× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Vraag aan verzorgenden

09 feb 2012 15:15 #25101 door
Vraag aan verzorgenden was gemaakt door
Ik werk al een tijdje in de zorg. Ben ooit als ziekenverzorgende begonnen en nu verpleegkundige niveau 5. Wat ik merk dat binnen verpleeghuizen, maar ook in de thuiszorg soms wat strijd is tussen verzorgenden en verpleegkundigen. Verzorgenden schieten gauw in de weerstand als een verpleegkundige een interventie voorstelt, de zorg coordineert of de wijze waarop hij of zij communiceert. Ik bedoel dit niet negatief. Neem mijzelf als voorbeeld. Ik heb een coordinerende functie en merk dat ik heel erg op moet letten hoe ik iets mail, schrijf of zeg. Dingen worden gauw als krenkend en denigrerend opgevat terwijl ik hier niets mee bedoel. Men vind mij zakelijk en arrogant en ik heb dit echt nog nooit gehoord in andere settings waar ik eerder heb gewerkt. (ziekenhuis, psychiatrie e.d.) Daar vonden ze mij hartelijk en trouw. Dat 'zakelijke en arrogante' heeft al voor een hoop geklaag bij mijn leidinggevende gezorgd. Zij vat het op al gezeur van teamleden en is tevreden over mijn werk, echter ik trek het mij wel persoonlijk aan. Ik zie ziekenverzorgenden onder elkaar hetzelfde doen en dan wordt er niet geklaagd alleen als ik iets doe dan is het hek van de dam. Ik krijg het niet uit het team. heb al diverse mensen gevraagd wat ik anders zou moeten doen, krijg er geen helder antwoord op. Mijn leidinggevende is heel bot en zegt dat het een opleidingsverschil is...maar ik kan ik niet mee uit de voeten. Ik maak ook mee dat er verpleegkundigen zijn die wel goed overweg kunnen met verzorgenden echter ik wek op de 1 of andere manier weerstand op en ben benieuwd en mijn vraag aan verzorgende is welke eigenschappen een coordinerende verpleegkundige moet hebben, zonder dat die weerstand oproept. Waar kunnen jullie m.b.t. verpleegkundigen en communicatie echt niet tegen?

N.b. ik kijk niet neer op verzorgenden, ben zelf ook ziekenverzorgende van huis uit en ben daar tot op de dag van vandaag nog erg trots op!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 feb 2012 16:46 #25102 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Vraag aan verzorgenden
Hallo Carolan,nou dat is een erg vervelend verhaal,te meer omdat je het zo niet bedoeld!
Ik werk als Viger in ons team werken geen verpleegkundige dus daar heb ik (wat jou probleem betreft) geen ervaring mee!
Waar ik wel een probleem mee heb is dat sommige collega's dingen doen zonder overleg.Acties ondernemen zonder collega's in te lichten,en die door drukken omdat ze vinden dat het dan beter gaat!
Ik sta open voor verandering en vernieuwing,maar wil graag betrokken worden!
Je werkt als team,waarvan ieder lid een eigen mening heeft,dat vindt ik belangrijk!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 feb 2012 10:54 #25108 door moppie
Beantwoord door moppie in topic Vraag aan verzorgenden
Vervelend dat je het zo ervaart. Ik ben zelf nivo 2 en vind het juist heel leuk om advies te vragen en te krijgen van de wijkverpleging. Maar dat zijn echt heel leuke meiden, staan totaal niet boven ons. Tenminste dat gevoel heb ik nooit.
De een ligt natuurlijk wel beter in de groep dan de ander. Iedereen is zoals die is. Wij werken in arbeiderswijk van een grote stad en ik weet wel als iemand een beetje bekakt praat of dure woorden gebruikt dan klikt dat niet. (zeg niet dat jij dat doet hoor).

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

12 feb 2012 23:30 #25127 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic Vraag aan verzorgenden
Hoi Carolan,

Ik herken wel een beetje wat je omschrijft. Het zou het beste zijn om het direct aan de verzorgenden van je team te vragen, maar ik besef dat dit lastig is. Misschien kun je je leidinggevende vragen om teamleden met klachten voortaan naar jou te sturen, is zij van het gezeur af en jij hebt duidelijkheid. Moet je teamleider natuurlijk wel controleren of ze dit ook doen, anders gaat het een eigen leven leiden en ben jij helemaal de gebeten hond.

Sterkte ermee.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 feb 2012 12:33 #25138 door
Beantwoord door in topic Vraag aan verzorgenden
Mijn leidinggevende doet dat ook, verwijst verzorgenden naar mij. Maar ze doen het niet. Het is gewoon de strijd die kennelijk al jaren is tussen verpleegkundigen (die tussen verzorgenden en leidinggevenden instaan) en verzorgenden. Er zijn maar een paar verpleegkundigen die het goed doen, maar die werken er al jaren en hebben alle krediet volgens mijn leidinggevende. Mijn leidinggevende is bot en zegt: je kunt er niets aan doen de 1e jaren dat je hier werkt, het is het niveauverschil en dat snappen ze niet. Meer doet ze er niet aan. Het is niet mijn manier, maar oke. Ben gewoon heel benieuwd naar wat verzorgenden precies irriteert aan verpleegkundigen die in de hierarchie boven hen staat. Alles wat gebeuren moet en waar ik een besluit over moet nemen (ook van hogerhand uitgaande en waar ik ook geen invloed op heb, maar wel invulling aan moet geven) geeft weerstand. Ik word hier weleens moedeloos van en merk dat ik het ook beter los kan laten. Wordt dan verpleegkundige denk ik nu maar, als het je zo frustreert! Maar ik vind het wel moeilijk om enigst verpleegkundige in een team te zijn.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 feb 2012 10:20 #25145 door lisa2
Beantwoord door lisa2 in topic Vraag aan verzorgenden
Hoi Carolan,
Je werkt samen in een team met alleen verzorgenden zeg je. Dus waarschijnlijk ben jij eindverantwoordelijk voor de zorg. Probeer de eerstverantwoordelijke verzorgende te betrekken bij de coordinatie van de zorg. Zodat ze zelf meer verantwoording krijgen en actief mee moeten denken. Dan is de hierarchie denk ik niet zo duidelijk op de voorgrond.
Wat betreft de opmerking van de manager dat je de eerste jaren dit moet pikken en dat het een niveauverschil is klinkt wel erg arrogant. Hier gaan mijn haren recht van omhoog staan als wijkziekenverzorgende. Jouw positie zit natuurlijk overal tussenin.
Van bovenaf en van onderen wordt er een beroep op je gedaan.
Misschien is een coachingstraject iets voor jouw waar je feedback krijgt op je handelen en handvatten om het anders te kunnen doen.(heb ik zelf ook gedaan en erg prettig ervaren)
Alle vernieuwingen zullen weerstand geven in het begin daar heb jij geen invloed op inderdaad. En dat moet je je ook niet persoonlijk aantrekken als de manager het verteld in het team geeft dit w.s ook weerstand.
Samen moeten jullie de kar trekken als 1 team .

succes

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 feb 2012 08:26 #25156 door pieter45
Beantwoord door pieter45 in topic Vraag aan verzorgenden
Beste Carolan,

Ik begrijp dat dit geen prettige situatie voor je is. Je voelt je eigenlijk, zo lijkt het, overal buiten geplaatst. Je LG doet niet wat je van hem/haar verwacht en je collegae voelen zich onder je staan. (let op : ik zeg dus niet dat jij boven hen staat)
Vraag: zijn dat alle collegae of zijn het er enkelen?
Je geeft zelf aan dat je kritieken krijgt als dat je hard en zakelijk bent. Heb je al op de man/vrouw af gevraagd wat daar mee bedoeld wordt? Hard en zakelijk zijn maar normeringen hoor; en die worden door mensen heel verschillend ingevuld. Misschien ben je,volgens hun mores, wel hard en zakelijk?!
Communicatie is dus het 'tovermiddel' ; blijf in gesprek met je collegae maar ook met je baas.
En....met jezelf; reflecteer op situaties en stel jezelf vooral de vraag: Wil ik dit? en/of waarom wil ik dit?
Succes! en laat nog eens wat horen!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 mrt 2012 10:47 #25221 door Tika
Beantwoord door Tika in topic Vraag aan verzorgenden
Ik vind het een lastige vraag en het zet mij tot nadenken.

Ikzelf ben ook al jaren in werkzaam in de zorg eerst ongediplomeerd en later heb ik zelf de opleiding niveau 2 helpende zorg en welzijn gevolgd met resultaat en momenteel ben ik eind tweede jaars niveau 3 ig. Ik heb dus jaren samengewerkt met collega's met een "hoger"niveau. en met de een klikt dat soms beter dan met de ander je kan hele dominante persoonlijkheden tegen komen en daar moet je denk ik mee leren omgaan. Ikzelf heb altijd opengestaan voor advies van collega's die nu eenmaal meer geleerd hebben dan ik, maar dan is het wel zo fijn ook al zijn deze doorgaans veel jonger dan dat ik, dat ze je met respect behandelen, het is soms ook de toon waarop iets wordt gezegd. Echter merk ik dat ik makkelijker hier mee om kan gaan dan een mede leerling die zich constant als een klein kind behandeld voelt.Maar eerlijk is eerlijk dit ligt dan aan de persoon zelf.

Waar ik wel tegen aanloop is dat gediplomeerden toch ergens wel de neiging hebben om hun kijk op bepaalde zaken min of meer als enig juiste oplossing op te "dringen". echter als ik direct om uitleg vraag van het waarom dan ontstaat er negen van de tien keer een gezonde discussie tussen ons. Maar er zijn ook verzogenden die iets al jaren zo doen en zich dan inderdaad gekrenkt voelen als wij vertellen dat het tegenwoordig heel anders wordt geleerd.(veel dingen van vroeger zijn immers sterk achterhaalt). Dit geldt ook voor niveau 3,4 en 5. laatst vertelde een collega mij dat het voelt alsof zij het al jaren fout doen als een leerling verteld dat het tegenwoordig anders aangeleerd wordt . Mijn ervaring is dat je dus toch de confrontatie moet aan gaan maar wel de gelegenheid moet geven om de ander zijn of haar uitleg te geven aan haar manier van doen. Soms doen wij iets waarvan wij denken dat het de meest effectieve manier is maar dit soms toch niet zo lijkt te zijn en als je dan als een kleuter terecht gewezen wordt ja dan is dat niet altijd leuk, maar ga direct de coonfrontatie aan spiegel het terug.
Kijk je zal altijd te maken krijgen met een vorm van jaloezie en dat is erg moeilijk om daar mee om te gaan, maar dat zegt inderdaad meer over de ander.

Een heel verhaal ik hoop dat je er wat van begrijpt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.