× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon kleinschalig wonen

28 aug 2011 18:09 #24588 door Bo
kleinschalig wonen was gemaakt door Bo
Wij gaan over op kleinschalig wonen met 8 bewoners op verpleegniveau waarvan 2 in zzp7 zitten plan is : je staat alleen op een groep met overloop van 3 uur.
vraag : hoeveel pers kun je inzetten met bewoner met zzp 7?
we zullen zelf gaan koken adl doen wassen en schoonmaken.
dit lijkt me veel om dat met zo weinig pers te doen.
Wie heeft ervaring hier in?

(ik besef dat dit eigenlijk 2 vragen in 1 zijn)

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

28 aug 2011 20:51 #24589 door jolanda
Beantwoord door jolanda in topic kleinschalig wonen
Ik denk dat je niet zo kunt zeggen hoeveel personeel je hebt bij 2 bewoners met zzp 7. Welk zzp heeft de rest van de bewoners. In de zzp staat beschreven wat voor zorg iemand krijgt en hoeveel tijd dit zou zijn. Je zult dus het totale plaatje moeten weten. Helemaal alleen zal je niet kunnen staan (misschien bepaalde uren van de dag).
Er zullen momenten zijn bv tijdens ADL of maaltijden verzorgen en helpen bij het eten dat je met meerdere personen zult moeten zijn.
Je kunt wel kijken welk niveau van zorg je in gaat zetten bv 1 verzorgende met een helpende of tijdens de maaltijden bereiden een voedingsassistent inzetten.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Bo

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

30 aug 2011 09:43 #24594 door Bo
Beantwoord door Bo in topic kleinschalig wonen
Dank je wel voor je reactie ,:) wij hebben momenteel 11 bewoners waarvan 3 bewoners in schaal 7 zitten en 8 in schaal 5
Straks gaan we naar een groep van 8 bewoners.
Wat is jullie ervaring met kleinschalig wonen?:huh:

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

02 sept 2011 06:22 - 02 sept 2011 06:27 #24613 door catwil
Beantwoord door catwil in topic kleinschalig wonen
8 bewoners is niet kleinschalig wonen - kleinschalig wonen is 5 a 6 bewoners dus je valt dan net tussen de wal en het schip

misschien mag je dan in de morgen een personeelslid meer inzetten?
maar dan zou je moeten weten hoeveel FTE erin gezet mag worden

0p 8 bewoners alleen staan vindt ik onverantwoord er hoeft maar wat te gebeuren en daar sta je dan

en als je dan ook erbij moet gaan koken en wassen hou dan maar eens oog op alles wat er gebeurd als je daar mee bezig bent- misschien is het mogelijk om iemand in te zetten om te koken maar of daar geld voor is
bij ons komt er iemand van 16.00 tot 20.00 en er is ook een dienst van 17.00 tot 21.00 die helpt met koken en ook mensen naar bed toe brengen
wij hoeven gelukkig de was niet te doen maar het is altijd spits rond etenstijd
medicatie- koken- en de bewoners die dingen willen dat is in je eentje heel onprettig - in het beginstadia stonden we ook alleen want ja je moet toch ervaren hoe het werkt -maar kwamen er al heel snel achter dat dat dus niet ging- en toen kregen we een tussendienst erbij en gaat het nu goed.
maar je moet het altijd zelf ervaren

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

29 nov 2011 19:42 #24942 door wilthurlings@hotmail.com
Beantwoord door wilthurlings@hotmail.com in topic kleinschalig wonen
Wij wonen sinds een half jaar kleinschalig: 7 bewoners per woning. Wisselende zzp's (tussen 5 en 7). Om 7 uur start een collega, om 8.30 begint de volgende. Deze werkt tot 12.30 uur, de eerste tot 15.30 uur. Avonddienst werkt van 15.30 tot 21.00 uur. Dan nog 2 collega's tot 23.00 uur (zorgen dan voor 6 woningen met behulp van domotica). Een nachtdienst van 23.00 tot 07.00 uur. In de avonddienst komt nog een persoon helpen van 17.30 tot 20.00 voor clienten die met z'n tweeen verzorgd dienen te worden.
Koken doen wij 'smiddags, we zijn erg blij met de dagen dat er een vrijwilliger komt helpen (meestal 's morgens). Daarnaast hebben we een samenwerkingverband met jongelui met een verstandelijke beperking die - met een begeleider - diverse klusjes doen en met onze clienten spellen, wandelen enz. We wassen gedeeltelijk zelf, net als het poetswerk (er komt ook nog een off. poetsbedrijf voor de grotere werkzaamheden, maar de dagelijkse poets doen we zelf).
Het is vrij goed te doen, alleen 's middags is het jammer dat je vaak alleen staat en dan niet altijd uit de woning kunt met bijv. een onrustige bewoner.Het is ook wel een beetje afhankelijk van de samenstelling van de groep (hoe zorgafhankelijk zijn de clienten).
Het is flink wennen wanneer je uit de verpleeghuissetting komt, maar wel veel relaxter werken vindt men bij ons.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

03 dec 2011 11:41 #24951 door Klara
Beantwoord door Klara in topic kleinschalig wonen
wij hebben max 7 bewoners per woning, zzp5 soms met 1 zzp 7, wij starten alleen op een woning's morgens om 7 of om 7.30, krijgen gezelschap om 8uur van medewerker wonen. soms komt er ook nog een "vliegende"colega langs. De middagdienst begint om 14 of 15.oou. Ligt er ook aan of de mensen vroeg of laat te bed willen gaan. daarom doen wij geen late diensten tot 21.00u, dan zou je voor een half uur of uur de bewoners weer confronteren met een ander gezicht,bij pg is dit niet aan te raden. en in bed stoppen omdat de dienst bijna afgelopen is is bij ons "not done". er is altijd een dienst tot 23.00u tot de nachtdienst weer arriveert tot 7 uur.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 jan 2012 04:35 #25005 door ZusterHeidi
Beantwoord door ZusterHeidi in topic kleinschalig wonen
Ik werk in een verzorgingshuis met 4 afdelingen KSW. Ik werk hier als vaste nachtdienst.
Op iedere KSW afdeling wonen 6 bewoners. De een heeft meer zorg nodig als de ander. Om 7:00 uur starten 2 verzorgende op de 4 afdelingen en 1 helpende. Om half 8 komt er een vierde personeelslid bij; verzorgende.
In de ochtend start je dus eigenlijk het eerste half uur in je eentje 2 afdelingen op, maar dit kan gezien niet iedere bewoner er al om 7:00 uur uit wil. Wij beginnen namelijk met mensen te wassen als ze zelf uit bed willen. Soms houdt dit ook in dat ik als vaste nachtdienst al iemand sta te wassen om 6:00 uur. Dit is echter wel alleen als de rest van het werk dit toe laat gezien ik in de nacht alleen verantwoordelijk ben voor deze 4 afdelingen en daarnaast ook nog de bewoners van het verzorgingshuis.
In de middag staat er 1 verzorgende per afdeling en in de avond ook. In de avond gaan er 2 verzorgende weg om 22:00 uur, de andere 2 verzorgende blijven tot 22:30 uur en zorgen voor een overdracht naar de nachtdienst toe.
De bewoners gaan ook op aanbod naar bed, het is niet zo dat ze dus perse vóór 22:30 uur in bed moeten liggen. Echter is het zo dat de meeste bewoners juist ontzettend vroeg naar bed willen en is het eerder dus de kunst om ze langer op te houden.

Toen KSW bij ons opstartte, werkte er overdag een verzorgende samen met een spw'er. Te duur.
Nu het personeel aardig is teruggedrongen ('s nachts stonden we voorheen ook bv met 2 personeelsleden en nu nog maar alleen) komt het meer aan op de mantelzorgers. Dit is iets wat vanuit Den Haag ook erg word aangemoedigt en laten we eerlijk zijn; waarom niet!
Het professionele gedeelte zoals wassen, medicijnen, etc, moet natuurlijk door een verzorgende gedaan worden en daar waar kan een helpende. Maar dingen als boodschappen, activiteiten, koken, etc., kan ook mbv de mantelzorgers en vrijwilligers. Zet ze dus in en geef ook duidelijk bij het opzetten van de afdeling aan dat dit nodig is om de afdeling draaiende te houden.

KSW heeft als doel dat de mensen zich thuis voelen. Een huiselijke en veilige omgeving. Deze omgeving kun je waarborgen door er ook samen voor te gaan. Niet alleen als verzorgende, maar ook als familielid. Wees creatief en alert.

Overigens houdt dit niet in dat je moet leiden onder werkdruk en dat de kwaliteit van het werk mag minderen. Dus hou voor jezelf en je collega's bij of het werkbaar is. Tips hierover hoe je dit kunt meten, vind je op gezondenzeker.nl. Meten is weten. En zodra je weet kun je ook naar je leidinggevende gaan. Zij willen natuurlijk ook een goede werkbare situatie creeëren voor hun personeel. Soms moet het personeel daarvoor alleen wel wat voorwerk doen en sowieso moet het personeel zichzelf hoorbaar maken. Dit gebeurd meestal niet op de voorgrond maar juist als achtergrondgeroezemoes als collega's onder elkaar.

Heel erg veel succes. KSW is echt heel erg leuk (ook al ligt de grens inderdaad volgens mij bij max. 6 bewoners hoor!) als je maar optimaal gebruik maakt van alle mogelijke middelen.

Tip (gewoon omdat ik het zelf altijd zo leuk vind); wij doen zaken met een supermarkt hier uit de buurt. Zij brengen tegen betaling de maandelijkse boodschappen voor een laag tarief. Een van onze collega's heeft toen min of meer voor de fun het balletje opgeworpen of dat de supermarkt nooit iets overhoudt, bv na de feestdagen, wat wij gratis zouden mogen ontvangen. Sinds dat deze vraag is gesteld, ontvangen wij herhaaldelijk gratis producten voor onze bewoners zoals pepernoten en gebakjes. Erg gezellig en leuk voor de zorgvragers. Uiteraard wel op de kilootjes letten ;-)
Ook komen er kinderen van basisscholen regelmatig voordrachten geven in de vorm van zang. Zij behalen hiermee een punt voor buitenschoolse activiteiten en onze bewoners zijn er dolgelukkig mee. Het is maar een idee. Het is allemaal gratis en erg leuk!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 jan 2012 04:37 #25006 door ZusterHeidi
Beantwoord door ZusterHeidi in topic kleinschalig wonen
Wat een ontzettend lang antwoord besef ik me nu. Enige dat ik hiermee vooral wil laten zien is dat je alleen best veel kunt doen, met de juiste vragen op de juiste plekken krijg je namelijk hulp van mensen waarvan je het niet had verwacht.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.