× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Wat doe ik fout?

04 feb 2011 23:23 - 04 feb 2011 23:26 #23706 door
Wat doe ik fout? was gemaakt door
Vanavond had ik het weer. Ik werk op een beschermde woonvorm en daar woont een zwaar verslaafde client die mij uit het niets fors uitschold, mij bedreigde met een voorwerp en afspraken die hij heeft met teamleden bij mij niet uit wil voeren. Uiteraard ben ik uit de situatie gestapt. Maar als ik terugkijk op eerder opgedane werkevaringen heb ik vaker dit soort situaties met dit soort clienten. Collega's noemen het verslavingsgedrag en zeggen trek het je niet zo aan. Maar in het verleden het ik wel vaker dat het bij mij altijd escaleert bij dit soort manipulatieve/imponerende clienten. Ook EVV-schappen liepen altijd uit op een drama: ze wilden mij niet meer als EVV'er en kreeg ik niets voor elkaar. Ik ben echt vriendelijk, reflectief, professioneel, niet betutteld, ook ga ik er echt niet boven zitten enzo. Heb al diverse keren in teams besproken waarom dit soort clienten vaak zo op mij reageren. (kennelijk werk ik vaak als rode lap op een stier) Weet iemand of wellicht een ervaringsdeskundige wat het zou kunnen zijn waarom deze clienten zo doen bij bepaalde hulpverleners? Ik heb het m.n. bij clienten met verslavingsproblematiek. (heus niet allemaal....maar als het voorkomt vaak dit soort clienten) Eerst gaat het goed, dan ineens kan ik geen stap meer voor- en achteruit met ze in de begeleiding en moet ik vaak de begeleiding overdragen aan een andere collega. Ik vind het wel vervelend, ook omdat ik het al diverse keren heb meegemaakt. Dan ga je toch wel denken: wellicht is er toch iets in mij als hulpverlener...maar ik zou graag willen weten wat dat precies is wat maakt dat deze clienten zo reageren?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 feb 2011 00:48 #23707 door marja2
Beantwoord door marja2 in topic Wat doe ik fout?
Ik kan me de vraag goed voorstellen en herken onderdelen. Het beste antwoord heb je w.s. zelf.

Je schrijft dat "bij mij altijd escaleert bij dit soort manipulatieve/imponerende clienten".

Bewust en/of onbewust heeft zo'n overtuiging invloed op je gedrag. Bepaalde clientengroepen hebben hiervoor een antenne en worden onzeker. Deze onzekerheidheid kan je weer terugkrijgen. Vanzelfsprekend is agressie naar hulpverleners altijd ontoelaatbaar!

Een dergelijke overtuiging heb je niet zomaar en gooi je w.s. ook niet zomaar weg.

Ik vraag me ook af wat er gebeurt na zo'n escallatie. Als ik het goed begrijp gaat iemand flink over jouw grenzen, wat gebeurt hierna?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 feb 2011 08:54 #23708 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Wat doe ik fout?
Even zeggen dat ik geen ervaring heb met verslavingszorg.
Maar toch......
Ik dacht het namelijk juist de andere kant op dan Marja.
Want als jij onzeker bent, voelen ze dat zeker feilloos aan. En buiten dat uit.
"Ben jij bang? Dan zal ik je eens laten zien dat dat niet voor niks is!"
Dit zie je namelijk ook in de gehandicaptenzorg, waarin ik werk.
Als ze voelen dat jij je niet veilig/prettig voelt gaan ze juist doen wat je niet wil. Je doet/durft er toch niks tegen.

Misschien is dus wel de kneep om jezelf (ondanks dat je dat niet zo voelt) zeer zelfverzekerd op te stellen?????

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 feb 2011 19:11 #23709 door josé
Beantwoord door josé in topic Wat doe ik fout?
volgens mij hebben jullie beiden gelijk marja en geetje,want de client voelt dat je onzeker bent en wordt hier zelf onzeker van omdat hij instinctief voelt/weet dat hij niet begrenst en gestructureerd word. hier kan je angstig van worden en dus ook agressief,een visueuze cirkel eigenlijk. maar goed daar is vraagsteller niet mee geholpen. je gaat er al vanuit dat je iets fout doet,wie zegt dat?of waarom vindt je dat? door zo te denken verraad je een stuk sub-assertiviteit in dit soort situaties. het is herkenbaar wat je schrijft hoor. sommige collega's kunnen met dergelijke clienten lezen en schrijven terwijl de ander er niets mee kan. los van het feit dat je je niet prettig voelt over het feit dat je de situatie niet machtig was moet het ook een zeer onveilig ervaring voor je zijn geweest. dit is ook niet goed om je vol zelfvertrouwen opnieuw in dergelijke situaties te begeven. is er binnen jouw instelling een vertrouwenspersoon die je kunt raadplegen als zich dergelijke incidenten hebben voorgedaan? dan zou ik daar gebruik van maken,je bent een professional,maar bovenal een mens met gevoel en hier moet je misschien niet zelf mee aan de slag gaan. afhankelijk van wat de opvattingen zijn binnen de instelling is geweld/bedreiging en/of agressie altijd een reden om aangifte te doen. ongeacht of het iemand betreft die misschien verminderd toerekeningsvatbaar is. dit soort zaken gaan altijd over ieders grens. hiermee is je vraag nog niet beantwoord maar ik hoop dat je hier weer een stukje verder mee kunt
veel sterkte

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

07 feb 2011 09:45 #23710 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Wat doe ik fout?
Eigenlijk zou de vraag moeten zijn:
Doe ik wat fout?
Want moet je soms niet accepteren dat je met bepaalde mensen wat minder uit de voeten kan dan met anderen?
In het leven buiten je werk kun je het ook niet met iedereen vinden. En mensen waar je het niet mee kan vinden worden geen vrienden van je, laat je links liggen.
In je werk is dat wat lastiger, maar ja, het feit blijft hetzelfde, toch?

Dus misschien van mij uit de tips om je er niet te druk om te maken, en tijdelijk je collega's deze clienten te laten helpen? Even een stapje terug, dan gaat het misschien later beter?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 feb 2011 17:03 #23715 door
Beantwoord door in topic Wat doe ik fout?
Bedankt voor de tips, ik weet niet of het onzekerheid is. Hoor van collega's dat ik niet onzeker ofzo overkom. Wel herken ik patronen en bij clienten met deze problematiek ben ik als professional vaak de persona-non-grada. Ben wel iemand die goed op de hoogte vaak is van afspraken, waar ik mij dan ook aan hou. Maar niet zo dat ik onflexibel ben ofzo. Weet wel dat deze doelgroepen graag teamleden splitsen en tegen elkaar uit spelen. Een oud collega zei altijd: als je de zondebok bent, dan doe je het goed bij deze doelgroep. Weet niet of die vlieger altijd op gaat. Vervelend is het wel, vooral omdat probleemgedrag bespreken of grenzen stellen met bepaalde clienten mij gewoonweg niet lukt. Het is inderdaad zo dat je niet met iedereen overweg moet kunnen, maar het is wel lastig dat ik bepaalde clienten niet begeleiden kan omdat ze mij niet willen. Collega's gaan je daar op den duur wel op aankijken. Dat stapje terug heb ik al vaak geprobeert en met een team met veel invallers en leerlingen moet je toch soms de kar trekken.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 feb 2011 18:07 #23717 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Wat doe ik fout?
Tsja, als er geen team is waar je goed op terug kan vallen, dan word het wel lastiger.
Doen ze bij jou ook niets op het werk met aparte cursussen, bijvoorbeeld agressietraining? Daar zou ook iets tussen kunnen zitten over de problematiek waar jij mee zit.
En anders misschien toch eens navragen of je iets van assertiviteitstraining of zo, gespitst op dit stuk, mag gaan doen? Je werkgever zal ook willen dat je goed uit de voeten kan.

Succes.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

01 mrt 2011 09:05 #23825 door trudiep
Beantwoord door trudiep in topic Wat doe ik fout?
Probeer eens of je je zelf in een bol kunt visualiseren waar niemand doorheen komt. Ik heb zelf ook problemen gehad met dit soort mensen. Bijna niemand durfde er op een gegeven moment meer heen.Dit waren geen verslaafden maar psychiatrische patienten. Maar nadat ik mijzelf dit had aan geleerd lukte het mij veel beter. Het gaat niet altijd maar vaak wel goed. Bedenk voor je begint op je werk dat niemand bij je gevoel kan komen. En plaats je zelf in de boven genoemde bol. Ik hoop dat het bij jouw ook werkt. Je wordt er sterker door en zult het later minder vaak nodig hebben om het bewust te doen. Dan gaat het vanzelf op het moment dat het nodig is. Als je het gevoel hebt dat de bol verzwakt kun je je eventerug trekken om hem te verstevigen. Het klonk mij eerst erg new age achtig in de oren maar het werkte wel.
Succes
Trudie P

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.