× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Toename geweld psychiatrie

24 dec 2000 21:06 #61 door Anonymous
Toename geweld psychiatrie was gemaakt door Anonymous
Mijn zorg gaat uit naar de toenemende agressie in de psychiatrie. Dan heb ik het niet over de agressie van opgenomen patienten, dat is al een bekend (en ook lastig) fenomeen. Maar ik bedoel de agressie van bijvoorbeeld ex-patienten of anderen die vinden recht te hebben op medicatie of een opname. Het betreft vaak mensen die zich tussen de psychiatrie en justitie begeven.
Mijn vraag is hoe andere instellingen / verpleegkundigen zich wapenen tegen deze vorm van geweld van buiten af.
Nog een vraag voor andere beroepsbeoefenaren: Is er een mogelijkheid om (geheel) anoniem aangifte bij de politie te kunnen doen van een geweldsmisdrijf, wanneer dit in functie van verpleegkundige is gebeurd?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

02 jan 2001 14:51 #62 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic Toename geweld psychiatrie
Beste ? Hendricks,

De vraag over het anoniem aangifte doen bij de politie is een lastige.
Lastig omdat het volgens mij formeel niet kan, (wel is het mogelijk om het adres van de zorginstelling op te geven) maar tevens hoor ik af en toe dat in een aantal regio's de politie het wel doet.
In Amsterdam is voeren we in ieder geval al een tijd een discussie hierover met het OM.

Met vriendelijke groeten,

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

06 jan 2001 21:42 #63 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic Toename geweld psychiatrie
Ik wil even reageren op de vraag van dhr. Hendriks. Ik heb jaren in de forensische psychiatrie gewerkt. IK ben daar weg gegaan omdat ik slachtoffer ben geworden van geweld.
Ik heb binnen mijn oude werk veel energie gestoken in slachtofferhulp.
Ook t.a.v. aangifte toen heb ik het een en ander uitgezocht.
Anoniem is niet mogelijk. Maar het is belangrijk dat je NOOIt je prive adres in het procesverbaal op laat nemen. Je moet altijd het adres van je werkgever opgeven. Als er later een rechtzaak komt kan de dader jou adres lezen in het fonnis.
Een andere tip is zorg dat je lid bent van rechtsbijstand. Zij kunnen jou bijstaan bij eventuele nadelige gevolgen.

Totslot: Ook ik maak me ernstig zorgen over de toenamen van agressie binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ik ben er ten aller tijden voor in om hier op landelijk nivo iets te doen. Dat het zo weinig in de pers komt maakt, m.i. dat het nog steed geen halt toe geroepen worden.
Lees bijvoorbeeld in het Eindhovens dagblad over het incident in de psychiatrie binnen de TBS-Kliniek (verkrachting)

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

12 jan 2001 22:29 #64 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic Toename geweld psychiatrie
Ook mij baart het zorgen dat het geweld binnen de psychiatrie zo toeneemt. Ergens lijkt dat ook wel gelijk te staan met de landelijke tendens van toenemen van agressie. Kijk maar eens wat er in het onderwijs, openbaar vervoer of zelfs op politieburo's zelf gebeurd qua incidenten.
Zelf werk ik op een afdeling waar veel agressie plaatsvindt. Als team hebben we een hele duidelijke stelling; van alles, al is het een verbale dreiging wordt aangifte gedaan. Dit continue doen draagt al een klein beetje bij aan de uitstraling die je hebt jegens agressie. Ook hebben we geregeld overleg met de politie waarin dit soort zaken en wederzijds onbegrip wordt uitgesproken. Na een jaar merken we dat er toch een gehele non-acceptatie komt. Ald ie "kleine"aangiften tesamen helpt de politie ook om mensen eerder te kunnen verhoren en helpt ons om mensen gegrond te kunnen "weigeren" ter opname of in ieder geval alleen voor de hoogstnoodzakelijke zorg.
Toch zul je agressie van clienten zelf of het bezoek bijvoorbeeld nooit geheel uit kunnen bannen in deze samenleving denk ik. Ik denk wel dat we Nu wel heel duidelijk als vpk onze zorgen hierover uit moeten spreken; ik houdt me hart vast voor het moment dat een collega of ikzelf oog in oog komt te staan met een erg gevaarlijk wapen. (denk aan de schietpartij in de Veghelse school ruim een jaar geleden) Dat had toen ook niemand verwacht; toch stond niemand helemaal raar te kijken dat een SCHOLIER een wapen trok. Dus;

WAAR WACHTEN WE EIGENLIJK NOG OP!!!!!!!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.