× Vragen, antwoorden en discussie m.b.t. het werken binnen de zorgsector, arbeidsvoorwaarden, e.d.

Topic-icon werken binnen psychiatrie als verzorgende

13 mrt 2011 09:30 #23877 door moppie
Na jaren bij de thuiszorg te werken, kan ik nu de overstap maken naar een baan in de psychiatrie.Het is de bedoeling dat ikzorg ga leveren aan een aantal patienten in samenwerking met verpleegkundigen.
Voornamelijk 5 uurs diensten. Hoewel ik graag weg wil bij thuiszorg door de zeer slechte arbeids en werkomstandigheden wil ik toch weten wat mij te wachten staat.
Iemand hier ervaring mee? Ik ga voor de duidelijkheid werken als verzorgende 3ag.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 mrt 2011 11:31 - 13 mrt 2011 11:33 #23879 door PimvdM
Beantwoord door PimvdM in topic werken binnen psychiatrie als verzorgende
Beste Moppie,

Het is heel afhankelijk van op wat voor type afdeling je gaat werken wat je te wachten staat.
Het kan zijn dat je op een open afdeling komt waar de clienten vrij zijn om de afdeling af te gaan en bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen of te wandelen. De mensen zijn dan meestal goed in staat om met je in gesprek te gaan maar zullen je flink uitproberen in het begin. Een stevige persoonlijkheid en niet bang uitgevallen zijn is sowieso aan te raden.

Het kan ook zijn dat je op een longstay gesloten afdeling komt. Daar kan het best wel eens heftig er aan toe gaan als er iemand uit zijn dak gaat of mensen niet lekker in hun vel zitten.

En het kan zijn dat je op een open of gesloten opnamen afdeling komt te werken. Dat zijn psychisch heel zware afdelingen want er komt van allerlei volk langs dat soms kort, soms een stuk langer blijft. Niet zelden in flink verwarde toestand of met een forse hoeveelheid problemen. Je moet daar een stuk begeleiding in krijgen als je dat niet gewend bent, want het gaat er heel anders aan toe dan in de thuiszorg.

Toch vond ik het persoonlijk echt heel mooi en een fijne uitdaging om in de psychiatrie gewerkt te hebben. Het is erg boeiend hoe mensen kunnen ontsporen maar daarna na enige tijd weer het rechte pad vinden en weer hun leven opnieuw opbouwen. Helaas geld dat opnieuw opbouwen lang niet voor iedereen. Sommigen komen eenvoudigweg door hun problematiek er nauwelijks meer aan toe.

De psychiatrie kan heel confronterend en schokkend zijn. Het kan ook behoorlijk aan je persoon schudden. Maar als je jezelf goed kent, je zwakke en sterke punten weet, dan is het een van de mooiste plekken om te werken, zeker als je van uitdaging en afwisseling houdt.
Je zal wel merken dat er in de psychiatrie sowieso andere normen gelden dan in de thuiszorg. Ook in de psychiatrie zijn niet overal de werkomstandigheden optimaal. Er zijn veel gedreven mensen maar je ziet ook best wel eens een afdeling waar het personeel niet zo gedreven meer is.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

13 mrt 2011 12:36 #23883 door moppie
Beantwoord door moppie in topic werken binnen psychiatrie als verzorgende
Pim bedankt voor je heldere uitleg. Ik heb toch wel twijfels nu. (die had ik al een beetje)
Ik ben nogal zorgzaam, tenminste dat zeggen mijn collega's altijd. Ben toch wel bang dat ik niet opgewassen ben tegen heel agressief gedrag.
Het 2e sollicitatiegesprek om alles af te ronden volgt nog, ik wil wel weten welke afdeling ik kom te werken.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 mrt 2011 09:25 #23945 door marielle82
Beantwoord door marielle82 in topic werken binnen psychiatrie als verzorgende
En? Heb je de 2e gesprek al gehad?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 mrt 2011 12:20 #23960 door moppie
Beantwoord door moppie in topic werken binnen psychiatrie als verzorgende
Ja en ik moet zeggen dat ik niet ben overgestapt. Hoewel ik het werk heel leuk vind (ik heb ochtendje meegelopen) wil ik toch niet mijn vaste baan opgeven voor een contract van een jaar. Jammer. Maar die tijdelijke contracten vind ik een crime.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 mrt 2011 19:31 - 23 mrt 2011 19:32 #23973 door PimvdM
Beantwoord door PimvdM in topic werken binnen psychiatrie als verzorgende
Beste Moppie,

Als ondernemer kan ik je vertellen dat de andere kant van de medaille voor ondernemers veel wranger is.
Ik heb reeds diverse collega's failliet zien gaan aan personeel dat ze niet kwijt konden of niet volgens de vele regels hadden ontslagen, met daarna een heel kostbare procedure er achter aan.
Zelfs met aantoonbaar slechte prestaties of ernstig wangedrag personeel.

Dus tjsa, een werkgever is tegenwoordig wel heel voorzichtig voordat hij nieuw personeel bijna zijn hebben en houden toevertrouwd.
Ik adviseer als ondernemerscoach ook ten stelligste om altijd voor tijdelijke contracten te gaan, zeker in het begin.
Pareltjes blijken namelijk lang niet altijd langdurige glans te hebben. Kunnen soms een heel blok aan het been worden.
Met de huidige wetgeving word ondernemen flink lastig gemaakt, en is alleen tijdelijk contracteren de mogelijkheid om flexibel te blijven.

De markt verandert namelijk ook snel. Als je het nieuws op bijvoorbeeld Zorgvisie volgt, zul je ook merken dat de ontslagen op dit moment in 100 tallen niet van de lucht zijn.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

03 apr 2011 16:19 - 03 apr 2011 16:37 #24020 door Carolan
Beantwoord door Carolan in topic werken binnen psychiatrie als verzorgende
Jammer dat je niet die overstap hebt gemaakt Moppie. De psychiatrie geeft inderdaad jaarcontracten maar als je goed bevalt wordt het veelal vast. De cultuur is vaak best leuk voor verzorgenden, je hebt een betere mogelijkheid om door te stromen en heb je in de GGZ (meer dan in de thuiszorg) betere carriere perspectieven. Zelf heb ik jarenlang in de GGZ gewerkt. De doelgroep vond ik heftig en ik kon niet goed tegen de late en nachtdiensten, maar toch lang volgehouden omdat de CAO nu eenmaal binnen de GGZ beter geregeld is dan thuiszorg of andere V&V branches. Als de GGZ meer functies had voor 'uitvoerende' verpleegkundigen om regelmatig te werken had ik er nu nog gewerkt. Ik heb de overstap naar de 1e lijn gemaakt omdat ik lichamelijke klachten kreeg door de vele late, weekend en nachtdiensten en zo niet 65 jaar wilde worden en geen trek had om verder te leren voor verpleegkundig specialist, waarin je wel meer kans maakt op regelmatig werk. Ben al blij dat ik de HBO-V heb kunnen halen...dat was al voor mij een lopen op tenen...

Het enigste puntje wat ik wel opvallend vond was de ego-cultuur binnen de psychiatrie onder verpleegkundigen. Ik hoop niemand tegen het zere been te schoppen, maar ik ben best een vredelievend mens en had echt soms last van die macho's binnen de psychiatrie. Van die broeders en zusters die zeiden: lekker ff separeren en platspuiten. Heus, ik heb ze meegemaakt. Ik dacht vaak bij mijzelf: die of die collega ligt altijd in conflict met een patient omdat hij er door zijn ego niet onder kan zitten. Dat vond ik nogal moeilijk om mee om te gaan. Dat trof je vooral op gesloten high care afdelingen. Ik vind dat GGZ werkers qua bejegening wel een puntje kunnen zuigen aan werkers in de V&V sector. GGZ werkers hebben een handje ervan om neer te kijken op ouderenzorg binnen de V&V. Clienten aan wie gewone ADL zorg te wensen over liet, omdat verpleegkundigen te lui waren om iemand te helpen met douchen. En zgn. onder het mom: eigen verantwoordelijkheid. Maar dat hangt wel van het soort afdeling of team af waarin je werkt. Dat zijn wel dingen waar ik wel tegen aan liep en beter vind aan de zorg in V&V branches. Maar de doelgroep en CAO is vaak wel beter en er wordt meer gesproken en gereflecteerd op zaken.

En Pim, ik ben het met je eens. Wees niet te bang met tijdelijke contracten. Als je goed bevalt zijn werkgevers altijd bereid om je langer in dienst te behouden enne...in de zorg is er genoeg werk voor verpleegkundigen en vooral voor verzorgenden.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.