× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Pauze in eigen tijd of niet??

29 jan 2013 20:45 #25869 door Danoontje
Pauze in eigen tijd of niet?? was gemaakt door Danoontje
Hallo allemaal,

Ik draai late diensten van 16 tot 21 uur. Dat is 5 uur maar ik mag maar 4,5 uur als gewerkte uren opschrijven.

Dit is de situatie.
Ik sta alleen op een afdeling met 7 pg cliënten. Ik word verplicht door mijn werkgever om de warme maaltijd met de cliënten mee te eten.Ik kan tijdens de warme maaltijd niet rust zitten om te eten omdat er cliënten zijn die gestimuleerd en/of geholpen moet worden met de maaltijd.
Mijn werkgever ziet dit wel als pauze en kost mij een 1/2 uur eigen tijd. Ik ben het hier niet mee eens

Dit staat in het CAO over pauzes: " Indien en voor zover pauzes 15 minuten of langer duren en als eigen tijd worden aangemerkt, dient onafgebroken rust te zijn gewaarborgd."

Ook suggereert mij werkgever dat als je langer dan 4 uur werkt, je verplicht pauze moet houden van een 1/2 uur (eigen tijd).
Ik kan zelf hierover niks terug vinden in het CAO. Volgens het arbeidstijdenwet is hij dat pas verplicht als je langer dan 5,5 uur werkt.

Klopt het als ik zeg dat mijn werkgever verplicht is om aflossing te regelen zodat ik mijn pauze in rust kan houden?? Of mij dat 1/2 uur moet doorbetalen?? Of dat ik geen recht het op pauze en mijn werkgever mij 5 uur behoort uitbetalen.

Wie heeft hier ervaring mee?? Of weet hier mee vanaf??

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

31 jan 2013 12:08 #25870 door Dumpie55
Beantwoord door Dumpie55 in topic Pauze in eigen tijd of niet??
Beste Danoontje

Jouw werkgever zit er naast met zijn redenatie. Hij is bij werktijden langer dan X uur verplicht jou in de gelegenheid te stellen een pauze te nemen. Deze pauze dient dan ook in een andere ruimte dan de werkruimte te worden gehouden. Op het moment dat hij het gezamenlijk gebruik van de maaltijd als pauze ziet die niet betaald hoeft te worden, dan moet hij zorgen dat jij dat half uur je geen zorgen hoeft te maken over de cliënten. Het is wel een veel voorkomend verschijnsel om de arbeidskosten te drukken.

Groetjes Louis

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.