× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Pleegzorg door verpleegkundigen?

20 juni 2011 07:41 #24344 door PatriciaJF
Pleegzorg door verpleegkundigen? was gemaakt door PatriciaJF
Wie heeft er weleens gedacht aan pleegouder worden?

Bericht:
Opgroeien in een gezin. Voor de meeste kinderen is dit de normaalste zaak van de wereld. In de regio Haaglanden wonen meer dan 1.000 kinderen in een pleeggezin.

Wij werken bij Jeugdformaat en zijn altijd op zoek naar meer pleegouders in de regio Haaglanden. We vragen ons af of jullie op dit forum er weleens over hebben gedacht om pleegouder te worden?

Wij merken vaak dat mensen uit deze beroepsgroep een perfecte plek kunnen bieden voor pleegkinderen. Graag horen we hoe jullie denken over het pleegouderschap. Is het iets waar jezelf aan zou willen beginnen of juist helemaal niet?

Groeten en alvast bedankt voor jullie reacties!

Mirjam & Patricia

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

20 juni 2011 08:15 #24346 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Pleegzorg door verpleegkundigen?
Hallo
Voor mijzelf zou het (buiten het feit dat ons huis er te klein voor is met onze eigen 3 kinderen :) ) Geen optie zijn om pleegkinderen te nemen. En dat heeft voor mij juist te maken met mijn werk in de zorg.
Altijd onregelmatige diensten.
Of 's-morgens vroeg of 's-avonds niet thuis
En kinderen die erg veel zorg nodig hebben, juist op die momenten: naar school gaan, naar bed gaan. De tijd dat je een bezig bent met een kind.

Geen idee of anderen er anders over denken, ben er ook wel benieuwd naar.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 juni 2011 09:31 #24369 door PatriciaJF
Beantwoord door PatriciaJF in topic Pleegzorg door verpleegkundigen?
Hallo Geetje

Dank voor je reactie! Ik begrijp de mitsen en maaren die je beschrijft. Onregelmatig werken en het regelen van (soms wisselende) oppas is voor jongere pleegkinderen en pleegkinderen die bijzondere aandacht nodig hebben inderdaad minder wenselijk.

Er is echter ook een grote groep tieners die in aanmerking komen voor pleegzorg welke, gezien hun leeftijd en zelfstandigheid, minder toezicht en/of oppas nodig hebben. Voor deze groep zijn 1 of 2 werkende ouders niet bezwaarlijk. Ook deeltijdpleegzorg is een mogelijkheid, dit is een vorm van pleegzorg waarbij kinderen bijvoorbeeld eens in de maand een weekend komen. Ouders kunnen op deze wijze ontlast worden, hun draagkracht vergroten waardoor uithuisplaatsing van de kinderen voorkomen kan worden. Én de kinderen kunnen een leuk en ontspannen weekend beleven bij andere mensen met andere bezigheden, een andere omgeving en andere kinderen om mee te spelen (buiten of in het gezin).

Daarnaast is er een relatief nieuwe vorm van pleegzorg: "op kamers in een pleeggezin". Deze vorm richt zich op een oudere doelgroep die op weg zijn naar zelfstandigheid, maar de warmte, nabijheid en hulp van een gezin nog hard nodig hebben.

Onze ervaring is dat mensen die in de zorg werken goede pleegouders kunnen zijn, ondanks het onregelmatig werken of een beperkte beschikbaarheid. De praktische bezwaren zijn er zeker maar vaak valt er wel een mouw aan te passen.

Ik ben benieuwd hoe andere verpleegkundigen hierover denken en hoop op meer reacties!

Groet

Patricia

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 juni 2011 21:45 #24372 door PimvdM
Beantwoord door PimvdM in topic Pleegzorg door verpleegkundigen?
Als niet verpleegkundige (ja, dat mag ook op dit forum) kan ik mij niet onttrekken aan het idee waar ik al vele jongeren die in pleeggezinnen hebben doorgebracht over heb gehoord.
Vele van deze gezinnen zijn niet voldoende toegerust op de zwaarte van de problematiek die onthechting met zich meebrengt.
Beste Patricia, ik wil je niet in de wielen rijden hiermee, maar het is wel iets wat ik als professioneel begeleider zo vaak ben tegengekomen dat ik in dit rooskleurige plaatje even wel die kanttekening wil plaatsen.

Ik heb veelvuldig te maken gehad met onthechte jongeren en ook heel wat jong volwassenen die veel in pleeggezinnen waren opgenomen. De verhalen zijn veelvuldig niet positief. Het kan zijn dat ik toevalligerwijs door de hulpverleningskant te maken heb met nou juist die mensen die er geen baat bij hebben, dan hoor ik dat erg graag.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

24 juni 2011 10:18 #24381 door PatriciaJF
Beantwoord door PatriciaJF in topic Pleegzorg door verpleegkundigen?
Hallo Pim

Wat je schrijft klopt deels, binnen pleegzorg zijn er succesverhalen en helaas ook minder succesvolle verhalen. Het succes van de plaatsing hangt af van veel factoren welke vooraf niet altijd goed in te schatten zijn. Voor een kind is een uithuisplaatsing bijzonder ingrijpend en ieder kind reageert hier anders op. Daarnaast worden kinderen niet voor niets uit huis geplaatst, zij hebben vaak al een en ander meegemaakt.

Gelukkig zijn er steeds meer pleeggezinnen die door de diverse plaatsingen en aangeboden scholing een bepaalde expertise hebben opgebouwd, bijvoorbeeld op het gebied van hechtingsproblematiek. Ook zijn er samenwerkingsverbanden tussen diverse instellingen om pleegouders zo goed mogelijk te faciliteren in informatievoorziening, hulp en ondersteuning.

Op deze manier ondersteunen we de pleeggezinnen zodat zij een warm thuis kunnen bieden voor de kinderen die dit zo hard nodig hebben, mèt of zonder (hechtings-)problematiek.

De theoretische kennis en in veel gevallen de ervaring van werkers in de zorg, al dan niet verpleegkundig, maakt dat juist deze groep pleegouders goed in staat is gebleken kinderen een warm thuis met de juiste vorm van opvoeding en begeleiding te bieden.
Wij hopen dan ook dat met een toename van het aantal pleeggezinnen met diverse samenstellingen en achtergronden de positieve pleegzorgervaringen verder toe zullen nemen in de toekomst: immers, met meer keuze kunnen we nóg beter matchen.

Groet,

Patricia

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

07 juli 2011 06:36 #24461 door PatriciaJF
Beantwoord door PatriciaJF in topic Pleegzorg door verpleegkundigen?
Beste mensen,

Ik hoop dat door bovenstaande "gesprekken" mensen geprikkeld zijn om na te denken over pleegzorg. Is het inderdaad moeilijk om voor een pleegkind te zorgen als je onregelmatig werkt? Of zijn er juist mogelijkheden die het onregelmatig werken biedt? Op de landelijke pleegzorgsite staat een test om te bekijken of je geschikt zou zijn als pleegouder ( www.pleegzorg.nl/doe-de-test/ ).

De mensen die meer zouden willen weten over pleegzorg wil ik van harte uitnodigen om deel te nemen aan een informatie-avond. Deze starten aan het einde van de zomervakantie weer en vinden plaats op de volgende data:

16/08 Delft, 25/08 Naaldwijk, 08/09 Zoetermeer, 13/09 Rijswijk, 19/09 Delft, 27/09 Naaldwijk en 05-10 in Den Haag.

Wij zouden het leuk vinden om te horen of er interesse is voor deze informatie-avonden!

Vriendleijke groet

Mirjam en Patricia

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.