× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon 0-uren contract!?

20 apr 2011 18:51 #24109 door susanne43
0-uren contract!? was gemaakt door susanne43
Hallo,

Ik heb tot Maart dit jaar gewerkt de maandag/Dinsdag/Woensdag als gastouder bij ouders aan huis (30 uur en iets meer dan 1000 euro p/mnd verdiend).Nu zag ik een advertentie bij een thuiszorg staan bij mij in de regio,die een min een 24 uurs baan en max 28 uurs baan met contract aanboden,waar ik dus op heb gereageerd,en ben ook op gesprek geweest waar ik duidelijk heb aangegeven dat ik fatsoenlijk en netjes wilde uitwerken die drie dagen wat ik eerst heb aangegeven en wel de donderdag/vrijdag en de weekende voorlopig beschikbaar was maar dat ik in April helemaal beschikbaar was voor hun(in mate).Ik heb dus een aanbod gekregen van 0-uren contract voor alleen de maand Maart en niet voor april en voor het hele jaar t/m februari 2012.Ik heb een paar keer aangegeven en duidelijk gemaakt dat ik dit niet leuk/fijn/en prettig vind en dat ik me eigenlijk in het ootje genomen voel omdat ik dit pas te horen kreeg nadat ik de maand Maart was uitgewerkt bij die ouders waar ik als gastouder heb gewerkt.

Nu is het zo dat ze mij op de dienstrooster structueel inplannen en me pas inplannen daar waar ik nodig ben waar ik niet om gevraagd heb.Ik had duidelijk op de baan met contract gereageerd en niet op een 0-uren contract,met het gevolg dat ik b.v morgen overmorgen voor de ochtend sta ingepland op de dienstrooster maar niet weet of ik nu wel of niet moet kan werken en dat ik dat pas op de dag vantevoren per email te lezen krijg.
Ze sturen me wanneer en waar ze me willen en ik voel me op dit moment zeer gebruikt,dit voelt niet prettig en goed aan.Ik heb een baan van 30 uur opgegeven en waar ik meer als 1000 euro per maand heb verdiend ,voor een paar uurtjes werk in de week ,waar ik nu veel en veel minder verdien dan de bedoeling is geweest.

Tevens ben ik door een cliënt bedreigd en zéér agressief benaderd en nu is het geval dat de cliënt mij niet meer wil zien en binnenlaten en van mijn kant trek ik dit ook niet.

Nu is mijn vraag kan en mag ik dit dan ook weigeren??

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 apr 2011 16:27 #24116 door jolanda
Beantwoord door jolanda in topic 0-uren contract!?
Alles gaat om je arbeidsovereenkomst welke je hebt getekend, staat hier 0 uren contract (volgens mij mag dit helemaal niet meer) of min24/max28 uur.Dus goed kijken wat je hebt getekend.
Bij een 0 uren contract is het meestal zo dat men in overleg met jou de diensten afspreekt. Bij een min/max contract moet men je minstens de minimale aantal uren inplannen en uitbetalen.
Bij bedreigingen naar personeel toe werkt men met een protocol waarin staat beschreven hoe men hiermee omgaat. In ieder geval is het niet zo dat je hier weer gewoon wordt ingezet eerst moet men uitzoeken wat er is gebeurt. Naar aanleiding hiervan wordt bekeken hoe men weer zorg bij deze persoon in gaat zetten of misschien geen zorg meer gaat inzetten. Als men wel zorg inzet zet men meestal hiervoor een ander in.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

24 apr 2011 19:41 - 24 apr 2011 19:42 #24118 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic 0-uren contract!?
Gauw kijken of je terug kunt naar je oude baan, of anders gewoon elders solliciteren. Dit is echt te gek, als het al zo begint lijkt het er niet erg op dat er ooit een vruchtbare samenwerking van zal komen.
Bedenk dat jij ook kunt wat zij kunnen, dus als je iets anders hebt gevonden, hoef je met een 0-urencontract niet op te zeggen.

Laat het een les zijn voor ons allen. Nooit een baan opzeggen voor je het contract van een nieuwe baan binnen en door beide partijen ondertekend hebt.

Sterkte Jolanda!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

26 apr 2011 13:34 #24121 door susanne43
Beantwoord door susanne43 in topic 0-uren contract!?
Hallo,

Ik heb niets gevraagd en ook niets ondertekend.

Ze hebben me alleen voor de maand Maart een nul uren contract aangeboden zodat ik toch bij hun kon beginnen maar ze hebben het er niet over gehad v.a April t/m volgende jaar Februari 2012.

Ze hebben zolang gewacht totdat ik al bij hun begonnen was in Maart,en netjes was uitgewerkt bij mijn andere baan waar ik de eerste drie van de week werkte en ze voor mij ook iemand anders moesten vinden,in deze maand heb ik per post de brief gekregen dat ik een nul-uren contract had gekregen tot volgend jaar Februari 2012.En dit is onrechtsgeldig.

Niet zomaar oordelen over me en lezen,voordat iemand reageert.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

26 apr 2011 16:33 #24122 door geetje
Beantwoord door geetje in topic 0-uren contract!?
Suzanne, zoals ik lees, oordeelt niemand over jou.
Maar jou verhaal maakt wel duidelijk dat je dus nooit zomaar moet gaan werken, zonder dat je al je contract ondertekend hebt. Zonder dat je echt op papier hebt hoe je contract in elkaar steekt.
Een wijze les dus voor iedereen, zou ik zo zeggen.

Gea

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

26 apr 2011 16:53 #24123 door mariëlle
Beantwoord door mariëlle in topic 0-uren contract!?
Sorry, ik bedoelde Sterkte Susanne, niet Jolanda.
Zoals Gea het schrijft bedoelde ik het inderdaad en de reden waarom is dat ik momenteel in hetzelfde schuitje zit...

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

27 apr 2011 08:32 #24128 door carine
Beantwoord door carine in topic 0-uren contract!?
Beste Susanne en Marielle,

Echt heel vervelend dat jullie in zo'n situatie zitten! Je zou toch denken dat juist in de zorg mensen goed met elkaar omgaan. We zijn toch allemaal mensen en geen machines die je kunt inzetten wanneer je wilt en weer op de bank kunt laten zitten als het niet uitkomt?

Susanne, voor zover ik weet heb je bij een 0-uren contract het recht om diensten/uren die je aangeboden worden te weigeren. Doordat in je contract 0 uur overeen zijn gekomen, kunnen zij jou niet verplichten om meer dat dat aantal uur te werken.

Enne, ik zou zeggen: je verdient leuker werk waarin je gewaardeerd wordt. Dat probeer ik ook altijd mee te geven aan de zorgmensen die ik bemiddel naar werk. Het is echt de bedoeling dat je met plezier naar je werk gaat.

Sterkte en succes!

Groetjes,

Carine

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.