× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon Reistijd in thuiszorg

05 juli 2011 13:19 #24447 door francien
Reistijd in thuiszorg was gemaakt door francien
Kan iemand mij vertellen hoe je reistijd schrijft in de thuiszorg, van cliënt naar cliënt.
Mag je die tijd op de cliënt schrijven.
Francien

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 juli 2011 14:20 #24448 door avatar
Beantwoord door avatar in topic Reistijd in thuiszorg
Dat is bij iedere thuiszorg anders.Bij ons is het 0.15 voor ochtend en 0.15 voor middag.Ja ik heb meestal 0.45 voor ochtend dus is het elke dag 0.30 eigen tijd.
Het is niet anders.Maar reistijd mag niet bij de klant gezet worden bij ons.Ik heb 6 tot 8 klanten op een ochtend.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 juli 2011 14:27 #24449 door jolanda
Beantwoord door jolanda in topic Reistijd in thuiszorg
deze vraag wordt heel vaak gesteld omdat thuiszorgorganisaties hier slecht mee omgaan soms wordt gewoon gesteld dat dit eigen tijd is dus geen werktijd.

De thuiszorg organisatie krijgt betaald naar indicatie van de clent. Dit kan bv zijn voor 1 uur verzorging 25 euro (bedrag is een voorbeeld)verpleging is bv 45 euro per uur, hiervan wordt het personeel betaald maar ook gebouw, electra, kantoorpersoneel etc maar ook kosten als bv reistijd(=werktijd)die jij maakt om van de ene naar de andere client te gaan. KM vergoeding is weer apart dit zijn kosten die je maakt met de auto per kilometer je kunt ook een vergoeding voor je fiets of brommer krijgen per dag afhankelijk welk vervoermiddel je kiest.

De reistijd die je maakt moet betaald worden, maar overal gaat dit anders. Soms moet je dit gewoon apart schrijven op een andere code soms moet je dit optellen bij de client, er is dus geen eenduidigheid bij alle organisaties. Wat het belangrijkste is voor jou dat je die reistijd krijgt betaald dus dit moet je navragen bij personeelszaken en/of leidinggevende.Laat je niet afschepen je hebt gewoon recht op betaling van de tijd die je moet reizen tussen de clienten (is bijna niet te vinden in de cao). De enige reistijd die voor jezelf is is de tijd van huis naar startpunt van je werk ( bv s morgens) en de reistijd als je klaar bent met werken naar huis. Bij gebroken diensten moet men de extra reistijd die je maakt omdat je twee keer naar je werk moet reizen wel betalen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 juli 2011 17:20 #24450 door lorreke
Beantwoord door lorreke in topic Reistijd in thuiszorg
wij werken met telefoons en pasjes bij de clienten, in het telefoon zit een soort chip.
dus als je bij de client bent, telefoon over het pasje heen, en hij registreert de tijd, als je weggaat hetzelfde dan is de tijd gestopt, en gaat het automatisch over op reistijd, tot je bij de volgende bent, daar klok je dan weer in, en als ej weggaat weer uit,, bij ons word de reistijd gewoon gezien als werktijd en geen eigen tijd.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 juli 2011 17:57 #24451 door avatar
Beantwoord door avatar in topic Reistijd in thuiszorg
Ja lorreke vind ik ook maar dat systeem kan je ook fraude meedoen.De een weet een korte route de andere rijd om.De een heeft de fiets de ander loopt naar alle klanten.
Het lijkt me wel handiger zoals bij jou.Maar krijg je die telefoon ook of is het je eigen telefoon,want bij ons heeft niet iedereen nl een mobiel telefoon.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

05 juli 2011 19:27 #24452 door jolanda
Beantwoord door jolanda in topic Reistijd in thuiszorg
Bij elk systeem is bijna een mogelijkheid tot fraude. Waar ik werkte moest je van tevoren aangeven met wel vervoermiddel je reisde lopen was niet een optie je moest per fiets/auto of brommer.Bij grote afstanden was het mogelijk een bedrijfsauto te nemen of bij avond en nachtdienst. Wij werkte met een PDA hier kun je tijd mee registreren, codes voor afwijkende werkzaamheden en ook telefoneren. Ik denk dat als reistijden bij de ene persoon sterk afwijken van een andere persoon op eenzelfde route de leidinggevende hiernaar moet vragen. Je kunt dit ook zien als de ene ineens veel meer kilometers reist dan een ander. Het lijkt mij ook voor de organisatie beter als men de persoon die per fiets zijn werk doet je deze niet 30 kilometer laat fietsen maar deze op een route zet die per fiets goed te doen is.Reizen van en naar client moet via de kortste,snelste en meest logische route.Soms gebeurt er misschien iets onderweg waardoor het langer duurt maar hoe vaak komt dit voor. Als een werkgever verwacht dat je bereikbaar bent maar hier geen telefoon voor verzorgd zou ik niet gaan bellen met mijn eigen telefoon. Er zijn zat mogelijkheden dit goedkoop te regelen bij telefoon providers bv contracten waarbij je collega s gratis kunt bellen. Je zou als werkgever ook minimaal een route telefoon kunnen uitgeven dus telefoon gekoppeld aan een route die je ophaalt als je ook je sleutels gaat halen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

06 juli 2011 09:42 #24453 door Jenita
Beantwoord door Jenita in topic Reistijd in thuiszorg
Waar ik werk wordt de reistijd als eigen tijd gezien en de kilometers worden ook niet vergoed. Er is niet echt een reistijd, we krijgen gewoon een lijstje met de cliënten en dan mag je zelf weten in welke volgorde je rijdt ..
Ook moeten we onze eigen telefoon gebruiken. Deze gebruik ik alleen in noodgevallen als ik in de auto zit, al het andere geef ik door via de mail of ik bel met de telefoon van de cliënten.
Er zit inderdaad veel verschil tussen organisaties! Ik zou wel graag met zo'n pasjes systeem willen werken.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

06 juli 2011 14:03 #24455 door jolanda
Beantwoord door jolanda in topic Reistijd in thuiszorg
Jenita je maakt me wel nieuwsgierig naar de totale reistijd en het aantal kilometers die je maakt per dag. Zitten de clienten dan allemaal in dezelfde flat?? En gaat dit systeem op bij iedereen die bij jullie werkt, ik kan mij nl voorstellen dat er soms toch ook flinke afstanden moeten worden gereden (kilometers en tijd), doet iedereen dit gratis en krijg je dan wel alle uren betaald die je bezig bent met je werk.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.