× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Nachtdiensten...breekt me op!

27 jan 2013 01:37 #25862 door Maya
Nachtdiensten...breekt me op! was gemaakt door Maya
Help,

Werk 16 uur in de ouderenzorg met maandelijks 2 of drie nachtdiensten. Sindskort weet ik dat ik in de menopauze ben en bemerk dat ik de nachtdiensten niet meer trek. Ik slaap niet meer overdag en zweet vaker mijn bed uit met aanvallen...voirak tijdens de nachtdienst. Vroeger geen last. Het breekt en sloopt me. Om meteen naar de huisarts te hollen...die ws toch gaat zeggen...bespreek met bedrijfsarts en vervolgens de bedrijfsarts...bespreek met leidingsgevende...die vevolgens zegt het kan niet anders en hoort bij je beroep. Het sloopt me en ik kan het niet meer aan... wat zijn de stappen en mijn rechten? De cao zegt alleen dat je medische gronden of 55 jaar of ouder moet zijn dat ze niet kunnen verplichten. Maar ontregeld raken en mijn lichaam protesteert..

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

27 jan 2013 10:51 #25863 door emmertje
Beantwoord door emmertje in topic Nachtdiensten...breekt me op!
dit lijkt me toch wel een goede om het op medische gronden te gooien, dus ik zou toch proberen of je huisarts hier iets mee kan. Misschien kan hij je anders wel helpen om de klachten wat te verminderen. Sterkte!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

03 apr 2013 10:56 #25977 door Maya
Beantwoord door Maya in topic Nachtdiensten...breekt me op!
Na diverse goede gesprekken met een bedrijfsarts die zelf ook in de overgang zit en begrijpt hoe belangrijk het is voor een vrouw in de menopauze om regelmaat te hebben ben ik nu diverse werkconflicten met leidinggevende verder. Laat me er echter niet door leiden, is haar probleem en ik heb medische gronden. Zowel bedrijfsarts en huisarts zeggen dat ik volledig kan werken, alleen geen nachtdiensten meer. Het is alleen niet leuk om te zien hoe star de meeste zorgorganisaties zijn rondom het wel of geen nachtdienst kunnen draaien (of het lichamelijk of geestelijk is, ken genoeg verpleegkundigen die ernstig depressief worden van nachtdiensten en is net zo erg) Er moet wat veranderen op dit gebied. Het mag niet zo zijn dat je met ontslag moet omdat je lichamelijk of geestelijk geen nachtdiensten meer aankunt. Gelukkig hoef ik geen nachtdiensten meer en functioneer ik verder in de dag- en late dienst prima, maar houding leidinggevenden in het algemeen is fnuikend. Het heeft me veel gekost om dit te bereiken en dat is jammer.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 aug 2013 00:29 #26076 door Frieda32
Beantwoord door Frieda32 in topic Nachtdiensten...breekt me op!
hier breken de nachten ook op.
we hebben een huis met 48 bewoners met een gemiddelde van zzp 5.
je moet deze mensen alleen helpen dat is bij sommige niet meer te doen.
's morgens mensen wassen terwijl er tich bellen gaan, ik vind het ontvrantwoordelijk.

weet iemand ook met hoeveel personeel je in deze situatie moet staan?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 okt 2013 19:29 #26129 door zorgman
Beantwoord door zorgman in topic Nachtdiensten...breekt me op!
Het is van de gekke dat je als 50 jarige nog nachtdiensten moet draaien. Ik zou me gewoon ziekmelden als je het echt niet aankunt. Je kunt eventueel gedeeltelijk afgekeurd worden, dan heb je recht op AOW en in ieder geval WW als je uiteindelijk ontslag krijgt.! In ieder geval niet zelf ontslag nemen!! Succes!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

20 okt 2013 18:24 #26137 door Alicia
Beantwoord door Alicia in topic Nachtdiensten...breekt me op!
Ik heb voor 3 jaar alleen maar nachtdiensten gedraaid. Dit was in een verpleegtehuis in Portugal. Als verpleegkundige met een zieke verzorgster. Ik kon het aan als ze mij 3 of 4 nachten achter elkaar gaven maar een keer moest ik 6 nachten doen in 9 dagen dus na 1 of 2 nachten, een dag vrij. De diensten waren 10 uur per nacht, van 22 uur tot 8 uur en dit brak mij op want je kunt niet om de 2 dagen weer terug naar een dag ritme. Dus ik bleef de hele nacht op om overdag te slapen.

Onverantwoordelijk en ik heb hierna geweigerd om 3 nachten per week te doen met 3 vrije dagen er tussen in.
Later overgestapt naar alcohol en drug verslaving en ook weer alleen nachtdiensten van 10 uur maar geëist dat ik 4 nachten deed en 4 dagen vrij was. Nou ja, de eerste dag is je slaap dag en je laatste dag moet je er weer in.

Toen ik overstapte van verpleegtehuis naar verslavingszorg heb ik 24 nachten achter elkaar gedaan omdat ik het verpleegtehuis te laat opzegde. Wel op de eerste hulp beland met een opgezwollen buik. Dacht aan een blinde darm maar mijn dikke darm zat vol lucht en dat doet pijn. Mijn leeftijd toen was van 55 t/m 59. Het was wel 240 uur werk die maand.
Ik doe soms nog weleens nachtdiensten van 10 tot 12 uur maar ga nu stoppen met mijn 64ste. Alleen nog maar dagdiensten in thuiszorg.

Het is ongezond want je eet niet goed en je ritme raakt in de war.
Maar in Portugal bestaan geen regels zoals CAO of een WW van 70%.
AOW is 400 Euro per maand na 40 jaar werken.
Gemiddeld salaris is tussen de 8 en 10 euro bruto, maar particulier thuiszorg kan tussen de 15 en 25 euro liggen.

Ik deed nachtdiensten omdat die gemiddeld 10 uur zijn en de dag en avonddienst zijn 8 of 6 uur. Aangezien ik 40 km van mijn werk woon en per uur werd betaald, loonde alleen nachtdiensten. (met rijtijd was het dus elf en een half uur van huis weg)
Het voordeel is dat hier de sterrenhemel te zien is dus in de stille uurtjes stond ik te kijken naar de Melkweg en planeten.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.