× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Verpleegkundigen Uit Hongarije

06 juni 2007 12:02 #16529 door 2ws
Verpleegkundigen Uit Hongarije was gemaakt door 2ws
Hallo iedereen,


Op dit moment is het een hot-item in Nederland dat er schrijnend tekort komt aan verplegers in de zorgsector.
Er werd zelf een schatting gedaan dat er een tekort zou onstaan van 140.000 mensen.

Ik ben zelf momenteel bezig met mijn bedrijf, wat deels is gevestigd in Hongarije en in Nederland, aan het bekijken om een zorgtraject op te zetten met gediplomeerde verplegers uit Hongarije. En het kwailteits niveau van de medische beroepen in Hongarije ligt vrij hoog in vergelijking met andere Eu-landen.

Heeft iemand op dit forum ervaring in de zorgverlening met verpleegkundigen met een andere nationaliteit? Hoe zijn de reactie binnen het werkveld en de reactie van de patienten?

Als iemand aan/opmerkingen/tips of relaties heeft hoor ik het graag

Groet

Roel

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

06 juni 2007 12:57 #16530 door josé
Beantwoord door josé in topic Verpleegkundigen Uit Hongarije
De taalbarriere staat met stip op nr 1! er bestaat over het algemeen een bepaald wantrouwen tov vakgenoten uit andere(EU) landen omdat men niet goed de opleidingsniveaus kan vergelijken en dus niet goed de competenties in kan schatten,of dit terecht is zegt meer over "ons"dan over "hun". mensen in deze omstandigheden moeten zich in de praktijk dubbel bewijzen en werken vaak onder hun niveau.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 juni 2007 13:04 #16531 door tosca
Beantwoord door tosca in topic Verpleegkundigen Uit Hongarije
hallo,

Zelf kom ik uit oost europa en werk/studeer al jaren in zorg.
Paar jaar in een verpleeghuis daarna in een ziekenhuis en nu bij de thuiszorg.
Ik heb behoorlijke accent maar mensen kunnen me goed verstaan.
De reacties die ik kreeg van klanten waren erg goed. Sommige vinden het schatig de andere plagen me er mee maar er is nog niemand geweest die zei - ga eerst goed nederlands spreken. Ik denk dat het anders zou zijn als ik ze niet goed kan verstaan of zelf niet verstaanbaar zou zijn.
Zelf heb ik collega uit buiteland die heel weinig nederlands spreek en ik merk wel dat de klanten het niet altijd prettig vinden. Want dan is het niet meer alleen de taal dat tekort schiet maar ook de zorg. Want er kan dan niet meer aan de klant zijn wensen voldaan worden.
Mijn werkgevers hebben tot nu toe ook geen problemen gehad met mijn taal. Ze zeggen dat functioneren op werkplek, respect en beleefdheid veel meer waard zijn dan vloeiend Nederlands spreken. Ook de houding van de persoon zelf naar de klant toe maak veel verschil tussen de ene of de andere.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 juni 2007 15:56 #16532 door 2ws
Beantwoord door 2ws in topic Verpleegkundigen Uit Hongarije
Het is goed om te horen, dat er positieve geluiden zijn over buitenlands zorgpersoneel. En natuurlijk in dit geval vanuit jou eigen positie!

Ik ben zelf ook van mening dat bij een goede support, taalondersteuning en controle vanuit bepaalde zorginstellingen en werkgever een buitenlandse verpleegkundige goed kan functioneren in de Nederlandse zorgsector. Alleen is het een vraagstuk of bepaalde zorginstellingen en zorgaanbieders deze drempel daadwerkelijk willen gaan nemen..

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

30 juli 2007 01:41 #16533 door luca
Beantwoord door luca in topic Verpleegkundigen Uit Hongarije
Roel
Is er een overschot aan verpleegkundigen in Hongarije?
Zo nee, dan kun je het niet maken ze daar weg te kopen.
Toch?
L

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

30 juli 2007 10:23 #16534 door vonny
Beantwoord door vonny in topic Verpleegkundigen Uit Hongarije
Ik heb wel met een verpleegkundige uit Polen gewerkt , ze was erg kundig pas 3 jaar hier en sprak de taal erg goed.
Ook de bewoners waren over haar te spreken , ze was erg lief tegen de bewoners ze zei ook steeds er zijn geen lastige bewoners , als iemand dat zegt kan je niet met mensen en hun ziekte omgaan volgens haar.

Groetjes Vonny.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

30 juli 2007 12:48 #16535 door 2ws
Beantwoord door 2ws in topic Verpleegkundigen Uit Hongarije
Op het moment is het zo dat er een gigantische ontslaggolf plaatsvind in de hongaarse zorgsector. De overheid heeft besloten om deze markt deels te privatiseren en zag in dat er nodig hervormingen en reorganisaties moesten plaatsvinden om de kosten te kunnen drukken.

Je ziet echt nu dat er heel veel mensen op straat komen te staan, van universitaire medische specialisten tot en met de verpleegkundigen die zonder baan komen te zitten. Dus voor mijn gevoel is het niet zo dat ik ze hier wegkaap.

Ik woon zelf in Budapest en wat nogal frappant is dat je hier enorm veel amerikaanse studenten ziet die hier hun opleiding tot arts/specialist afronden en vervolgens met het behaalde artsendiploma in amerika aan de slag gaan. Dit is toch voor mij een soort sein dat het niveau van de medische niet onder doet voor andere landen, het enigste waar je natuurlijk altijd op terug komt is de taal.. Hoger opgeleid personeel spreekt bijna in alle gevallen engels of duits, maar als je naar de lagere beroepsklassen gaat kijken zie je dat de taalvaardigheid afneemt..

Ik heb de laatste tijd wat reseach gedaan, en geprobeerd om zorgaanbieders te benaderen die geinteresseerd zijn in eventuele buitenlandse verpleegkundigen.. Ik denk persoonlijk dat de huidige generatie in NL die zorgvragend is, moeilijk kan communiceren in vreemde talen.. Mijn mening is dat generaties die hierna gaan komen wel door 1 deur gaan met een verpleger die bijvoorbeeld engels spreekt.. De zorgaanbieders zijn nog te bang voor deze grote stap te nemen, maar weten donders goed dat er in de toekomst geen andere mogelijkheid zal zijn om de tekorten in deze sector te gaan opvullen..

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 juli 2011 14:26 #24468 door ijanne
Beantwoord door ijanne in topic Verpleegkundigen Uit Hongarije
Dag Roel,

Is het opzetten van een eigen bedrijf gelukt, het opzetten van een zorgtraject tussen hongarijen en nederland? Ik ben namelijk een zorgvrager en ik ben benieuwd naar je ervaringen en mogelijkheden.

Groet, Ijanne

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.