× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?

09 feb 2012 14:46 #25100 door Megan
Heb al eerder een draad geschreven dat het door mijn situatie in deze tijd extra lastig is om werk te vinden als verpleegkundige omdat ik niet meer alles kan en mag m.b.t. nachtdiensten en kan ook niet meer 100% werken. Die banen zijn echt minder in voorraad. Ik heb vanochtend gehoord dat ik op sollicitatiegesprek mag in de zwakzinnigenzorg, in een functie waarin je geen nachtdiensten hoeft te doen omdat de doelgroep het redelijk kan zonder 24 uurs begeleiding. Het is het 2e gesprek. Dus jullie begrijpen dat ik hier erg blij mee ben. De zorg voor verstandelijk gehandicapten spreekt mij aan, evenals de cultuur die ik prettig vind over het algemeen. (doe ook wel invalwerk in de VGZ) In het 2e gesprek zit ook een client, eerder heb ik meegemaakt dat ik bij een 2e gesprek afgewezen ben omdat ik te weinig vragen stelde aan de client. Ik vind dat best moeilijk, welke vragen stel je aan een client? Wat zijn goede vragen. Ik breek mijn hoofd hierover en heb geen idee wat je kunt vragen aan een client? Graag tips!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 feb 2012 11:22 #25112 door Megan
Beantwoord door Megan in topic Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?
Is er niemand die een antwoord weet op deze vraag?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 feb 2012 14:57 #25113 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?
Hallo megan,ja dat is een moeilijke vraag.Je zou in het geprek kunnen vragen wat de client van jou verwacht,wat is voor de client belangrijk als jij daar komt werken!wat zou de client leuk vinden,bijvoorbeeld dat je heem/haar met humor benaderd.vaak door de antwoorden die gegeven worden,kun je zelf door vragen!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

12 feb 2012 23:22 - 12 feb 2012 23:23 #25126 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?
Hoi Megan,

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik me afvraag of dit wel echt je doelgroep is. Als je bij een eerste ontmoeting al niet weet wat je moet zeggen... Hoewel, ik begrijp dat een sollicitatiegesprek anders is dan een toevallige ontmoeting. Daarnaast denk ik uit andere vragen van jou op dit forum op te kunnen maken dat je je ook op andere werkvelden aan het oriënteren bent?
In ieder geval:
Laat tijdens het gesprek sowieso zien dat je je in de cliënt kunt verplaatsen door hem/haar op het eigen niveau aan te spreken. Je kunt vragen hoe zijn/haar dag eruit ziet, dan krijg je een beeld van het leven op de betreffende groep. Of wat er zo leuk is aan het wonen in die groep en wat er minder leuk is. De vraag van grootmoedertje lijkt me ook relevant, alleen zou je die, afhankelijk van het niveau van de cliënt, misschien anders kunnen formuleren. Leg hem/haar geen woorden in de mond. En inderdaad, doorvagen. Daarmee laat je zien dat je je echt in de cliënt interesseert. Oh ja, noem alsjeblieft het woord 'zwakzinnigenzorg' niet, dat kan echt niet meer hoor!

Heel veel succes en ik hoor graag hoe het afgelopen is.

PS: is doktersassistente niets voor je?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 feb 2012 10:13 #25133 door Megan
Beantwoord door Megan in topic Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?
Marielle, heb lang nagedacht en veel invalwerk gedaan in de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Het het woord zwakzinnigenzorg gebruikt omdat deze term nog best veel gebruikt wordt op internet en veel zorgverleners (ook mijn collega's die ik tref in de VGZ waar in inval) nog vaak deze term gebruiken. Uiteraard weet ik dat je spreekt over mensen met een beperking of verstandelijke handicap. (ik ben zelfs nog de enigste die collega's nog attendeert op deze term) Ik vind (na veel gewerkt te hebben in de ouderenzorg) deze tak van sport erg leuk, boven verwachting...vooral het begeleidende aspect van clienten spreken mij aan en het woonklimaat en de cultuur bij collega's spreekt mij meer aan dan wat je treft in verpleeghuizen. Ben na een verhuizing op zoek naar een parttime functie. Ik mag niet meer dan 20 uur werken en ook geen nachtdiensten doen. Dus mijn mogelijkheden zijn beperkt. Dat je invult dat ik niet geschikt zou zijn voor deze doelgroep is echt te vlug gedacht. Heb het nooit bij de hand gehad dat er clienten/familie erbij zitten bij een sollicitatiegesprek en zou graag willen weten wat mij te wachten staat. In ieder geval tips van wat je wel en beter niet kunt vragen...Dit zegt niets dat ik niet voor deze doelgroep geschikt ben...Anders hou je het als invaller ook niet lang vol en heeft de unitmanager mij ook niet voor niets getipt om te solliciteren... Het is een vakature op een werk/woonvoorziening.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 feb 2012 16:45 #25136 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?
Hoi Megan,

Ik heb niet gesuggereerd dat je niet geschikt zou zijn. Ik heb de opmerking alleen geplaatst omdat ik voor jou hoop dat je een goede keuze maakt. In wat ik tot nu toe van je heb gelezen krijg ik de indruk dat je wel al wat teleurstellingen te verwerken hebt gehad. Dat zou ik je willen besparen. Als ik het idee zou hebben dat je niet geschikt zou zijn, had ik ook geen suggesties voor vragen gedaan.

Ik hoop voor je dat het gaat lukken.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 feb 2012 12:19 #25137 door Megan
Beantwoord door Megan in topic Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?
Heb inderdaad wat teleurstellingen gehad. De vaste baan die ik hiervoor had was een crisissetting waarin ik gezien mijn sensitieve achtergrond niet in kon functioneren. Veel te adhoc voor mij en liet ik veel steken vallen. Die leidinggevende was ook nog erg rancuneus door te benoemen dat als aankomende werkgevers bij haar zouden informeren ik een kat in het zakkie zou zijn. Ik zou totaal niet geschikt zijn voor verpleegkundige en vroeg ze zich hardop af hoe ik in hemelsnaam de hbo-v heb kunnen behalen. Dit heeft erin gehakt wat betreft zelfvertrouwen en uit schrik ben ik flex-verpleegkundige geworden. Toen ik begin 20 was heb ik in India getrokken en ben daar ernstig ziek geweest. In een andere draad kun je lezen over mijn ervaringen. Een aantal jaren daarna ernstig depressief geweest. Mijn beroep was VIG'er in een verpleeghuis. Toch uiteindelijk de verpleegkundige opleiding behaald en goede stages gehad. Daarna veel gewerkt in de ouderenzorg. (wat wel goed ging) De laatste vaste werkplek was echter die crisissetting in de psychiatrie. Niet de juiste keus. Ik werk echter nu een tijdje als invaller bij een aantal organisaties. (VGZ en thuiszorg) en wil nu toch wel weer wat vaste uurtjes ergens. Die opmerkingen van mijn laatste leidinggevende waar ik vast heb gewerkt heb ik gelaten voor wat het is. Heb recent een afrondend gesprek gehad met een hogere manager daar, omdat ik merkte dat ik er last van bleef houden. Heb de erkenning gekregen dat dit meer haar eigen ding was dan dat het aan mij lag. Dat ik geen slecht functionerende verpleegkundige ben maar geen crisis-verpleegkundige. Ik moet uit dit soort heftige settings wegblijven. Heb het losgelaten. Waar ik nu werk (VGZ en thuiszorg) merk ik dat mijn zelfvertrouwen weer toeneemt en men erg tevreden is over mijn functioneren. Ik werk zelfs op een methadonpost, echt niet de gemakkelijkste doelgroep waar men erg blij is als ik kom invallen. Daardoor heb ik een langere tijd kunnen ondervinden waar ik geschikt voor ben. Dit zijn toch werkplekken waar ik meer begeleidend of verzorgend bezig kan zijn dan crisis of beheersmatig bezig zijn. Ik heb er echt wel goed onderzoek naar gedaan welke settings voor mij geschikt zijn. Dat zijn toch functies als begeleidster binnen VGZ of GGZ settings of wijkverpleegkundige functies. Maar heb nog een handicap en dat is dat ik door mijn depressie ook geen nachtdiensten kan doen. Als mijn ritme zich verstoord is de kans groot dat ik weer depressief wordt. En dat is niet de bedoeling. Mijn keuze is daardoor erg beperkt in de zorg. Maar ergens moet je toch wel weer de gok wagen om te solliciteren. Dat je mij teleurstelling wilt besparen is aardig bedoelt, maar ik ben een volwassen vrouw die best weet wat goed voor haar is.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 feb 2012 15:53 #25140 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Sollicitatie in de VGZ, welke vragen stel je?
Even totaal off topic, maar Megan, zou je wat meer kunnen schrijven in alinea's? Af en toe even extra enter drukken en het maakt het een stuk beter leesbaar. Ik kan goed lezen, maar ik heb er toch moeite mee.
Dank je wel.;)

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.