× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon catheterzak

07 okt 2011 18:36 #24746 door avatar
catheterzak was gemaakt door avatar
Weet iemand misschien of een Verzorgende B een catheterzak mag legen?
Iedereen zegt me steeds wat anders,en ik weet totaal niks van een
catheterzak heb ik nooit op de opleiding gehad(in 1995 heb ik de opleiding gedaan)
Voelde me zo een kneus vandaag bij een klant ik wist niet of het een catheterzak was die je kon legen en hoe je die moet legen.Later bleek dat ie verwisselt moest worden,maar klant heeft er nu een die je moet legen.Ik heb die klant vaak en dit speelt pas een kleine week.:(

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

07 okt 2011 19:59 #24748 door jolanda
Beantwoord door jolanda in topic catheterzak
Als ik verzorgende B vergelijk met niveau 2 zorg en welzijn is dit iets wat tot het takenpakket kan behoren. Mocht je dit niet in je opleiding hebben gehad dan lijkt mij bijscholing/instructie op zijn plaats dit is een taak van de werkgever.Maar ook een zorgverlener heeft zelf een taak up to date te blijven door bv regelmatig vakbladen door te lezen. Het legen van een katheterzak is beter dan het steeds verwisselen. Je verbreekt anders steeds de verbinding en hebt een open verbinding met de buitenlucht waardoor micro organisme kunnen opstijgen naar de blaas. Ook kun je nu het zakje langer gebruiken en hoef je het niet steeds weg te gooien (goedkoper). Wel het stopje na het aflopen van de urine goed schoonmaken en altijd het zakje lager dan de blaas als je het laat aflopen.s Nachts kun je het korte dagzakje doorkoppelen aan een nachtzak.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 okt 2011 10:01 #24752 door lisa2
Beantwoord door lisa2 in topic catheterzak
Hoi Avatar,
Bij onze thuiszorgorganisatie mag een verzorgende B een catheterzak legen en verwisselen. Als het goed is zit er in het logboek bij je client een protocol hoe dit moet. Vraag anders op kantoor om een protocol of dat je met een werkbegeleidster of collega wijkziekenverzorgende mee mag kijken hoe dit gaat.
Is er een oefenruimte op kantoor waar je kunt oefenen? bv een skillsruimte.
Eigenlijk ben je niet bekwaam als je dit nog nooit hebt gedaan en je het niet in de opleiding hebt gehad(niet bevoegd en bekwaam)Je mag dit dus eigenlijk niet doen.
Is er bijvoorbeeld alcohol aanwezig en handschoenen om de catheter te ontsmetten en weet je waar je op moet letten bij de urine(bijv. geur,kleur,vlokjes) en weet je wat je moet doen als dit afwijkt.
Dus tot je dit allemaal onder de knie hebt deze client naar een Cverzorgende doorschuiven en als je je bekwaam voelt deze pas weer terug nemen.
succes Lisa

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 okt 2011 11:56 #24753 door avatar
Beantwoord door avatar in topic catheterzak
hoi lisa2,
Bedankt maar het is nogal moeilijk meneer is terminaal en wil het liefste alleen maar mij.Ik heb zijn vrouw altyd verzorgt en die zit nu sinds een week in een verpleeghuis.Ik heb wel zaterdag van een verz.C een les gehad van verschillende catheterzakken legen.En er word ook moeilijk gedaan als ik wil ruilen maar als ik er niet uitkom bel ik gewoon de wijkverpleegkundige en dan komen ze wel.Ja ik ben nogal iemand die geen nee zegt,de andere B-ers doen het ook snap je.Ik heb aangegeven als ik er niet uitkom dat ik dan bel.Maar de nachtdienst heb ik gezien vanmorgen en die zou voor mij het in de ochtend te legen voor ze weggaat.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 okt 2011 09:24 #24754 door lisa2
Beantwoord door lisa2 in topic catheterzak
Hoi Avatar,
Ik snap dat je deze meneer zelf wilt verzorgen. Goed van je dat je anderen erbij hebt gehaald. Maar je organisatie is ook verantwoordelijk als er iets fout gaat doordat ze niet(goed)geschoold personeel inzetten. Als je er geen goed gevoel bij hebt om een handeling uit te voeren hoef je dat niet te doen hoor. Niet bekwaam is niet bevoegd!
Vraag gerust om scholing en als ze moeilijk doen vertel ze dan dat je niet bevoegd en bekwaam bent. Kom voor jezelf op en als je wat zekerder van jezelf bent is het de volgende keer ook makkelijker om zo`n handeling te doen bij een andere client. Net wat ik de vorige keer schreef de handeling zelf is niet zo moeilijk maar de dingen die er bijkomen (bloed in urine,vlokken,nare geurtjes,hoeveelheid,kleur).Schrijf dit altijd in de rapportage als de urine anders is als anders.
Succes ! Groetjes Lisa

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 okt 2011 17:05 #24761 door avatar
Beantwoord door avatar in topic catheterzak
Hoi Lisa2,
Bedankt voor je antwoord nou het is zo geregeld dat voor ik kom het al geleegd is.
Wijkverpleging komt regelmatig ook om te kijken.Ik had het ook aangegeven maar client had een laatste wens hij wil het liefste zoveel mogelijk mij.En op kantoor krijgen we een soort les over catheters voor iedereen die niet bekwaam zijn.
Want er zijn ook B-ers die de opleiding C doen en dat ook niet kunnen en die hadden het ook aangegeven.Ja ik moet nog assertiever worden:blush: ben het nog niet genoeg.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 okt 2011 17:08 #24762 door avatar
Beantwoord door avatar in topic catheterzak
Hallo Jolanda,
Jij ook bedankt voor je antwoord ze zijn er nu mee bezig voor een beetje bijscholing.
Maar nu is het geregeld dat als ik kom dat het dan geregeld is dat de zak al geleegd
is.Client heeft ook dochter vlakbij wonen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

30 okt 2011 15:03 #24827 door moppie
Beantwoord door moppie in topic catheterzak
Hier een c verzorgende die ook nog nooit een catheterzak geleegd heeft, niet in de opleiding gehad. Die was ruim 23 jaar geleden en daarna nooit meer bijscholing gehad. Vind het ook heel knullig als ik naar een klant moet en die handeling moet verrichten. Al zo vaak aan collega's gevraagd of ze mij willen waarschuwen als ze iemand verzorgen met catheter maar tot nu toe nul op rekest.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.