× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Net diploma en nu verplicht bijscholen?

28 nov 2012 17:13 #25805 door leeuwin58
Net diploma en nu verplicht bijscholen? was gemaakt door leeuwin58
Ik heb in Juni mijn diploma verzorgende IG gehaald,inclusief het verpleegtechnisch rekenen.
Nu moet ik van mijn werkgever in eigen tijd toetsen maken van alle risicovolle handelingen en deze worden ook in de praktijk afgetoetst. Dat hoorde ik gisteren en ik moet dat voor 1 januari gedaan hebben,anders zou ik niet meer bekwaam en bevoegd zijn. Ik ben werkelijk stomverbaasd. Ik heb de opleiding als BBL bij dezelfde werkgever gevolgd en zij hebben dus alle handelingen zelf afgetoetst. Iedereen die daar werkt moest deze toetsen doen omdat velen al heel lang in de zorg werken zonder enige bijscholing. En dat begrijp ik. Ze weten dit allemaal sinds April en hebben dus ook vanaf die tijd alles kunnen doen. En nu moet ik dat even in een maand tijd zien te doen, in eigen tijd ( voor iedere handeling een toets van een uur) Als ze erop staan wil ik best wel alles nog een keer aantonen, maar niet in mijn eigen tijd en voor 1 januari ga ik dat ook niet meer redden. Ik heb namelijk ook een privéleven. Wie heeft hier eerder van gehoord?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

29 nov 2012 15:33 #25806 door lisa2
Beantwoord door lisa2 in topic Net diploma en nu verplicht bijscholen?
Hoi Leeuwin,
Iedereen moet bekwaam en bevoegd blijven voor de handelingen waar je in het werk mee te maken hebt. In mijn thuiszorgorganisatie betekend dit dat je 1keer per 2 jaar alles weer opnieuw moet laten toetsen. Theorie en praktijk.
In de baas zijn tijd, dus betaald.
Misschien kun je vragen of je vrijstelling kunt krijgen (omdat alle handelingen pas zijn getoetst)of uitstel als je toch persè nog een keer getoetst moet worden.
Neem anders je portfolio mee waar de verpleegkundige handelingen in afgetekend zijn.
Zodat je sterker in de onderhandelingen staat.

succes groetjes Lisa

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

30 nov 2012 01:01 #25807 door leeuwin58
Beantwoord door leeuwin58 in topic Net diploma en nu verplicht bijscholen?
Bij ons is het precies zo Lisa. Om de twee jaar opnieuw aftoetsen. Alleen ben ik net afgetoetst en vind dus eigenlijk dat ik dat pas over 2 jaar weer hoef te doen. Ik hoor hier binnenkort meer over want ik heb mijn werkgever toch wat vragen hierover gesteld en ook de OR benaderd.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

02 dec 2012 21:13 #25809 door Dumpie55
Beantwoord door Dumpie55 in topic Net diploma en nu verplicht bijscholen?
Beste Leeuwin58,

Dat jij zo iets hebt van waar slaat dat op kan ik begrijpen. Als leerling ben jij in de loop van je opleiding voor de verpleegtechnische handelingen getoetst. Kijk eens in je geheugen wanneer je de eerste toets hebt gedaan. Dat is bijna twee jaar terug. Dus zul je die toetsen zo wie zo moeten doen. Daar naast ben jij als gediplomeerde nog NOOIT getoetst. Als de instelling, om hun kwaliteit van zorg te waarborgen, stelt dat iedere gediplomeerde wordt getoetst, dan is dit dus jouw eerst toetsing als gediplomeerde en heb je weinig kans op vrijspraak. Je kan wel proberen om wat uitstel te krijgen. Ik denk dat je ook van de instelling een dergelijk antwoord gaat krijgen.

Groetjes Louis.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

02 dec 2012 21:38 - 02 dec 2012 21:39 #25810 door leeuwin58
Beantwoord door leeuwin58 in topic Net diploma en nu verplicht bijscholen?
Bijna al mijn verpleegtechnische handelingen zijn nog geen jaar geleden getoetst. In het laatste jaar van mijn opleiding. Dat kwam omdat ik in het tweede jaar op een PG afdeling stond waar de meeste handelingen niet voorkwamen. Het laatste jaar stond ik bij zorg-appartementen en daar kwam eigenlijk alles wel voor. De toetsen zijn afgenomen door de werkgever waar ik nu nog steeds voor werk. Als gediplomeerde ben ik nooit getoetst, dat klopt. Ik heb net een half jaar mijn diploma en nu alles weer aftoetsen vind ik net zo vreemd als een half jaar na je rij-examen weer opnieuw examen moeten doen. Na het aftoetsen heb ik de handelingen regelmatig uitgevoerd, het was niet zo dat na het aftoetsen, ik er niks meer mee gedaan heb. Ik begrijp de visie van mijn werkgever wel en ik vind het ook niet verkeerd. En als ze willen zien dat ik de handelingen nog goed kan uitvoeren dan mogen ze me best weer aftoetsen. Maar ik red dat niet meer voor 1 januari, het is namelijk nogal wat. dus die uitstel moeten ze me geven, vind ik.Iedereen heeft 9 maanden de tijd gekregen dus ik wil toch minimaal 3 maanden (ook vanwege de drukke Decembermaand die er nu aan komt) En ik wil de tijd die ik ervoor nodig heb, uitbetaald krijgen, inclusief de reiskosten die ik moet maken voor de praktijktoets die vaak op andere locaties zijn dan ik nu werk. En dat zijn ze eigenlijk niet van plan. Ik vind het wel heel jammer dat ze niets doen richting de zorg voor dementerende mensen.De meeste van mijn collega's hebben hun opleiding al lang geleden afgerond, in de tijd dat benaderings- en omgangsadviezen niet op school geleerd werden. En dat zie je in de praktijk en soms schrik ik echt van hoe er met deze mensen wordt omgegaan. Ruw, dwingend, ongeduldig en kleinerend benaderenen en met harde stem praten tegen deze mensen, komt vaak voor. Dus als kwaliteit van zorg gewaarborgd moet worden, dan is specialisatie in de omgang met dementerende mensen, heel belangrijk.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

03 dec 2012 19:19 #25814 door werkpaard
Beantwoord door werkpaard in topic Net diploma en nu verplicht bijscholen?

leeuwin58 schreef : dus die uitstel moeten ze me geven, vind ik.Iedereen heeft 9 maanden de tijd gekregen dus ik wil toch minimaal 3 maanden (ook vanwege de drukke Decembermaand die er nu aan komt) En ik wil de tijd die ik ervoor nodig heb, uitbetaald krijgen, inclusief de reiskosten die ik moet maken voor de praktijktoets die vaak op andere locaties zijn dan ik nu werk. En dat zijn ze eigenlijk niet van plan. Ik vind het wel heel jammer dat ze niets doen richting de zorg voor dementerende mensen.
De meeste van mijn collega's hebben hun opleiding al lang geleden afgerond, in de tijd dat benaderings- en omgangsadviezen niet op school geleerd werden. En dat zie je in de praktijk en soms schrik ik echt van hoe er met deze mensen wordt omgegaan. Ruw, dwingend, ongeduldig en kleinerend benaderenen en met harde stem praten tegen deze mensen, komt vaak voor. Dus als kwaliteit van zorg gewaarborgd moet worden, dan is specialisatie in de omgang met dementerende mensen, heel belangrijk.


Wat betreft die uitstel, bij mijn weten kun je dat gewoon met je teamleider oppakken en zal dit waarschijnlijk niet voor een probleem zorgen. Hij/zij wil immers ook een verzorgende die bevoegd en bekwaam is. En die uren en reiskosten ook met je teamleider oppakken, lijkt me logisch.

Het laatste gaat weinig over verpleegtechnische handelingen, snap ook niet helemaal waarom dat in dit topic thuis hoort (?). Ooit gehoord van feedback geven? Als je daar tegenaan loopt bij collega's dat benaderingswijzen niet stroken met jou ideeën daarover is feedback een uitkomst. ;) Misschien zijn ze zich er niet van bewust.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

03 dec 2012 23:47 #25815 door leeuwin58
Beantwoord door leeuwin58 in topic Net diploma en nu verplicht bijscholen?
Ik heb de OR gevraagd of zij mij iets meer konden vertellen over het beleid en van hen heb ik te horen gekregen dat mensen, die net een relevante opleiding hebben gevolgd en daarvoor geslaagd zijn, deze toetsen pas over twee jaar hoeven te doen. Met die informatie kan ik verder. Mocht ik de toetsen toch opnieuw moeten doen, dan doe ik dat gewoon, maar ik ga wel eisen dat ik de uren en reistijd die ik daarvoor kwijt ben, vergoedt krijg. Dat hoort ook zo volgens de bond.
En wat die feedback betreft. Ik geef feedback maar ze doen er niks mee, want ze vinden dat ik het verkeerd zie. Zij werken tenslotte al zo lang op die manier. Zij kennen de mensen en ik niet. Dat is wat ze zeiden.
Ik ga weg uit dat team, want ik voel me daar niet prettig en kan daardoor mijn werk niet los' laten. Binnenkort begin ik op een andere locatie en hoop mijn werkplezier weer terug te vinden.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.