× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Werkzoekend

22 juni 2014 15:59 #26374 door Maya
Werkzoekend was gemaakt door Maya
Dag,

Ik had een leuke baan, casemanager ouderenzorg. Het was tijdelijk. Door bezuinigingen is dit helaas gestopt. Nu weer aan het rondkijken. Maar ze vragen overal flexibiliteit. Ik kan door gezondheidsredenen niet meer laat, nacht werken. In het weekend heb ik om de week de zorg voor mijn 6 jarig meervoudig gehandicapte nichtje en forse gedragsproblematiek om mijn zus te ontlasten. Als ik dat niet doe is mijn zus binnen een maand overspannen en moet mijn nichtje naar een tehuis wel 3 uur vanaf het ouderlijk huis omdat er geen tehuizen in de buurt zijn die haar zorg aankunnen. Mijn zus en haar man willen hun dochter thuishouden...en terecht, anders leeft dit meisje de rest van haar leven in een isoleercel. Ze zijn zo blij dat mijn man en ik om de weekend haar in huis hebben en hebben dan adempauze... en dat gaat nu ik geen weekenden werk erg goed. De weekenden dat mijn nichtje er niet is, is voor mijn gezin. Door gezondheidsredenen en wat ik als mantelzorg er allemaal bij doe kan ik niet meer werken dan 2-3 dagen in de week.

Ik zoek dus echt werk door de weeks, maar het is een drama. Krijg minachtende blikken zelfs met sollicitaties als ik mijn situatie uitleg. Werkgevers verwachten alle flexibiliteit, maar zelf zijn ze onflexibel als het maar kan. Ik ben een goede ervaren HBO-V'er en zoek werk in de 1e lijn. Dat is waar ik het meest geschikt voor ben en ervaring in heb. Zwaar lichamelijk werk zoals verpleeghuiszorg kan ik niet meer i.v.m. mijn gezondheid. Ik ben 44 jaar. Maar nergens zie ik die vacatures. Ik zou graag een opleiding willen doen voor POH, maar dan moet je werk hebben als POH'er bij een huisarts. Daar zie ik nergens vacatures voor.

Ik zit erover na te denken om helemaal te stoppen als verpleegkundige. Het is een dramaberoep als je door prive en gezondheidsredenen niet meer dat kunt werken wat ge-eist wordt...ik word hier echt heel verdrietig van...

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 juni 2014 11:14 #26375 door Alexandra van Smoorenburg
Beantwoord door Alexandra van Smoorenburg in topic Werkzoekend
Dag Maya,
Heel verdrietig voor je dat het zo loopt.
Het klinkt alsof je je prioriteiten helder hebt, maar dat dit op dit moment wel een groot offer van je lijkt te vragen (minder werken etc). Als daar dan geen begrip voor is, doet dat pijn, ook al is het een oordeel van een onwetende en ongevoelige geest.
De les hieruit voor jou zou kunnen zijn je minder van dit soort mensen aan te trekken. En jezelf tegen hen te (leren) beschermen, bijvoorbeeld met een vraag, of een snedig weerwoord.
Met betrekking tot je kansen voor de toekomst: never give up on humanity.
Voor wie zo goed bezig is als jij, zit altijd iets goeds in het verschiet.
Sterkte met alles,
Alexandra

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 sept 2014 21:30 #26395 door Maya
Beantwoord door Maya in topic Werkzoekend
Alexandra, bedankt voor je aardige antwoord. Inmiddels ben ik een paar maand verder, ik heb nog geen baan. :)
Even tijdelijk gewerkt op een PAAZ, met 4 uurs contract. Heb mijn situatie uitgelegd, en ze zouden rekening houden met mijn priveleven. Ik was zo dom om op woord te geloven en niet in contract vast te leggen. Nou, toen puntje bij paaltje kwam, vervangend leidinggevende en hoge nood werd ik alsnog gedwongen om de nachtdienst en weekend in te gaan. Terwijl ik dit van te voren heb aangekaart dat dit niet kan. Ik heb dus ontslag moeten nemen.

Helaas kun je ook bijna nergens meer als 0 uurder werken, dan kun je zelf je agenda bepalen. Zodra je enigszins een 3 uren contract heb (plaatsvervanger voor 0 uren contract) kunnen ze je gewoon inroosteren. Dit is wat ik niet wil. Ik moet vrijheid over mijn diensten hebben en wil geen nachtdiensten en weekenden meer werken. Het verdwijnen van de 0 uurs contracten vind ik eigenlijk helemaal geen goed plan. Veel verpleegkundigen die moeder zijn klagen daar ook nu over. Op woensdag of schoolvakanties vrij zijn wat ik eerder wel had met een 0 uurs contract, vergeet het maar hoor ik van een vriendin. Haar 0 uren contract is omgezet in een flexcontract van 3 uur, maar ze vind dit niets...ik kan niets meer aanvragen en deze baan is mij nu een blok aan het been als jonge moeder die graag alleen werkt als haar echtgenoot thuis is en vrij wil kunnen zijn tijdens de schoolvakanties. Hier baalt ze erg van.

Momenteel bezin ik mij op een totaal ander beroep. De zorg, ik vind ze zo onflexibel. Ik kan ook echt niet meer positief zijn.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

24 sept 2014 17:11 #26402 door zorgman
Beantwoord door zorgman in topic Werkzoekend
Ik heb ook ontslag genomen inmiddels. Zelden zo'n asociale en vreselijke beroepsgroep meegemaakt als de zorg. Het werk is leuk,maar de arbeidsomstandigheden zijn onvoorstelbaar slecht. In de zorg gaat men echt over lijken.

Er gaat gigantisch veel geld in om, maar de mensen die de zorg moeten ontvangen en de mensen die uitvoerend zijn krijgen er bijna niets van. Keihard werken voor een stuiver, liefst met een zo flexibel mogelijk contract met zo weinig mogelijk vaste uren. Absurde urenregistratiesysteem, waardoor je van de ene naar de andere patiënt holt en niet eens tijd hebt voor een praatje, of lunch. De verzekeringsmaatschappijen en zorgbedrijven zorgen dat 90% van het geld naar aandeelhouders, winst, management, ,maatschappen, of directie gaat en dus NIET aan de zorg besteed wordt! De zorg is zieker dan de patient is mijn conclusie. Ik ben inmiddels gelukkig weg.

Triest voor patiënt en gewone medewerkers, Mijn condoleances voor diegenen die nog in dit verziekte en eigenlijk misdadige systeem moeten werken.

Een EX zorgmedewerker.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.