× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Moeite om werk te vinden

08 feb 2012 22:16 #25094 door Megan
Moeite om werk te vinden was gemaakt door Megan
Ik ben een verpleegkundige, niveau 5. Door verhuizing van mijn man als flexer aan de slag gegaan. Op mijn vorige werk hoefde ik geen nachtdiensten te draaien. Ik heb een ernstige depressie gehad een heel aantal jaren geleden en mag op basis daarvan geen nachtdiensten meer doen en kan ik ook niet meer dan 20 uur werkzaam zijn. Ik ben ook licht psychotisch-gevoelig als ik mijn ritme moet omdraaien (heb hiervoor zelfd een medische verklaring waarin staat dat ik echt geen nachtdiensten kan doen) Voor andere diensten ben ik gewoon inzetbaar. Ik heb geen moeite met late of weekenddiensten. Dat is het probleem niet. Als flexer ben je baas over je eigen agenda. Maar ik zou graag een vastere aanstelling willen hebben. Ik ben eerlijk en benoem dit wel in sollicitatiegesprekken omdat ik het wel belangrijk vind dat ze dit weten. Ik krijg altijd daarna een afwijzing. Niet de eigenlijke redenen, (vaak wordt er gezegd: geen ervaring of andere kandidaat met meer eigenschappen e.d) Maar soms heb ik het idee dat het wel aan mijn flexibiliteit ligt omdat ik niet alle diensten kan doen. Ik raak er wel een beetje gedemotiveerd van, maar nachtdiensten kan ik echt niet. Ook denk ik dat afdelingshoofden gauw denken dat ik vaker ziek zal zijn...dat is echt niet zo. Op mijn vorige werk kreeg ik zelfs een bos bloemen omdat ik 10 jaar in dienst was en nooit ziek was geweest.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 feb 2012 19:16 - 14 feb 2012 19:28 #25142 door Carolan
Beantwoord door Carolan in topic Moeite om werk te vinden
Ook mensen zoals jij zijn er nodig in de zorg. Jammer dat flexibiliteit steeds meer een hot item is bij selectie van aankomend personeel. Ik merk het op mijn huidige werk ook. Zorgprofessionals met een 'beperking' die toch solliciteren hebben echt minder kans. Vorige maand zat ik bij een sollicitatiegesprek voor een verpleegkundige. Ervaren, goede CV, iemand met inhoud, maar wel uit de running geweest door borstkanker en kon daardoor niet alle flexibiliteit bieden en vertelde dat ook eerlijk. Ze kon bijv. net als jij geen nachtdiensten of gebroken diensten doen. Terwijl ze anderszijds veel flexibeler was dan menig ander teamlid in ons team die bijv. schoolgaande kinderen hebben en daardoor 'menen' alle rechten op het rooster te kunnen opeisen, maar oke dat is mijn persoonlijke ergenis.

WIA is voor deze mensen ook niet meer mogelijk omdat de nieuwe WAO wet ervan uitgaat wat iemand nog kan en niet wat iemand niet meer kan. Dus als je ernstig ziek bent geweest kan je werkgever je na 2 jaar ziektewet ontslaan. Vooral verpleeghuizen staan berucht als het gaat om passende functies vinden voor ex-verpleegkundigen of verzorgenden. Anderzijds zijn ze sterren in het verzinnen van leuke functies zoals preventiemedewerkers, anderzijds zetten ze op zulke functies echt geen afgekeurde verzorgenden of verpleegkundigen in. Haar vorige werkgever was dus net zo associaal en heeft bewust roet in het eten gegooid door een slecht reintegratietraject. Tja, we hebben geen behoefte aan verpleegkundigen die niet meer kunnen wassen. Na 2 jaar zeiden ze: we hebben alles geprobeerd maar hebben geen passende functie voor haar. Gevolg ontslag en dan denk je het wordt WIA. Maar WIA is geen vanzelfsprekendheid en geldt er een sollicitatieplicht voor de uren die de verzekeringsarts meent te hebben geconcludeerd dat je die nog wel kan werken. Bij deze sollicitant bleek dat ze nog 60% werkzaam moest zijn. Maar geen hond die haar aanneemt. Ik vind het echt schandalig. Als ze geen werk vind in een bepaalde periode is het straks bijstand. En dat is geen vetpot voor iemand die altijd 100% verpleegkundige is geweest. Ik had het echt met haar te doen.

Mijn leidinggevende zei na afloop tegen mij ook nog dat kanker veelal terugkomt en ze geen zin had te investeren in iemand die wellicht 'meer' kans had om in de ziektewet te komen. Dit maakt dat ik steeds minder zin in de zorg krijg. Zo berekenend en zakelijk allemaal. Ik ken genoeg vrouwen met kanker die ondanks chemokuur zolang mogelijk doorwerken en jonge meiden die zich ziekmelden na een weekend stappen en veel drank op. Het heeft mij zo geraakt dat dit voor mij de druppel was. Naast een lastig team dacht ik na dit sollicitatiegesprek: het is op, ik ga op zoek naar een andere baan. En ik heb gemerkt dat het ook gemakkelijker is om vanuit een werkende situatie een baan te vinden dan zoals jij een flexer. Bij flexers wordt vaak aan gedacht dat er iets aan mis is.

Zelf ben ik niet zo carrieregericht meer op mijn vak. Heb vorig jaar de opleiding tot spiritueel kunstzinnig tekentherapeut behaald en wil hierin echt verder. Ben mijn eigen praktijkje begonnen en merk dat zorgen steeds minder mijn roeping is geworden, helaas.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

26 feb 2012 14:56 #25173 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic Moeite om werk te vinden
Hoi Megan,

Mijn ouders zeiden vroeger altijd dat eerlijk het langst duurt...
Nou, daarin hebben ze gelijk gekregen, het kan eindeloos duren!

Mijn idee? Niets over je 'gebreken' zeggen, maar solliciteren op functie waarbij je geen nachtdiensten hoeft te doen, bijvoorbeeld op een polikliniek of als ambulant begeleider o.i.d.

Jammer dat de situatie momenteel zo is als Carolan omschrijft. Het maakt dat je niet meer helemaal eerlijk kunt en durft te zijn. Als het alternatief is een ander vak te kiezen, dan zou ik het toch eerst op een ietwat minder eerlijke manier proberen. Je zou het op zo'n manier kunnen doen dat je niet hoeft te liegen, maar gewoon iets minder volledig bent.

Ik wens je veel succes en laat je niet klein krijgen hoor! Er zijn nog steeds genoeg patiënten/cliënten die jouw zorg prima kunnen gebruiken.

Groeten van Mariëlle.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

18 mrt 2012 21:14 #25248 door Mensje
Beantwoord door Mensje in topic Moeite om werk te vinden
Tjonge, jonge, dit noemt zich zorg. Als ik bovenstaand verhaal lees denk ik echt: ze maken niet de juiste keuzes. Ik werk liever met collega's die door life-events veel meegemaakt hebben dan moeders met kinderen die roosters opeisen en menen dat ze overal recht op hebben omdat ze kinderen hebben. Ik merk het aan mijn werk. Teveel wordt rekening gehouden met oppas die ze niet kunnen krijgen, waarom werk je nog denk ik soms, je kiest toch zelf voor het moederschap? Daardoor moet ik als ongewilde kinderloze vrouw wel werken op tijden dat ik ook wel eens vrij of vakantie wil hebben. Mijn man zit ook in het onderwijs, dat wordt gemakshalve vergeten. Nee, ik kan wel op een ander tijdstip en jij kan nog met vriendinnen op vakantie kreeg ik ooit te horen?!? Niet dus, ik ga het liefst alleen met mijn man op vakantie en dus ook afhankelijk van het hoogseizoen en ga niet met vriendinnen!

Ook die jonge generatie mentaliteit, sorry dat ik dat zeg: die melden zich te pas en te onpas ziek, vooral als het weekend is of net is geweest. Dit is mij zovaak opgevallen. Van de week nog: collega meldde zich ziek, trof ik haar leuk en beschonken aan op het Zwolse terras waar ik met een vriendin uit de kroeg kwam. Nee, dan heb je veel meer aan een collega die zoals bovenstaand veel heeft meegemaakt op lichamelijk gebied. Echter die heeft aantoonbare redenen en wordt geweigerd.

Bah, de zorg

Ik zou inderdaad uitsluitend solliciteren waarin je zeker geen nachtdiensten hoeft te doen, dan heb je die discussie niet. Maar uit ervaring weet ik dat het moeilijk is. De vacatures die er zijn, zijn veelal toch in zorginstellingen met alle diensten. Succes, hoe is het nu?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

18 mrt 2012 21:35 #25249 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Moeite om werk te vinden
Mensje, ik heb even een vraag.
Het is absoluut off topic maar ik weet even niet hoe ik het anders moet doen.

Je bent namelijk over zo vreselijk veel onderwerpen hier op het forum negatief, dat ik me afvraag waarom je nog in de zorg werkt.Er zijn denk ik veel sectoren waar jij je beter op je plek kan voelen. Hoewel ik denk dat het in iedere sector en bij iedere baas wel wat is. Maar zo negatief? Dat moet toch ook zijn weerslag hebben op jou humeur. En dus op de sfeer op een afdeling.
Jammer.En dat meen ik echt.
De zorg is een sector waarbij veel mensen baat hebben bij iemand die opgewekt aan het werk is. En dan denk ik in eerste instantie aan de bewoners/clienten.

Sorry dat ik dat hier zo schrijf, maar goh, ik vind het zo moeilijk hoe jij schrijft.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 mrt 2012 08:33 #25250 door Mensje
Beantwoord door Mensje in topic Moeite om werk te vinden
Ik ben in de uitvoering zeker opgewekt, clienten zien in mij een vrolijke en deskundige medewerker je bent te snel in je mening Greetje.
Maar de zorg heeft mij niet geboden wat ik vooraf had verwacht. Daarin mag ik kritisch zijn. Onderzoek heeft aangetoond b.t.w. dat 54% van zorgmedewerkenden uit de zorg willen, dat is schrikbarend. Ik ben bezig om uit de zorg te gaan of anderzins een consultfunctie te vinden, maar met deze crisis zijn er alleen nog maar vacatures in de uitvoerende zorg helaas. Maar ik ben niet negatief. Dat mijn inbreng in het forum jouw raakt zegt meer iets over jouw dan dat het over mij zegt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 mrt 2012 09:49 #25251 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Moeite om werk te vinden
Dat jou mening mij raakt, betekend in dit geval dat ik, na jaren in de zorg gewerkt te hebben, het werk met heel veel plezier doe.Nog steeds.
Wel ben ik 2 jaar geleden overgestapt van de ouderenzorg naar zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Allereerst omdat de doelgroep mij meer ligt, maar ten tweede omdat alles waar jij over praat (te weinig tijd voor de mensen, erg veel werkdruk, en ga zo maar door) zorgde dat ik in de ouderenzorg niet meer kon doen wat ik graag wilde. Ik vond het afschuwelijk dat ik bewoners niet meer dan 1x per week mocht douchen. En als ze niet meer zo makkelijk te verzorgen waren helemaal niet mocht douchen.
Bij mijn overstap ben ik dus ook begonnen met de opleiding verpleegkundige. Meer kennis. Meer leren. Dat is altijd mijn doel geweest, en als je echt wil, kun je dat ook in de zorg bereiken.

Dit is dus het punt wat mij raakt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 mrt 2012 11:23 #25254 door grootmoedertje
Beantwoord door grootmoedertje in topic Moeite om werk te vinden
Mensje,dat je critisch bent in je werk helemaal prima.Dat je je niet goed meer voelt bij de huidig te verlenen zorg is jammer!
Maar dat je jonge collega's in het algemeen zo afkraakt vindt ik erg!

Als leerling begeleider ontmoet ik dagelijks jonge mensen in de zorg die wel gemotiveerd zijn.In een zin kraak je al die jonge mensen af!
dat is mijn ogen erg kortzichtig,bedenk dat er ook hele goede mensen in de zorg werken,maar gezien je reactie heb je daar nog niet mee samen gewekt of is jou dat niet opgevallen.
Geetje maakt een punt door te stellen dat je in al je reacties op dit forum,negatief reageerd.
En ze heeft gelijk!Alleen koppel je dit terug naar Geetje en dit is naar mijn oordeel niet terecht.
In je reacties kraak je alles af,jammer er zijn heus wel lichtpunten,alleen die moet je wel willen zien!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.