× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Ministerie legt behandeling depressie aan banden

24 dec 2010 07:52 #23489 door Arjan

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.Inmiddels meer dan 1 miljoen mensen in Nederland slikken dagelijks antidepressiva en er is sprake van een heuse ‘depressie-epidemie’. Het medicijn wordt voor steeds meer off-label toepassingen voorgeschreven en vanuit de psychiatrie - waarbinnen de richtlijnen worden opgesteld - lijkt men weinig gemotiveerd om de huidige gang van zaken te stoppen. Reden voor de overheid om in te grijpen en de excessieve voorschrijf-praktijk aan banden te leggen door de financiering van de medicijnen te stoppen.

Vanaf 1 januari 2011 krijgen mensen met een matige tot milde depressie niet langer antidepressiva vergoed. Het ministerie van VWS heeft dat deze week in een brief medegedeeld aan de beroepsgroepen van psychiaters en huisartsen.

‘De inzet van antidepressiva is breder dan de plaats die deze geneesmiddelen volgens de registratie en de richtlijnen toegewezen hebben gekregen. Deze overbehandeling leidt tot ondoelmatige zorg.’


Antidepressiva zullen daarom alleen nog vergoed worden, als ze worden voorgeschreven volgens de richtlijnen van de beroepsgroepen waaronder de psychiaters en de huisartsen.

‘Uiteraard leggen wij niet van bovenaf op wat zwaar en wat licht is. Dat doen de beroepsgroepen zelf. Daar hebben ze goede richtlijnen voor opgesteld, waarin staat wanneer het verantwoord is om deze middelen voor te schrijven. Dan moet je vooral denken aan de zwaardere klachten. Als er toch antidepressiva worden voorgeschreven bij lichte depressies, dan wordt het niet meer vergoed. Het is aan de beroepsgroep om de verzekerden daar over in te lichten.’


De schuld ligt bij de huisartsen

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie Rutger Jan van der Gaag schreef samen met hoogleraar psychiatrie aan de VU Aartjan Beekman in het juni-nummer van Psy dat het merendeel van de huisartsenvoorschriften voor antidepressiva ongegrond is.

‘De meeste antidepressiva – negentig procent – schrijven huisartsen voor aan patiënten met een milde depressie. Studies laten echter zien dat de werkzaamheid van antidepressiva afhangt van de ernst van de depressie. Antidepressiva werken nauwelijks bij patiënten met milde klachten.’


Psychiaters zijn begonnen met propaganda

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zei in het september-nummer van Psy dat de psychiaters altijd zelf hebben gepropageerd om deze middelen royaal voor te schrijven. Tegelijkertijd erkende Lex Goudswaard van het NHG dat de huisartsen zijn meegegaan in de booming business die de antidepressiva werden eind jaren tachtig, begin jaren negentig.

‘In het licht van de allernieuwste bevindingen over antidepressiva zijn we - en daarmee bedoel ik nadrukkelijk huisartsen én psychiaters - grosso modo te royaal geweest met antidepressiva.’


Besparing medicijnkosten 20 miljoen euro

Tijdens de presentatie van de begroting van het ministerie van VWS op Prinsjesdag bleek al dat vanaf volgend jaar antidepressiva slechts in beperkte mate mogen worden voorgeschreven. Dit zou een besparing opleveren van twintig miljoen euro.

Bron: Psy

~~

Ook andere onderdelen van de psychiatrie worden aan banden gelegd, zo krijgt het Landelijk Platform GGZ volgens Psy de 'doodssteek': http://www.psy.nl/meer-nieuws/nieuwsbericht/article/patientenbeweging-ggz-krijgt-doodssteek/

M.i. zijn dit goede ontwikkelingen, het schept vruchtbare aarde voor alternatieven.

Psychiatrie is een almaar escalerende kostenpost omdat het als een parasiet misbruik maakt van maatschappelijke problemen. Ze leren mensen bijvoorbeeld dat depressieve emoties hebben een ziekte is om er zo van te kunnen profiteren, terwijl het bijvoorbeeld ook mogelijk is om de mentaliteit in de samenleving te stimuleren om anders naar problemen te kijken en er mee om te gaan.

Emoties zijn een belangrijk onderdeel van het ontwikkelinsproces van de mens, en omdat de toekomst onbekend is dient er een zeker respect te bestaan voor onze emoties en geest. De emoties zijn er juist om ons te leiden naar 'succesvol voortbestaan'. Volgens veel geleerden is het schadelijk om mensen te leren dat depressie een ziekte is:

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/630/Depressie/article/detail/615883/2009/01/15/Depressie-is-goed-voor-je.dhtml

Binnen de psychiatrie ontbreekt echter de motivatie om dit soort kennis te bevorderen omdat het daarmee de reden tot het bestaan van haar professie ondermijnt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 jan 2011 22:08 #23529 door dyenne
Beantwoord door dyenne in topic Ministerie legt behandeling depressie aan banden
Hoi Arjan,
Ja, er wordt te vaak en te snel antidepressiva voorgeschreven!
Als iemand een beetje in de put zit dan wordt er snel een pilletje ingeduwd.
Wat zie je dan? mensen gaan over grenzen heen!
Mensen die het echt nodig hebben worden hier de dupe van!
Je kunt heel lang zonder die middelen!

Groetjes

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.