hoeven dus niet per definitie gebruik te maken van het door het verzorgingshuis gekozen wasserij, maar hebben hierin een vrije keuze. Je zou dus opzoek kunnen gaan naar een wasserij die jullie hierin tegenmoet kan komen. Mocht het voor de regio Zuid- Limburg zijn, dan houden wij ons aanbevolen en kunnen we kijken of we wat voor jullie kunnen betekenen. En anders zou je eens contact kunnen opnemen met een kleine wasserij of stomerij bij jullie in de buurt.

Met frisse groet,

Griffith
Bosco Clean Shirt Service

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.