× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Mentale veerkracht!

23 jan 2014 14:14 #26269 door versie2.0
Mentale veerkracht! was gemaakt door versie2.0
Een opdrachtgever in de zorg vroeg mij om een programma aan te bieden voor uitvoerende medewerkers in deze branche.

Deze vraag ontstond door signalen dat de medewerkers problemen ondervinden bij de uitvoer van hun werk. Door hun dagelijkse contact met hun cliƫnten kampen deze medewerkers met mentale klachten die nogal eens tot ziekteverzuim leiden.
De oorzaak van de klachten zouden liggen in een wat vager gebied en betreffen zaken als aanvoelen van de sfeer van wanhoop, eenzaamheid, verwardheid etc. Maar ook de wat specifiekere zaken zoals verbale en fysieke agressie, narrigheid, onbeschoft gedrag en dergelijk komen steeds vaker voor. En vraagt nogal wat van het incasseringsvermogen.

Wat vraagt nou het meest van je incasseringsvermogen? Daar ben ik nieuwsgierig naar. Ligt dat aan het aantal keer dat het voorkomt, door de heftigheid per geval, de persoon die het doet, of je al langer in de zorg werkt, gebrek aan kennis hoe er mee om te gaan?

Zou iemand daar iets zinvols over kunnen zeggen? Ervaringen willen delen of een mening of voorbeelden kunnen geven?

Ik vermoed nl. zelf dat dit meer voorkomt dan we denken maar dat we wellicht niet willen klagen om bijvoorbeeld de liefde voor het vak of andere belangrijke redenen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

24 jan 2014 11:25 #26270 door Bernadette74
Beantwoord door Bernadette74 in topic Mentale veerkracht!
Ik vind het team waar je in werkt altijd heel belangrijk. Als ik onderweg op mijn route iets tegenkom wat mij persoonlijk raakt of iets wat ik graag wil delen met iemand, dan bel ik mijn collega of de wijkverpleegkundige. Wij hebben zelf een team waarin alles gedeeld kan worden , een veilig team. Mijn collega's denken met mij mee of horen mij gewoon aan, eventueel bepalen we gezamelijk en in overleg hoe we met de situatie omgaan.

Ik ben er mij van bewust dat dit niet in elk team zo werkt en ik ben zelf enorm gelukkig dat wij dat wel hebben, mijn mening is dat iedereen hierdoor beter functioneert.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.