× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg

30 aug 2011 20:41 #24595 door mariëlle
Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg was gemaakt door mariëlle
Dag allemaal,

Ik ben momenteel op zoek naar werk en zit daarom veel op vacaturesites. Nu is het me opgevallen dat er veel vacatures zijn in de ouderen- en de gehandicaptenzorg, met name t/m niveau 3 (zorg) en voor artsen. Het lijkt wel of werkgevers van ellende niet meer weten hoe ze aan mensen moeten komen. Er worden ook de meest gekke functietitels verzonnen, alles om, naar mijn idee, maar mensen te trekken. Zo kwam ik bijvoorbeeld de term 'zorgconsulent' of 'woonconsulent' tegen. Als je dan de vacature aanklikt blijkt het om een EVV-er, schaal 40 te gaan.
Ik moet zeggen dat het op mij wat 'wanhopig' overkomt, vooral als men dezelfde vacature steeds opnieuw blijft plaatsen. Ik zou dan als geïnteresseerde toch achter m'n oren gaan krabben en denken dat er iets niet helemaal klopt in die organisatie.

Zelf ben ik op zoek naar een baan in de ouderenzorg op HBO/WO niveau. Dit gaat heel moeizaam. Het lijkt wel alsof men mensen die hoger zijn opgeleid dan niveau drie niet meer wil. Te duur waarschijnlijk. Oh ja, ik ben in ieder verpleeg- of verzorgingshuis welkom, maar dan wel voor het salaris van een VIG-er, of als vrijwilliger. Of als verpleegkundige in schaal 40. Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt niet te goed voor dit werk, maar ik vind wel dat er wat waardering mag zijn voor mensen die ervoor kiezen om carriére te maken in de ouderenzorg. Schaal 40 kreeg ik ook toen ik nog als VIG-er werkte. Ik studeer toch niet voor de kat z'n kont?
Is de arbeidsmarkt aan het doorslaan? Zijn er voor sommige banen simpelweg geen mensen meer te vinden? Worden de salarissen kunstmatig laag gehouden? Is een VIG-er via een uitzendbureau niet veel duurder dan een verpleegkundige in schaal 45-50?
Kortom, hoe kan dit, en bovenal, waarom gebeurt er niets?

Ik hoop dat jullie met mee willen filosoferen.......

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

31 aug 2011 09:41 #24596 door kruit
Beantwoord door kruit in topic Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg
En wat denken jullie ervan dat er al meerdere organisaties zijn die E.V.V. (schaal 40 ) niet meer gebruiken maar dit omgedoopt hebben in contactverzorgende (schaal 35 ) en dat beiden dezelfde werkzaamheden uitvoeren.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

09 sept 2011 14:32 - 09 sept 2011 14:33 #24651 door werkpaard
Beantwoord door werkpaard in topic Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg
Ik ben het helemaal met je eens, al ben ik nu zelf niveau 3. Waar ik mij juist aan stoor is dat er enorm veel kleine contracten worden aangeboden, en bijna nergens kun je een baan voor 36 uur krijgen. Op deze manier gaat de kwaliteit naar mijn mening achteruit (veel verschillende mensen werkzaam, je bent als parte-timer niet altijd op de hoogte van veranderingen). Ook zullen er daardoor (lijkt mij) minder jongeren in de zorg gaan werken. Ook bij de instelling waar ik zijn er geen EVV-ers maar contactverzorgende, en die zitten niet in schaal 40 maar 35.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 sept 2011 09:32 #24653 door geetje
Beantwoord door geetje in topic Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg
Hoe het precies zit met vacatures van de verschillende niveau's weet ik zo niet. Maar wat Werkpaard zegt over alle kleine contractten dat klopt helemaal. En daar gaan ze absoluut nog wel last van krijgen, want inderdaad wil de jeugd niet meer in de ouderenzorg op die manier.
Ikzelf ben vorig jaar overgestapt van de ouderenzorg naar verstandelijk gehandicapten. Redenen voor mij waren dat ik hier nog wel de gelegenheid kreeg om de opleiding verpleegkunde te gaan doen, en ook dat ik full time kan werken, wat ik dus heel graag wilde. In de ouderenzorg mag je blij zijn met een contract van 20 uur, maar de meesten krijgen maar 12-16 uur aangeboden.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 sept 2011 18:16 #24655 door kruit
Beantwoord door kruit in topic Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg
Ik vraag mij ook af of het wel interessant is om in de thuiszorg of in een verzorgingshuis als verpleegkundige aan de gang te gaan. Volgens mij verlies je in korte tijd je kunde.

Dat er meer kleine contracten aangenomen worden vindt ik in manager ogen begrijpelijk. Het bedrijf loopt zo minder risico omdat een klein contact altijd meer kan invallen dan bij een groot contract. Natuurlijk is het niet leuk maar het zijn allemaal bedrijven die met hun geld uit moeten komen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 sept 2011 22:01 - 10 sept 2011 22:09 #24657 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg
Dag Kruit,

Welke kunde bedoel je precies?

Groeten,
Mariëlle.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 sept 2011 11:44 #24659 door marijke77
Beantwoord door marijke77 in topic Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg
Hallo
Ik werk op een verpleegafdeling PG, en bij ons werkt ook een verpleegkundige, voor een ziekenverzorgende zijn er al weinig interessante dingen en je raakt elke keer je bekwaamheid kwijt want dingen komen te weinig voor, behalve dan spuiten en medicijnen.
De verpleegkundige heeft een coordinerende taak en doet weinig verpleegkundige handelingen, ze doen wel de MDO`s en moeten veel naar vergaderingen. Dus het lijkt mij niet zo interessant voor een verpleegkundige.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 sept 2011 12:05 #24660 door jolanda
Beantwoord door jolanda in topic Werk in ouderen- en gehandicaptenzorg
Ik vind het jammer dat er bij verpleegkundige altijd alleen maar wordt gedacht aan interessante handelingen. Alsof verpleegkundige zijn alleen gaat over injecteren,katheters zetten en infusie. De zorg in verpleeghuizen wordt steeds complexer en ik denk dat het de kwaliteit van zorgverlenen ten goede komt door een goede mix van alle functie niveaus. Zowel verzorgende en verpleegkundige niveau 4 en 5.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.