× Vragen, antwoorden en discussie rondom NIET beroepsinhoudelijke of arbeidsvoorwaardelijke thema's.

Topic-icon Ouders In Huis

01 mrt 2007 14:27 #15481 door eigentijd
Ouders In Huis was gemaakt door eigentijd
Door de toenemende vergrijzing in Nederland zal steeds vaker een beroep worden gedaan op de ouderenzorg. Maar in verpleeg- en verzorgingshuizen is het niveau van de zorg, door permanente onderbezetting, soms al onder de maat. Pessimisten vrezen dat het weleens elke dag pyamadag kan worden. Wat is de oplossing? Ouders in huis nemen als ze hulpbehoevend worden?

Eigentijd (het tijdschrift voor klanten van PGGM) besteedt in het maartnummer aandacht aan dit onderwerp. Wij zijn benieuwd naar uw mening.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

01 mrt 2007 20:53 #15482 door Marc
Beantwoord door Marc in topic Ouders In Huis
Ook positief ingestelde mensen die kunnen rekenen zien dat we op termijn in de problemen komen.

Door de vergrijzing zal het aantal schoolverlaters afnemen en het aantal gepensioneerde verpleegkundigen en verzorgende flink groeien. In verschillende onderzoeken zie je terug dat straks 1 op de 3 schoolverlaters de zorg in zou moeten gaan om op hetzelfde niveau te blijven als vandaag. Dit zal gezien de concurrentie uit andere sectoren niet makkelijk zijn.

In mijn beleving is de enige oplossing het verbeteren van de ondersteunende middelen (ICT, domotica, e.d.) en het toelaten en scholen van buitenlandse zorgprofessionals.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 mrt 2007 00:22 #15483 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic Ouders In Huis
Waarom niet?
Ik zou mijn ouders zeker in huis nemen als dit mogelijk en wenselijk is. Het zou mooi zijn als hier straks ook een soort PGB voor komt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 mrt 2007 11:16 #15484 door vonny
Beantwoord door vonny in topic Ouders In Huis
Hoi,
Ik zou mijn ouders niet in huis nemen, ik heb meer als 5 jaar voor mijn moeder gezorgd als mantelzorger.
Het is erg zwaar als het zo dicht bij is [ eigen ] Mijn moeder was dement ik ben er ook stuk op gelopen.
Dan daarbij je bent 24 uur met zorg bezig dat is niet gezond.
Mijn moeder is nu overleden als ik het over kon doen deed ik het anders.

Groetjes Vonny.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

06 mrt 2007 09:49 #15485 door nelleke
Beantwoord door nelleke in topic Ouders In Huis
<!--quoteo(post=14979:date=5-03-2007, 01:22:name=Astrid)--><div class='quotetop'>QUOTE(Astrid @ 5-03-2007, 01:22) <a href="index.php?act=findpost&pid=14979"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Waarom niet?
Ik zou mijn ouders zeker in huis nemen als dit mogelijk en wenselijk is. Het zou mooi zijn als hier straks ook een soort PGB voor komt.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Je kunt al een beroep doen op een PGB als familielid, zeker wanneer je zelf minder gaat werken of je baan opzegt om de verzorging van een familielid op je te nemen.

Mijn mening is dat PGBs de toekomst hebben, maar dan zal de hele administratie die er omheenhangt wel versimpeld moeten worden! Dat is nu echt veel werk, nauwelijks geautomatiseerd, niet handig. Je moet echt een doorzetter zijn wil je zelf je budget beheren. (en daar springt de markt weer handig op in met allerlei bedrijfjes die de administratie wel uit handen willen nemen :rolleyes: )

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 mrt 2007 20:53 #15486 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic Ouders In Huis
Neem NOOIT je ouders in huis. Vanaf dat moment krijg je vanwege de gemeente een dubbel adres en dubbele belastingen die ze ook nog doorgeven aan andere instanties waaraan je ook dubbel moet betalen.

Ik kan er een boekje over open doen. Ten voeten uit de Nederlandse graaicultuur.
bas.mijnster@hetnet.nl

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 mrt 2007 20:52 #15487 door Diana Omtzigt
Beantwoord door Diana Omtzigt in topic Ouders In Huis
<!--quoteo(post=14900:date=1-03-2007, 15:27:name=Eigentijd)--><div class='quotetop'>QUOTE(Eigentijd @ 1-03-2007, 15:27) <a href="index.php?act=findpost&pid=14900"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Door de toenemende vergrijzing in Nederland zal steeds vaker een beroep worden gedaan op de ouderenzorg. Maar in verpleeg- en verzorgingshuizen is het niveau van de zorg, door permanente onderbezetting, soms al onder de maat. Pessimisten vrezen dat het weleens elke dag pyamadag kan worden. Wat is de oplossing? Ouders in huis nemen als ze hulpbehoevend worden?

Eigentijd (het tijdschrift voor klanten van PGGM) besteedt in het maartnummer aandacht aan dit onderwerp. Wij zijn benieuwd naar uw mening.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Het grootste probleem in de gezondheidszorg is het opleidingsniveau.
Er word niet meer geleerd hoe goede zorg geleverd moet worden. En dan maar niet te spreken over de mentaliteit. Op de opleidingen en op het management is teveel bezuinigd, zodat er geen goede begeleiding en controle meer mogelijk is met alle gevolgen van dien.
Op papier is duidelijk hoe het zou moeten, maar in de praktijk weet de verzorgende hier niet veel van. De goede niet te na gesproken.

Een ander groot probleem is dat clienten veel woonruimte hebben. Dat lijkt voor de nog niet bejaarde mens belangrijk (want stel je voor als ik zo oud ben en ik moet in zon kleine woonruimte leven). Het punt is dat als men die leeftijd nog niet heeft bereikt, men niet kan weten wat de levensbehoeften dan anders zijn.
Men vergeet dat het allemaal schoongehouden moet worden. Vooral bij clienten die weinig gebruik maken van die ruimte.

Verder de PGBs.
Al eerder genoemd: de bedrijfjes die dan de administratie gaan doen voor clienten met PGB.
Deze vragen dan bij het CIZ meer zorg (lees meer geld) aan namens de client.
Dit geeft veel werk en kost veel tijd bij het CIZ. Tijd die beter besteed kan worden.
En let wel: PGB is niet de oplossing voor de toekomst. Ook hier geldt dat iemand de zorg moet leveren. En volgens de berekeningen zijn die er toch niet. Of de zorg nu via een budget of via zorg in natura geleverd word. Iemand moet het doen.

En ....wie moet de ouderen verzorgen die geen kinderen hebben. De bevolking bestaat uit meer alleenstaanden dan uit gezinnen.

Voor degenen onder ons die geld hebben: ook voor hen geld dat er weinig mensen zijn die de zorg kunnen uitvoeren.

Dit lijkt allemaal doemdenken...maar ik ben positief. Ik ga er vanuit dat ik bij de 90% hoor die geen (langdurige) zorg nodig heeft.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 mrt 2007 13:32 #15488 door karin
Beantwoord door karin in topic Ouders In Huis
Ik zou mijn ouders nooit in huis nemen. Heb wel altijd gedacht dat ik dit zou doen en zou kunnen opbrengen, maar nu 1 van mijn ouders daadwerkelijk ziek is merk ik dat het niet zo simpel (en romantisch?) is als ik dacht. Mijn werk is al de zorg, en dan zou ik naast mijn werk ook nog voortdurend met zorgen bezig zijn. Bovendien is mantelzorg in huis lastig omdat de rolverdeling dubbel is: ben ik dochter of verpleegkundige? Het kan ook nog zo zijn dat de band met de ouders helemaal niet zo sterk is. Dat je het beiden helemaal niet leuk vind om samen te gaan wonen!
Ik denk dat in deze discussie nog veel gevraagd moet worden aan de ouders / ouderen / hulpbehoevenden zelf. Wie zegt eigenlijk dat zij dit als ideale situatie ervaren? Ik voel mij niet in de positie om dit voor hen te bepalen. Zij hebben de hulpvraag waar in eerste instantie naar gekeken moet worden, in plaats van eerst te kijken wie er voor ze wil zorgen. Vraag hen dus eerst welke zorg zij wensen.
Tot slot: ik denk dat het moeilijk is hier eenduidig antwoord op te geven. Elk mens is uniek, met eigen wensen en gewoonten. Ook iedere ouder/kind relatie is uniek.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.