× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Even hart luchten

07 sept 2010 23:55 #23018 door
Even hart luchten was gemaakt door
Ik ben 39 jaar en werk als verpleegkundige op een crisisafdeling.
Binnen het team werken er veel die jonger zijn dan ik. Ik ben de enigste verpleegkundige met psychiatrie ervaring en ben de enigste HBO-V'er.
Met de Senior heb ik op inhoudelijk gebied goed contact en is ze erg blij met mij in het team. Dit omwille ook om mijn inhoud en psychiatriekennis... helaas stopt ze met de functie. De rest van het verpleegkundig team zijn jonger dan wij. Als ze er niet is voel ik mij een vreemde eend in de bijt en heb ik het gevoel dat ik totaal niet serieus wordt genomen of anderzins naar mijn visie of kennis wordt gevraagd. Ze doen maar wat....en voor feedback, advies of reflectie hebben ze al helemaal nooit iets van gehoord of staan ze hier open voor. Er gebeuren soms dingen op de groep waarvan ik denk dat het puur de bejegening is die anders zou moeten. Ze missen de ervaring, maar zijn hierop niet aan te spreken. De jongeren reageren op paniek terwijl ik met mijn psychiatrie achtergrond geleerd heb: 'achterover leunen dan pas hollen'. Dat is ook heel belangrijk bij de verslaafde doelgroep waarmee ik werk. Het is niet bespreekbaar en ik merk dat het mij steeds meer tegenstaat om naar het werk te gaan en raak ik steeds meer vermoeider en ben steeds vaker ziek. Als ik heel eerlijk ben staat het 'te jonge team' waarin ik werk mij erg tegen...Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik onder mijn competenties werk hierdoor...ik kom niet tot mijn recht als verpleegkundige.
Door lichamelijke beperkingen kan ik ook niet meer overal werken, vooral geen nachtdiensten meer... en ook niet langer dan 24 uur. Afdelingen met veel agressie of lichamelijke zorg vallen af. In de regio waar ik woon is het moeilijk m.b.t. vacatures of ze zoeken iemand met 32 of 36 uurs verband. Het is echt hopeloos...
Het liefst zou ik ambulant willen werken. Het solistisch werken bevalt mij namelijk prima. Maar die banen liggen niet voor het oprapen...Wellicht vinden jullie mij een ouwe zeur...maar ik heb echt het gevoel dat ik vastloop in mijn werk-loopbaan en zou graag advies willen van 'oudere/ervaren' verpleegkundigen die dit herkennen of mee hebben gemaakt?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 sept 2010 09:41 #23020 door josé
Beantwoord door josé in topic Even hart luchten
hoi Megan,
aan je berichtje valt me meteen op dat je als enige verpleegkundige met GGZ ervaring op een crisisafdeling werkt. Dit vind ik vreemd, want dit is een erg intensieve afdeling. (wat is de achtergrond van je senior? en waarom stopt ze ermee?)Ook is me niet duidelijk in wat voor instelling je werkt. Als je leidinggevende er niet is heb je geen vat op het team,dit zegt ook iets over de wijze waarop jij in het team staat en met het team communiceert. Vanuit jouw achtergrond zou het erg goed zijn om een stuk deskundigheidsbevordering naar het team toe te verzorgen,anderzijds mag je ook verwachten dat de leidinggevende hierin een coachende rol naar jou toe aanneemt en het team hierin aanstuurt. Weet het team hoe je erover denkt? en heb je met hen al eens gesproken over hoe jij vind dat de ideale situatie eruit ziet en hoe je dat zou willen realiseren? weet je hoe andere teamleden de situatie ervaren? Het kan zijn dat het team inderdaad niet openstaat voor je opvattingen. In dat geval is het denk ik beter om naar een andere functie uit te kijken. Zelf heb ik ooit in een vergelijkbare situatie gezeten en heb er toen uiteindelijk ook voor gekozen om een andere werkkring te zoeken. dit bleek voor mij de juiste oplossing.
heel veel succes
groet Jose

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 sept 2010 12:51 - 08 sept 2010 12:55 #23021 door
Beantwoord door in topic Even hart luchten
Dag Jose,

Ik werk in de verslavingszorg met veel verpleegkundigen zo van de opleiding, met A, thuiszorg of verpleeghuis achtergrond. De psychiatriemensen zijn vertrokken naar andere functies, helaas. Het krijgen van GGZ ervaren verpleegkundigen is moeilijk voor deze afdeling. De jongere verpleegkundigen heb ik regelmatig al aanvaringen mee gehad, ze weten het allemaal al zo goed...wie ben ik op hen de les te lezen. Terwijl ik het op allerlei manier al heb geprobeerd. Ze zien mij als een bedreiging.
De Senior is iemand met veel inhoud en kennis, maar al op leeftijd en stopt naar mijn idee ook om het gegeven dat ze weinig invloed kan uitoefenen. Dat is volgens mij de situatie. Het is een heel uiteenlopend team en de jongeren liggen ook niet op 1 lijn. De leidinggevende heeft beslist coachende vaardigheden, maar het team moet er ook een beetje met elkaar uitkomen is haar visie. Op dit moment ben ik uitgevochten, ik heb genoeg aanvaringen gehad...feedback is zelfs al een groot probleem binnen het team...dus heb ik mij ziek gemeld en wil het zeker met leidinggevende bespreekbaar maken. Maar zoals al zei: in mijn omgeving liggen de banen (waarvoor ik geschikt ben) niet voor het oprapen. I.v.m. lichamelijke beperkingen kan ik niet alles meer. (geen lichamelijk zwaar werk, geen ernstige agressie-gevaren, en geen nachtdiensten, niet meer dan 24 uur)

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 sept 2010 16:30 #23024 door josé
Beantwoord door josé in topic Even hart luchten
hoi megan,
het klinkt inderdaad allemaal een beetje hopeloos. van deze situatie raak je erg gefrustreerd. ook heel jammer voor de kwaliteit van zorg want die heeft hier natuurlijk erg onder te lijden. zien jouw collega's jou als een bedreiging omdat je misschien meer bagage in je rugzak hebt? ik herken de situatie waarin je zit wel. het is erg jammer dat je beperkt bent in je keuze om iets anders te gaan doen. Heb je al eens overwogen om met personeelszaken te praten over een andere functie binnen de organisatie. ook de arboarts kan je adviseren over wat wel of niet mogelijk is. hoe lijkt het je om PB te worden in de verstandelijk gehandicaptenzorg,zelfstandige functie met veel uitdaging om mensen te helpen in de maatschappij een zo zelfstandig mogelijk bestaan te leiden. een soort van case-manager zal ik maar zeggen. ongetwijfeld heb je zelf al het een en ander overwogen van bovenstaande suggesties. toch jammer dat feedback binnen je team zo'n groot probleem is,blijkbaar voelen meer mensen zich niet prettig onder deze omstandigheden?
ik wens je heel veel sterkte toe.
groet jose

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 sept 2010 16:23 - 09 sept 2010 16:31 #23027 door
Beantwoord door in topic Even hart luchten
Dag Jose,

De verstandelijke gehandicaptenzorg is niet mijn ding. De VGZ vind ik een slechte werkgever, in vergelijking met de GGZ werkgever. (ze betalen slecht, arbeidsomstandigheden zijn niet vergelijkbaar met de GGZ) En ik ben nu eenmaal een GGZ-mens en is de organisatie waar ik werk een zeer personeelsvriendelijke organisatie vergeleken met andere ggz-organisaties. Ik zit nu in 50, dat krijg ik echt niet in de VGZ. Dus ik wil er niet gauw weg. Inmiddels wel een goed gesprek gehad met leidinggevende en heb aangegeven waar ik last van heb. Er is eigenlijk 1 appel in het team die nogal negatief bepalend is. Iemand met weinig zelfreflectie om het maar kort te benoemen. Daar wordt als het goed is iets mee gedaan. Er bleken meerdere klachten. Er komt supervisie in het team en ik zit in de 1e ronde. Ergens weten mensen wel dat ik ggz-kwaliteiten heb, maar er is teveel 'ego' binnen vooral de jongeren. Ik heb er wel weer wat meer vertrouwen in nadat ik open kaart tegen leidinggevende heb gespeeld. Het zal zijn tijd moeten hebben. Jongeren blijven veelal ook niet lang en ik hoop dat ik op langere termijn wel meer tot mijn recht kom. Zoniet, dan kijk ik binnen de organisatie uit naar een andere functie of evt. weer een duale opleiding gaan volgen waarin op andere afdelingen/settings moet gaan werken. Ik wil nl. graag SPV'er worden. Ondertussen ga ik gewoon door met 'goede voorbeeld' geven. Met de clienten heb ik een goede klik en zijn mijn diensten altijd rustig en bijna incident-vrij vergeleken met de jongere verpleegkundige. (dat is echt opgevallen)Daarin moet ik mij maar wat in gaan optrekken. En dat ze mij (nog) niet serieus willen nemen vooral bij de ego-lijdende-jongere verpleegkundige laten.

Het is geen aanval op jongere verpleegkundigen hoor, maar ik vind ze tegenwoordig zo ego en eigenwijs...of heb ik het mis? Toen ik tussen de 20 en 29 was leerde ik graag van de ervaren verpleegkundigen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 sept 2010 22:58 #23030 door josé
Beantwoord door josé in topic Even hart luchten
hoi megan,

nou dat klinkt gelukkig al heel wat positiever. het zal zijn tijd nodig hebben.
heel veel sterkte met alles en houdt ons op de hoogte!

groet Jose

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 sept 2010 10:51 #23042 door marielle82
Beantwoord door marielle82 in topic Even hart luchten
Fijn dat je een gesprek hebt gehad..

Maar ik vind het wel jammer dat je de jongere verpleegkundigen afschildert als egoïstisch en eigenwijs...ze zijn niet allemaal zo. Ik ga er vanuit dat je dat ook wel weet...Je kunt het ook anders bekijken...de ouderen willen vaak weer niet openstaan voor de jongeren, voor de nieuwe ideeën, frisse kijk..die houden
vaak hun starre ideeën nog van vroeger..

Het is gewoon kwestie van openstaan voor elkaar, feedback kunnen geven,
en vooral luisteren naar elkaar. Ik snap dat niet iedereen daar even sterk in is.
Maar daarin kunnen we allemaal toch wat van leren en van elkaar?

Fijn dat het nu wat beter gaat...misschien anders je teamleider vragen
om een cursus Feedback geven of Luisteren naar elkaar?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

03 okt 2010 11:50 #23129 door boyd
Beantwoord door boyd in topic Even hart luchten
voor mij heel herkenbaar wat je schrijft over assertieve collega's die qua vakinhoud tekort schieten. Ben zelf al wat ouder en heb altijd veel aandacht aan de theorie besteed. Ik merk vaak dat ook huidige niveau 5 mensen slecht op de hoogte zijn.
Overweeg steeds meer om over te stappen naar particuliere thuiszorg. Ben je gelijk van die alsmaar voortdurende teamprocessen af. Er is altijd wel een splitter of een op macht belust iemand die de zaak verziekt.
Er is in de thuiszorg steeds meer werk. Werk je ook vaak nog 1 op 1 .

Natuurlijk zijn er ook heel veel leuke jonge collega's met aandacht voor het vak.
Jammer dat die lastige mensen vaak zo'n sterk stempel kunne zetten.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.