× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon FWG inschaling verpleegkundigen in verpleeghuizen

12 feb 2012 21:19 #25124 door Megan
Waarom zitten veel verpleegkundigen in het verpleeghuis nog vaak in FWG 40? Weten jullie dat? Tegenwoordig zit je als EVV'er (met VIG diploma) ook al vaak in FWG 40. Waarom worden verpleegkundigen zo laag gewaardeerd in het salaris en verdienen bijna net zoveel als een VIG'er met EVV taken? Tevens hoor je wel dat verpleeghuizen behoefte hebben aan verpleegkundigen...maar zo motiveer je dat uiteraard niet. Weet iemand dat waarom dat zo is?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

12 feb 2012 23:08 #25125 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic FWG inschaling verpleegkundigen in verpleeghuizen
Omdat ze hopen dat er ergens nog een gek rondloopt die erin trapt. Klinkt cynisch, maar dat denk ik echt!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 feb 2012 09:51 - 13 feb 2012 09:57 #25132 door Megan
Beantwoord door Megan in topic FWG inschaling verpleegkundigen in verpleeghuizen
Ben mij aan het orienteren op een nieuwe baan. Recent arbeidscontract onderhandelingen gehad voor een verpleegkundige functie in het verpleeghuis. In de functie vroegen ze expliciet voor een verpleegkundige in de verpleegkundige medische dienst. Ik vind van het zotte dat een verpleegkundige, die wel meer verantwoordelijkheden heeft en meer medische handelingen moet doen in deze functie hetzelfde vediend als een EVV'er met VIG diploma. Wordt er doodleuk gezegd dat de EVV'er zich ook moet onderscheiden van de VIG'ers die in FWG 35 zitten omdat die meer verantwoordelijkheden heeft en dat het te duur wordt als ze verpleegkundigen ook nog moeten inzetten in FWG 45.... Nou, dat is niet mijn probleem. Heb benoemd dat ik niet ga werken met deze verantwoordelijkheden en opleiding in 40 en heb als laatste eis 45 ingezet. Daar gaan ze uiteraard niet op in, omdat ze dan iedereen 45 moeten inzetten. Maar ik ga dat echt niet doen en heb ook uitgelegd waarom. Ik snap de zorg soms echt niet. Lees je wel in vakbladen dat verpleegkunndigen zo gewenst zijn in verpleeghuizen...Grrr...hier kan ik zo boos om worden. De ouderenzorg wil ik best wel in, maar niet voor dit loon...kom nou zeg! Een fysiotherpeut met ook een HBO diploma zit in 55...

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 feb 2012 10:17 #25134 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic FWG inschaling verpleegkundigen in verpleeghuizen
Ik denk dat het lager inschalen wat loon betreft gewoon een verkapte bezuiniging is!
Kijk maar eens naar vacatures voor Vigers ,die worden in geschaald in loonschaal 30!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 feb 2012 16:39 #25135 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic FWG inschaling verpleegkundigen in verpleeghuizen
Hoi Megan,

Ik zou willen dat er meer collega's zoals jij zijn. Als we nou allemaal weigeren om ons te laten gebruiken...

Helaas, dat zal wel nooit gebeuren vrees ik.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 feb 2012 12:55 - 17 feb 2012 13:18 #25139 door Carolan
Beantwoord door Carolan in topic FWG inschaling verpleegkundigen in verpleeghuizen
Dit zou ik zelf ook niet accepteren, dezelfde salariering als een VIG'er. Maar de loonschalen gaan door de crisis inderdaad achteruit merk ik. Werkers in de zorg worden weer uitgebuit tot dat er weer een tekort is. Een vriendin van mij heeft een HBO opleiding en werkt ook in schaal 40 in de zorg voor meervoudig verstandelijk gehandicapten. Schaal 40 is voor haar functie als persoonlijk begeleidster het hoogste wat je bijna krijgt, of je moet teamleider worden. Ik vind het veel te weinig, maar ze heeft wel plezier in haar werk. Momenteel werk ik in schaal 45, maar heb besloten om te stoppen met mijn werkzaamheden omdat de functie aan mij gaat vreten. (slechte sfeer in team en organisatie) en merk ik dat de functie niet mijn droomfunctie is. Heb nu een functie aangeboden in een totaal andere setting/doelgroep in schaal 40 en ga dit ws. wel accepteren. Ook andere agogisch opgeleide hbo'ers zitten in die schaal. Het is een functie voor 16 uur zodat ik ook weer meer tijd overhou voor mijn praktijkje. (ik geef ook intuitieve teken- en schilderlessen) Weet je, soms moet je het mindere salaris die verpleegkundigen veelal krijgen maar accepteren. Maar ik ben een apart geval. Ik merk dat ik minder carrieregericht ben als verpleegkundige en dat mijn praktijk mijn uitdaging is. Ik werk nog als verpleegkundige puur en alleen omdat ik het clientencontact fijn vind en om mijn vak bij te houden en deels toch ook wel voor de ziektekosten, ziektewet en mijn pensioen. Maar het vak is niet iets wat ik opnieuw had gekozen als ik 20 jaar zou zijn geweest. Ik ben het vak ontgroeit door allerlei ervaringen. Het salaris vind ik ook niet zo belangrijk. Wat niet zegt dat ik niet opkom voor de belangen van verpleegkundigen. Ik blijf vinden dat een gemiddelde verpleegkundige in schaal 45 thuishoort en een VIG'er in 40. Dat er tijden komen dat er weer een grote uitstroom is van verplegend personeel mag duidelijk zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de werkers in de zorg een ander beroep willen en plannen hebben zich om te scholen tot een ander beroep. (pedicure, administratief of onderwijs) Het is wachten tot de crisis voorbij is, dan kunnen we hopelijk weer eisen stellen. Maar ik zou ook inderdaad niet accepteren als ik hetzelfde zou verdienen als een VIG'er. Dat is belachelijk en goed dat je dat wel aangeeft.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.