× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Teennagels opsturen

15 okt 2011 23:21 #24783 door mariëlle
Teennagels opsturen was gemaakt door mariëlle
Vraagje aan de verpleegkundigen onder ons:

Ik ben wel benieuwd of er mensen zijn die deelnemen aan de Nightingale Studie en zo ja, wat heeft jullie doen besluiten om mee te doen? Hebben jullie ook je teennagels opgestuurd?
Wat vinden jullie ervan dat de gegevens uit BIG-register zijn gebruikt om (zij het anoniem) aan onze adressen te komen?
Ik heb geen bemoeienis met de studie hoor, maar ik was/ben gewoon even nieuwsgierig.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 feb 2012 22:01 - 08 feb 2012 22:07 #25093 door
Beantwoord door in topic Teennagels opsturen
Ik heb niet meegedaan, omdat ik beste harde nagels heb die gauw ingroeien ik ze alleen laat verzorgen bij de pedicure. (ik kan ze echt niet zelf knippen, anders groeien ze geheid in) en ik was net bij de pedicure geweest. Het duurt lang voordat ze weer groeien en ik weer bij de pedicure ben om ze te verzamelen...dus het is in de vergetelheid geraakt. Daarbij ik draai geen nachtdiensten, gelukkig niet...ik vind het ook eng...stel dat ze kanker DNA in je nagels aantreffen...Ik zou het liever ook niet willen weten wat ik in de toekomst allemaal aan ziektes op kan lopen. Dat maakt mij dan ook weer bezorgd....

Dat was voor mij ook een reden om niet mee te doen. Maar ik ben best hypochondrisch op dat gebied. Ze hadden het onderzoek anders moeten doen. Bijv. bloedafname of ander DNA materiaal of zoiets. Ik juich het onderzoek wel toe en eigenlijk vind ik het ook wel belangrijk dat dit onderzoek er komt, we lopen met de onregelmatigheid best gezondheidsrisico's op en ik zou nog wel graag lang gezond van mijn pensioen willen genieten...De mate van nachtdiensten en het ontwikkelen van borstkanker is best aannemelijk en komt teveel voor bij verpleegkundigen en verzorgenden, teveel is mij ook opgevallen. Ik heb teveel collega's al meegemaakt die door kanker werden getroffen...dat gaat je niet in je koude kleren zitten. Teveel vrouwelijke verpleegkundigen worden getroffen door borstkanker. Dit onderzoek is niet voor niets.

Maar wat dan...dan tonen ze inderdaad aan dat borstkanker vaker voorkomt. Heb je daarmee een statement om te zeggen tegen je werkgever: sorry, ik ga geen nachtdiensten meer doen want statistisch gezien loop ik verhoogde kans op borstkanker? Ik denk dat het onderzoek weinig effect hebben of je als vrouwelijk verpleegkundige nachtdiensten op basis van dit soort uitslagen kan weigeren. (dat zou wel mooi zijn) Of worden verpleegkundigen met erfelijke belastbaarheid alleen gespaart voor nachtdiensten? Mogen alleen mannen nog nachtdiensten draaien of alleen nog verpleegkundigen van 20 tot 30 jaar (dat lijkt mij een strak plan...hahahaha) Lijkt mij een onmogelijke taak. Die nachtdiensten zullen toch gedraaid moeten worden. Ben heel benieuwd wat de effecten en besluitvorming van dit onderzoek zijn.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 mrt 2012 11:33 #25287 door Nathalie91
Beantwoord door Nathalie91 in topic Teennagels opsturen
Hallo Marielle,

Ik heb wel meegedaan aan het internetonderzoek + de teennagels opgestuurd.

@Megan, teennagels sturen of nachtdiensten draaien was niet verplicht ik draai ook nooit nachtdiensten :p. Je krijgt ook geen reactie met uitslag hoor. Een DNA of bloedonderzoek op grote schaal lijkt mij veel lastiger en zou ik ook minder snel aan meewerken als dit. Jij niet?

Het onderzoek ging niet alleen over borstkanker maar ook over stoffen waar wij mee in aanraking (kunnen) komen. Het onderzoek is heel grootschalig en zal jaren duren voordat de resultaten allemaal bekend zijn. Wel top dat er (geloof ik) 60.000 mensen meegedaan hebben.

Ik vond het juist belangrijk om mee te doen, onderzoek blijft toch belangrijk binnen het vak maar ook OVER het vak vind ik. Dat ze het BIG-register hebben gebruikt is wel lastig, het is een uitzondering zal verder nooit gebeuren lijkt mij. En zo hebben ze echt alle (oud-)verpleegkundigen kunnen bereiken.

Ben erg benieuwd naar de resultaten.


En wat heb jij gedaan Marielle?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.