× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Psychiatrie

02 feb 2010 21:25 #22259 door pieterjan
Psychiatrie was gemaakt door pieterjan
Ik ben voor mijn vriendin op zoek naar alternatieve oplossingen voor psychische problemen, weet iemand of er opnamemogelijkheden zijn buiten de reguliere psychiatrie om omdat we zien dat die weg niet werkt en alleen mAr schadelijk is

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 feb 2010 22:56 #22260 door snarf
Beantwoord door snarf in topic Psychiatrie
<!--quoteo(post=22699:date=2-02-2010, 22:25:name=PieterJan)--><div class='quotetop'>QUOTE(PieterJan @ 2-02-2010, 22:25) <a href="index.php?act=findpost&pid=22699"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ik ben voor mijn vriendin op zoek naar alternatieve oplossingen voor psychische problemen, weet iemand of er opnamemogelijkheden zijn buiten de reguliere psychiatrie om omdat we zien dat die weg niet werkt en alleen mAr schadelijk is<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Wij zijn in ons leven behoorlijk afhankelijk geweest, en nog steeds, van begeleiding binnen psychiatrie, met name vanwege problemen bij onze zoon. In vroeger tijd ook onszelf. De know how heb je nodig. Wij hebben er veel baat bij.
Ik kan niet anders zeggen het juist wel te zoeken in de professionele instanties.
Wat je zou kunnen doen is te vertellen in wat voor regio je woont en te vragen waar je het best terecht kan.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 feb 2010 01:03 #22261 door hendrik
Beantwoord door hendrik in topic Psychiatrie
Dag Pieter Jan,
Hoewel ik weet dat niet alle hulp van de reguliere psychiatrie schadelijk is, denk ik toch dat het verreweg de voorkeur verdient om alternatieve hulp te zoeken. Ik ken te veel mensen die zeer negatieve ervaringen hebben met de reguliere psychiatrische hulpverlening. Er is te vaak sprake van dwang en van het nodeloos voorschrijven van antidepressiva en antipsychotica. Bovendien werkt een opname bijna altijd stigmatiserend. Ik zal zo snel mogelijk voor je uit proberen te zoeken welke alternatieve mogelijkheden er zijn.

Vriendelijke groet,
Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

21 feb 2010 21:09 - 21 feb 2010 21:16 #22354 door hendrik
Beantwoord door hendrik in topic Psychiatrie
Dag Pieter Jan,
Het heeft even geduurd, maar ik heb inmiddels een paar dingen voor je opgezocht.
Zo kun je op www.integralepsychiatrie.net/site/homepa...el_view_01.php?i=115
een website vinden over integrale psychiatrie, een alternatieve manier om mensen met psychische problemen te helpen. Er staan ook lijsten op met therapeuten en organisaties op dit gebied.

Een goed en vrij objectief artikel over de verschillen tussenreguliere en integrale (lees: alternatieve) psychiatrie vond ik op medischcontact.artsennet.nl/blad/Tijdsch...n-de-psychiatrie.htm

Een zeer belangrijke uitspraak daarin vond ik:
'De schattingen lopen uiteen, maar volgens sommige onderzoekers is slechts 20 tot 40 procent van de reguliere interventies binnen de geneeskunde onderbouwd door goed wetenschappelijk onderzoek’. Die constatering deed Rogier Hoenders, psychiater bij het Centrum voor Integrale Psychiatrie van Welnis/Lentis te Groningen. Volgens Hoenders leeft de aanname dat regulier synoniem is aan ‘wetenschappelijk bewezen’ en alternatief of complementair voor ‘niet bewezen’.

Een goed artikel over alternatief genezen in de psychiatrie vond ik ook op:
www.corv.nl/Forum/topic.asp?TOPIC_ID=11030

Op www.zorgvisie.nl/Nieuws/Artikel/Ggz-inst...eve-geneeswijzen.htm staat dat GGZ instelling Lentis in Groningen al alternatieve geneesmethoden in de psychiatrie aanbiedt.

Informatie over alternatieve behandelingen is ook hier te vinden:
www.ggz.nl/index.php?option=com_content&...te-nieuws&Itemid=140

Ik hoop dat je hier verder mee kunt.

Hartelijke groet,
Hendrik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

20 nov 2010 19:29 - 20 nov 2010 19:36 #23372 door Arjan
Beantwoord door Arjan in topic Psychiatrie
Je kunt overwegen contact op te nemen met dr. Rogier Hoenders die een alternatieve (en meer humane) manier van behandelen bepleit. Hij is verbonden aan Universiteit Groningen en zijn e-mail is ofwel hjr.hoenders@ggzgroningen.nl of hjr.hoenders@lentis.nl.

In de volgende uitzending voert hij discussie op Radio 1 over het feit dat minder schadelijke en meer effectieve alternatieven voor psychiatrie worden verdrukt:

www.radio1.nl/contents/8854-alternatieve...nrechte-niet-gegeven

Psychiatrie is een medisch vakgebied en wanneer psychotherapie effectiever zou blijken dan pillen dan komt het voortbestaan van de beroepsgroep - met al haar financiële en ideologische belangen - in het gedrang.

Ook heb ik gelezen over een wetenschapper uit Noorwegen (dr. Jaakko Seikkula) die recent veel opzien baart vanwege de zeer goede resultaten die hij heeft behaald met een speciale vorm van psychotherapie (Open Dialog Treatment) voor het verhelpen van de meest ernstige psychische problemen, etiket schizofrenie/psychose, zonder gebruik van medicijnen.

spiritualrecoveries.blogspot.com/2006/05...a-open-dialogue.html

En er is natuurlijk nog Soteria Psychotherapie van hoogleraar Loren Mosher, voormalig directeur schizofrenie-onderzoek aan de NIMH in Amerika. Loren Mosher heeft in 1998 ontslag genomen als psychiater uit afkeer tegen de wat hij noemt 'de antipsychotica zwendel' die mensen chronisch ziek zou maken met desastreuze gevolgen voor hun leven en de samenleving. Soteria is bij 85-90% van de mensen met de meest ernstige vorm van psychose/schizofrenie succesvol gebleken om mensen volledig te doen herstellen, zonder gebruik van medicatie.

www.moshersoteria.com/articles/resignation-from-apa/

Het is helaas zo dat effectieve alternatieven voor psychiatrie worden verdrukt door het gevestigde establishment. Dit klinkt misschien overdreven maar dat is het in de praktijk zeker niet.

Één zo’n behandeloptie die door de gevestigde psychiatrie wordt verdrukt is het Soteria huis, een creatie van hoogleraar psychiatrie Loren Mosher (1933-2004), directeur schizofrenieonderzoek bij de National Institute of Mental Health van 1968 tot 1980. Mosher wilde een effectieve en meer humane behandelmethode uitvinden voor het behandelen van de meest ernstige psychische problemen. Met geld van de NIMH had Mosher het eerste Soteria huis geopend in Santa Clara, Californië in 1971.

Het Soteria huis experiment van Mosher werd aangehaald door voormalig Boston Globe journalist Robert Whitaker in zijn boek Mad in America. In het Soteria huis, leefden schizofrenie patiënten medicatievrij met jonge niet-professionele verpleegkundigen die getraind waren om naar mensen te luisteren en ze te begrijpen, om ze vriendschap/gezelschap te bieden. Mosher teste zijn idee dat “schizofrenie in veel gevallen verholpen kan worden met behulp van betekenisvolle relaties in paats van met medicijnen, en dat dergelijke behandeling uiteindelijk tot onmiskenbaar gezondere levens leidt.”

Het Soteria huis experiment werkte beter dan Mosher had verwacht. In de initiële zes weken, herstelden de patiënten net zo snel als de patiënten die met medicijnen werden behandeld in ziekenhuizen.

Whitaker noteert:

Citaat:
“Maar het verschil was dat de Soteria patiënten langer gezond bleven. De terugvals cijfers waren veel lager voor de Soteria groep in zowel één als twee jarige follup-up studies. De Soteria patiënten funktioneerden ook sociaal veel beter. Ze waren beter in staat om hun baan te behouden of om school te volgen.”


www.huffingtonpost.com/bruce-e-levine/co...tablis_b_117016.html (Het is afgelopen voor de psychiatrie in Amerika)

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

21 nov 2010 11:11 #23373 door
Beantwoord door in topic Psychiatrie
Heb een tijd in de psychiatrie gewerkt en ik ben ook van mening dat de huidige GGZ niet werkt. Iedereen kreeg een etiketje...zelf als je kritisch was als professional hulpverlener werd je door leidinggevende als borderliner uitgemaakt. Werkelijk, dit heb ik echt meegemaakt dat dit tegen collega's werd gezegd. Hoe ziek is de GGZ eigenlijk? Een opgebrande, aardige psychiater op mijn toenmalige afdeling die randje burn out was...zei tegen mij: psychiaters zijn de grootste narcisten die er zijn...En hij had gelijk...Ben er gillend uitgerend, kon niet tegen de gesloten afdelingen waar mensen zgn. 'therapeutisch' in de separeer werden gestopt. Naar mijn idee bieden alternatieve hulpverleners een beter GGZ beleid dan menig andere GGZ instelling.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.