× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Vara Zembla: De ADHD hype

23 sept 2010 23:36 - 23 sept 2010 23:38 #23090 door Arjan
Vara Zembla: De ADHD hype was gemaakt door Arjan

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.


Inmiddels worden bijna 900.000 pakjes ADHD medicatie per jaar voorgeschreven aan voornamelijk kinderen. Zijn de kinderen ziek of worden ze ziek gemaakt?


www.youtube.com/view_play_list?p=4D387BC5BC60601A

Het is toch belachelijk dat een erkende arts bij kinderen een hersenziekte diagnosticeert op basis van een citaat uit een soort bijbel?

Ik ben erg benieuwd naar de mening over de ADHD-situatie in Nederland van mensen die werken in de zorg maar die los staan van de psychiatrie. Wat vindt een echte arts hier nu van? Dit kan toch niet zomaar?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 sept 2010 12:15 #23097 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Vara Zembla: De ADHD hype
@Arjan,nou het is inderdaad een hype!Als een kind echt kind is dan heeft ie ADHD.Vreselijk.Zelf werk ik in de zorg,maar heb niets te maken met kinderen met ADHD.Wel prive.Ik heb een neefje die volgens zijn ouders ADHD heeft,hier zijn ze mee naar de HA gegaan en die heeft de diagnose overgenomen.Het kind is gedrogeerd!!!!!Is zich zelf niet meer,moeder vond de Ritalin niet sterk genoeg en het kind kreeg Psychofarmaca voorgeschreven.Met alle gevolgen van dien!Hij kwam bij mij logeren en plaste weer in zijn bed[12jaar was ie toen]je begrijpt zijn schaamte en verdriet.In die week heb ik hem geen medicatie gegeven en het kind fleurde helemaal op!We hebben zoveel plezier gehad samen.Hij zat super in zijn velletje!!Het ene kind is drukker dan het andere kind en vraagt soms veel van de ouders,dat begrijp ik,maar om het inderdaad het etiket ADHD te geven is wel erg makkelijk!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 sept 2010 17:14 - 25 sept 2010 17:26 #23099 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Vara Zembla: De ADHD hype
Ze geven het nu ook al aan honden. De Universiteit van Utrecht heeft dit jaar zelfs een psychiatrische polikliniek geopend voor lastige huisdieren.Drukke honden krijgen dus echt ADHD medicatie (Ritalin) dat ook aan kinderen wordt gegeven.

Ik wil niet oordelen over de keuze van ouders om hun kind te drogeren omdat het lastig is of niet meekomt op school. Maar het gaat hier om een erkende medische professie die zonder objectieve basis op steeds grotere schaal medicijnen voorschrijft ter behandeling van een neurobiologische hersenaandoening. Ik vind dat dat niet zou mogen kunnen. Er is geen bewijs voor de hersenziekte die bij de kinderen wordt gediagnosticeerd.

De medicijnen zijn niet ongevaarlijk zoals veel psychiaters claimen. Niet voor niets staat ADHD medicatie in tal van landen op de opiumlijst en kwamen ouders tijdens de vakantie dit jaar sommige landen niet binnen indien zij ADHD medicatie bij zich hadden. Er zijn kinderen die sterven door het gebruik ervan. (zie bijvoorbeeld deze website opricht door gedupeerde ouders)

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

26 sept 2010 19:20 #23102 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Vara Zembla: De ADHD hype
Kan me voorstellen dat er ouders zijn die problemen hebben met hun kind,in deze maatschappij, waar zo'n druk wordt gelegd op jonge kinderen.
Dat een kind problemen heeft is vervelend en daar moet wat aan gedaan worden.
Ik heb de indruk dat er inderdaad te gauw een sticker wordt geplakt,met de diagnose ADHD.In het dagelijks leven kom ik zoveel mensen tegen die een kind hebben met ADHD,het lijkt wel een besmettelijke ziekte!En ja ze gebruiken bijna allemaal Ritalin.
Ik ben in het bezit van een drukke hond[RhodesianRidgebag]met gedrags therapie hebben we hem rustiger kunnen krijgen,ik heb er nooit een moment aan gedacht om hem te drogeren.
Wat ik me eigenlijk afvraag is het volgende:Ouders met drukke kinderen kunnen die de drukte van het kind[wat gewoon kind wil zijn]wel aan???Zo nee wordt er dan niet te snel de conclusie getrokken ADHD?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

27 sept 2010 00:29 - 27 sept 2010 00:59 #23103 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Vara Zembla: De ADHD hype
Weet u wat misschien de belangrijkste vraag is: waar zijn de psychiaters in deze kwestie? Ze lijken weer te wachten totdat de kritiek verwordt tot een schreeuw uit het verleden en gaan onderwijl door met het voorschrijven van medicijnen aan steeds meer kinderen.

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.Stichting Farmaceutische Kengetallen verwacht dat dit jaar meer dan 1 miljoen pakjes ADHD medicijnen zal worden voorgeschreven. In Nederland mag alleen een psychiater het medicijn voorschrijven.

www.sfk.nl/publicaties/farmacie_in_cijfers/2010/2010-16.html

Het is duidelijk een tactiek van psychiaters om kritiek te negeren en onderwijl door te gaan met waar ze mee bezig zijn alsof er niets aan de hand is. Een jaar laten zeggen ze vervolgens: "dat was een jaar geleden, er is inmiddels veel veranderd in de psychiatrie"

Ik vraag mij af hoe lang ze die tactiek nog denken te kunnen gebruiken.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

27 sept 2010 00:50 - 27 sept 2010 00:56 #23104 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Vara Zembla: De ADHD hype
Ik denk dat het verstandig is om bij de kern te blijven. Drukke of lastige kinderen drogeren als praktijk is dan wel een ouderlijke keuze, maar het zijn de psychiaters die de medicijnen voorschrijven voor een echte hersenziekte terwijl er geen bewijs is voor de ziekte. Ik denk daarom dat het het meest belangrijk is om de (medische) psychiatrische praktijk ten sprake te stellen en op grond van voorzorg te beëindigen (niet wachten totdat het fout is gegaan want dan is het te laat) opdat ouders meer verantwoorde keuzes kunnen maken. Want in principe kun je het ouders niet kwalijk nemen dat ze hun vertrouwen leggen in het advies van een erkende arts.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

27 sept 2010 18:21 #23106 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Vara Zembla: De ADHD hype
Een kind met vermoedelijk ADHD,komt eerst in de eerstelijns zorg terecht.Dus de huiarts die zal de klachten behandelen en na het nodige gedokter[met of zonder medicatie] door verwijzen naar een psychiater.Dat traject duurt vaak lang,een HA verwijst niet zomaar naar een psychiater.
Daarbij komt dat de ouders mondiger zijn geworden en vaak via bronnen als internet op zoek gaan naar een diagnose.
Dat je als ouder vertrouwd op een Arts/psychiater is logisch,je mag aannemen dat ze kundig zijn.Toch ben ik van mening dat de ouders uiteindelijk bepalen of een kind bepaalde medicatie krijgt ja dan nee.En het is zeker meer dan schandalig dat psychiaters hiemee doorgaan.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

27 sept 2010 20:44 #23108 door user_6949
Beantwoord door user_6949 in topic Vara Zembla: De ADHD hype
Die 'bijbel' (DSM)is onder psychiaters echt HET handboek hoor. Goed vind ik dat er op deze manier enige uniformiteit ontstaat in het stellen van een diagnose, maar men moet niet vergeten dat een mens niet alleen als diagnose is te beschrijven en bovendien weet ik uit ervaring, dat psychiaters onderling soms erg lang en breed kunnen discussiëren over welke DSM-code nu geldt voor een cliënt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.