× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon ziekmelding

10 apr 2012 10:55 #25382 door heve
ziekmelding was gemaakt door heve
Hallo allemaal, Ik werk als leerling verzorgende de afdeling waar ik nu werk is mijn laatste stageplek. Op mijn vorige stageplaatsen heb ik altijd uitstekend gefunctioneerd. Nu krijg ik het commentaar dat ik mijn best niet doe en slecht functioneer. Daarbij komt nu ook nog dat ik door iedereen met de nek wordt aangekeken. Ik krijg geen hulp of ondersteuning. Nu ik ziek ben moet ik bij mijn leidinggevende voor een gesprek langs komen. Wat moet ik nu zeggen?
Als ik zeg dat mijn problemen met het werk te maken hebben denken ze dat ik het niveau niet aan kan. En mijn collega's krijgen waarschijnlijk toch gelijk.
Wat moet ik nu doen en wat moet ik zeggen tegen mijn leidinggevende.
groetjes

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 apr 2012 11:28 #25383 door josé
Beantwoord door josé in topic ziekmelding
Hoi Heve,

De situatie die jij beschrijft komt helaas te vaak voor. Het overkomt jou waarschijnlijk als een onaangename verrassing waar je per acuut erg onzeker van wordt en wat je ook nog eens de arbeidsvreugde ontneemt. In dit soort situaties ben je veel moeilijker in staat om te leren en je te ontwikkelen. Het is dus erg belangrijk om dit soort situaties te voorkomen. Helaas is het bij jou al zover dat je er midden in zit. Collega's kunnen wel zeggen dat je niet functioneerd,maar dat zullen ze dan toch echt aan moeten tonen. Ze moeten op papier met voorbeelden komen van jou "disfunctioneren" zomaar wat roepen kan iedereen,met alle gevolgen van die zo blijkt. Daar komt bij dat een stageplek de taak heeft om jou te begeleiden en te ondersteunen in je leerproces. Als zij roepen dat het niet goed gaat moeten zij ook met jou in gesprek om te zorgen dat dit ten goede kan veranderen. Dat lijkt nu ook te gebeuren omdat je bij je leidinggevende moet komen. Toch denk ik dat je hier voorzichtig moet zijn. Het risico is aanwezig dat je alleen ter verantwoording wordt geroepen en dat de schuld als het ware bij jou wordt gelegd. Je bent al onzeker en over de rooie,dus op je inpraten is niet zo moeilijk. Uit je verhaal blijkt niet dat je werkbegeleider al met jou hierover in gesprek is gegaan. Ook voor jou zal het steed moeilijker zijn om het gesprek hierover objectief en constructief te houden. Je kunt het volgende doen:
Schrijf alles op papier wat je dwars zit,let er daarbij wel op dat je uitgaat van jezelf en je eigen gevoel. Trap niet in de valkuil om te zeggen: als rietje werkt ben ik altijd de klos,want dan doe je zelf ook wat nu bij jou wordt gedaan. Neem deze brief mee naar het gesprek en gebruik het desnoods om het gesprek te openen. Soms heeft een team ook een blinde vlek en realiseren ze zich niet dat jij nu in deze situatie zit. Daarnaast zou ik met je mentor van school hierover in gesprek gaan en laat die ook de rol van jou advocaat spelen. Kortom,laat niet je hoofd hangen en laat zien dat je voor jezelf opkomt. Misschien functioneer je op dit moment in dit team niet zoals je altijd hebt gedaan,maar het is aan jullie om uit te zoeken waar het probleem zit en hier aan te werken. Alleen de bestraffende vinger opheffen naar een student is in mijn ogen een doodzonde. In amerika noemen ze dat niet voor niets: nurses eat their young! Ik wens je veel succes wijsheid en zelfvertrouwen en hoop dat je ons op de hoogte houdt van de ontwikkelingen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 apr 2012 12:19 #25384 door heve
Beantwoord door heve in topic ziekmelding
Hallo Jose,
Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben bang dat het inmiddels al zo ver is dan mijn kansen verkeken zijn op deze afdeling. Ze zijn niet meer bereid om te helpen, ik moet het maar laten zien dat ik het kan. Ze geven me ook echt het gevoel dat ik niet welkom ben.Ik wil ondertussen ook niet meer op deze afdeling werken. Mijn probleem is ik denk dat mijn leidinggevende vind dat mijn collega's gelijk hebben en eist dat ik kom werken. Dit kan ik momenteel psychisch niet aan. Wat moet ik nu tegen mijn leidinggevende zeggen? Moet ik misschien zeggen dat het prive problemen zijn.Wat zijn mijn rechten.
groetjes

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 apr 2012 13:29 - 10 apr 2012 13:33 #25385 door josé
Beantwoord door josé in topic ziekmelding
hoi Heve,
ik weet niet wat er allemaal aan is voorafgegaan,maar zoals je het beschrijft is er te lang gewacht door alle partijen voordat er ingegrepen is. Het zou kunnen dat de verhoudingen dermate verstoord zijn dat er voor beide partijen niets anders op zit dan de werkrelatie te verbreken. soms zit er echt niets anders op,maar wees er dan ook van overtuigd dat dit zo is.bespreek je situatie met de docent van school en probeer ,hoe moeilijk het op dit moment ook is om uit deze situatie iets te leren. stel dat je deze stage niet haalt,dan lijkt het me dat je via een verlenging alsnog op een andere stageplek je opleiding kunt afronden. het is zuur zo voor de eindstreep,maar je zult nu wel iets moeten doen. Zet voor jezelf even alles op een rij: is de categorie zorgvragers niet jouw ding? zijn er in vorige stages leerdoelen geformuleerd waar je nog aan moet werken? Hoe komt het dat het team je niet wil helpen en je met de nek aankijkt? misschien ga ik nu heel ver maar is er sprake van pestgedrag? dit moet je kunnen,maar ook durven melden bij een melpunt wat binnen de organisatie hiervoor in het leven is geroepen,is er een praktijkopleider of werkbegeleider in de instelling waar je stage loopt waar je dit mee kunt bespreken en die objectief in de situatie staat? ik denk dat het belangrijk is om hier absolute duidelijkheid over te krijgen,anders zul je nooit weten waar de schoen wringt en kun je er dus effectief niet voldoende op ondernemen. wacht ook niet te lang met het ondernemen van actie.toegeven dat er prive dingen spelen terwijl dit niet zo is,of van ondergeschikt belang is geen optie. je vraagt wat je rechten zijn: je hebt recht op een duidelijk antwoord en op een respectvolle bejegening. anderzijds heb jij ook de plicht om samen te zoekn naar een oplossing,wat die ook mag zijn.
succes

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

18 apr 2012 11:26 #25427 door Maya
Beantwoord door Maya in topic ziekmelding
He wat vervelend. Ik kijk er soms echt van op hoe leerlingonvriendelijk sommige instellingen zijn. Mijn advies: gewoon open kaart spelen Heve, benoemen dat je, je niet veilig voelt in het team en dat dit je ziek, verdrietig en onzeker maakt. Eerlijkheid duurt het langst. Neem ook contact op met je praktijkbegeleider en school. Het kan soms zijn dat er geen klik is tussen jouw en de afdeling, dat kan en komt vaker voor, ook bij gediplomeerden. Wellicht kunnen ze je overplaatsen. Wellicht krijg je iets verlenging van de opleiding, maar wat zijn die paar maanden op een heel mensenleven? Maar zo doorgaan zou ik niet doen anders krijg je een werkconflicht en dat werkt vaak nadelig voor je opleiding. Pak het professioneel aan en zie ook deze situatie als 'leermoment'. Benoem dat je dreigt ziek/overspannnen te worden van de situatie en vraag overplaatsing aan.

Verder zoek steun bij school en praktijkbegeleiding wat ze voor je kunnen doen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.