× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Nachtdiensten (in je eentje) als Helpende, mag 't?

31 jan 2013 18:08 #25871 door Zuster Daantje
Nachtdiensten (in je eentje) als Helpende, mag 't? was gemaakt door Zuster Daantje
Hallo,

Ik werk sinds kort als Helpende in een woonleefgemeenschap voor mensen met geheugenproblemen. Er wonen nu 13 bewoners. De teamleider wil graag dat ik nu ook nachtdiensten ga draaien, niet samen met een verzorgende, maar in mijn eentje. Ik dacht dat je dit als Helpende niet mag in je eentje. De teamleider gaf aan dat dit wel mag, dit omdat er maar 13 bewoners zijn. Ik vind het nogal een verantwoordelijkheid! Wie weet het?

Gr,

Danielle

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

31 jan 2013 19:06 #25872 door josé
Hoi,
Ik twijfel of je leidinggevende gelijk heeft. Het argument ,dat het 13 bewoners betreft lijkt me uit de lucht gegerepen ,want wie bepaald die grens en op wat voor gronden? Je hebt waarschijnlijk meer argumenten staan in je functieomschrijving.
Hierin staan waarschijnlijk afspraken over taken en verantwoordelijkheid. Mensen met geheugenproblemen hebben sneller kans op probleemgedrag en dit is gewoon complexe zorgverlening. Daar moet je goed op voorbereid zijn oa via een gedegen opleiding. Als helpende heb je in de opleiding te weinig kennis gehad om alleen de verantwoordelijkheid te dragen voor deze patientencategorie. Het lijkt me eerder een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Laat eerst goed uitleggen wat de gronden zijn voor deze beslissing. Ben je misschien lid van een vakbond? Zij kunnnen je helpen bij het ontcijferen en interpreteren van alles wat staat in cao en functieomschrijving.
Ik hoop dat je ons op de hoogte houdt vanhet verloop in deze kwestie
Heel veel succes!
Groet jose

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

31 jan 2013 20:15 #25873 door werkpaard
Beantwoord door werkpaard in topic Nachtdiensten (in je eentje) als Helpende, mag 't?
Mijn vraag is of je iemand van een andere afdeling om hulp kunt vragen? Dan zou het misschien wel mogen, jij op die afdeling en een collega op de andere?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

01 feb 2013 12:13 #25874 door Zuster Daantje
Beantwoord door Zuster Daantje in topic Nachtdiensten (in je eentje) als Helpende, mag 't?
Bedankt voor jullie antwoorden. Ik ben tijdens de nachten helemaal alleen. Het is een groot huis, net zoiets als een Thomas huis. Er is iemand die je kunt bellen als er wat is, maar die is natuurlijk niet meteen ter plekke. Er is geen CAO en ben ook niet lid van een vakbond. In mijn functieomschrijving kan ik niks over nachtdiensten vinden. Ik ga hierover met mijn teamleider in gesprek. Ik heb namelijk niet voor niets gekozen om te leren voor bejaardehelpende en niet voor Verzorgende!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

01 feb 2013 17:48 #25875 door werkpaard
Beantwoord door werkpaard in topic Nachtdiensten (in je eentje) als Helpende, mag 't?
Oke dan lijkt me dat dit niet mag. Heb je ook zorgvragers met noodmedicatie? Of zonodig medicatie? Of diabeten die een hypoglykemie kunnen krijgen? Dat zijn situaties waar je als helpende niet mag handelen aangezien je geen medicatie deelt etc.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.