× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon opleiding en inkomen

14 mrt 2001 17:19 #391 door Anonymous
opleiding en inkomen was gemaakt door Anonymous
Hallo,

ten einde raad ben ik. Ik ben 27, HBO opleiding achter de rug (geen gezondheidszorg), leuk niet te duur huisje gekocht, heb een baan voor 32 uur MAAR..... ik mis iets. Ik kan dat in de gezondheidszorg terugvinden, dat weet ik. Het heet namelijk VOLDOENING. Ik heb een tijdje als vrijwilligster in een somatisch verpleeghuis gewerkt, waar ik dat zeker terugvond.
Nu wil ik verpleegkunde gaan doen, maar hoe? En vooral met een beetje fatsoenlijk inkomen? Want mijn vriend hoeft niet te boeten voor de switch die ik wil maken, toch?
Ik kan niveau vier, bbl gaan doen, maar waar blijf ik dan met fl. 750,- zakgeld? Heeft iemand een oplossing voor een aanvullende financiering (geen lening)? Ik heb iets gehoord over een uitkering via het Arbeidsbureau, maar daar vonden ze dat de samenleving niet voor mijn switch hoefde te betalen en kon ik het lekker zelf verder uitzoeken.
Een optie is de opleiding HBO-V deeltijd in Deventer, maar dan werk ik nog niet meteen in de zorg en dat wil ik toch wel erg graag. Kan iemand mij hiermee een beetje verder helpen? Je mening ventileren is ook goed, misschien helpt het om andere wegen te vinden.
Alvast dank!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

14 mrt 2001 21:15 #392 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic opleiding en inkomen
Wanneer je de BBL gaat volgen moet je ook eerst 7 maanden theorie door. Daarnaast zit je hoogstwaarschijnlijk met jongere in de klas die zo van het voortgezet onderwijs komen.

De HBO kent ook een BBL variant, werken/leren.
Bij de HBO Holland (in diemen) ga je na 2 maanden al voor 2 weken stage lopen, misschien gebeurt dat in Deventer ook. Daarbij heb je bij een HBO opleiding recht op een OV-jaarkaart.

In ieder geval raad ik je ten sterkste aan de HBO opleiding te volgen. Je loopbaan perspectief is dan wat rianter.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 mrt 2001 18:56 #393 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic opleiding en inkomen
In Delfzijl (Delfzicht Ziekenhuis) en Stadkanaal (Refaja Ziekenhuis) leiden ze verpleegkundigen op volgens de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) op HBO- nivo. Werken en leren tegelijk. De theoretische opleiding wordt verzorgd door de Noordellijk Hogeschol in Leeuwarden.
Wanneer je een HBO opleiding achter de rug hebt is het moeilijk om de omschakeling te maken naar het MBO (BBL4) niveau.
Ik weet niet waar je woont, maar het is de moeite waard om in het noorden te wonen waar nog ruimte is en waar je een goed balans kan vinden tussen druk bezig zijn en onthaasting. Bovendien zijn de huizen nog betaalbaar. Succes. Johan

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 mrt 2001 18:56 #394 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic opleiding en inkomen
Voldoening???

In de zorgsector?????

Borst een beetje gevolgd?

Werken tot je zeventigste??

Denk na nu het nog kan, voldoening is geen basis, evenals de vermeende "dankbaarheid".

Ga niet uit dat soort motieven in de zorg werken!!!!

Idealisten zijn er al veel te veel.

Groeten

Douwe

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

15 mrt 2001 19:41 #395 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic opleiding en inkomen
Nou Douwe daar ben ik het niet helemaal mee eens hoor...

Ik snap je frustratie hoor maar je schetst nu dat de collectieve sector een vreselijke tak is om in te werken!!

Gedeeltelijk ben ik het met je eens, sommige dingen kunnen beter, ja dat vind ik ook maar ontkennen dat je voldoening krijgt in de zorgsector.. Dat vind ik niet correct. Als je werk doet waar je geen voldoening in vindt en je niet prettig in voelt dan maak je pas een verkeerde keus!! Het zit er toch al aan te komen dat iedereen tot zijn zeventigste moet werken, dan kun je beter ergens werken waar je je op je plek voelt en waar je plezier in je werk hebt!!

Mensen die de zorg bekritiseren zijn er al genoeg, we hebben behoefte aan mensen die zich wel door idealen laten lijden, zich inzetten en ergens voor staan, mensen die het lef hebben om de zorgsector uit de negativiteit te trekken.. Idealisten dus.

Misschien zijn de ervaringen van Douwe wat slecht met de zorgsector maar ik werk met veel voldoening in de zorgsector en zal vechten voor verbeteringen in de zorg. Daarbij laat ik me niet afschrikken door mensen als Douwe, integendeel zij stimuleren mij om nog harder te vechten.

Julia ik denk dat de zorgsector juist om jou zit te springen... Er is echter wel een nadeel de opleidingen zijn niet allemaal even goed geregeld. Op het moment is het wat een rommel bij de roc's en hbo scholen. Maar als je je goed orienteert zul je de juiste opleiding vinden. SUCCES!!

Jos Holland

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

16 mrt 2001 09:58 #396 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic opleiding en inkomen
Hallo heren en dame,

Hartelijk dank voor jullie reacties tot dusver. Ook jij, Douwe, dat helpt toch het een en ander weer op zijn plaats te zetten.
Johan, ik woon in het Noorden (Meppel) dus Stadskanaal is zeker een optie. (Nu werkzaam in Utrecht en daar heb je last van files en dergelijke). Ik ga even uitzoeken of ze nog mensen kunnen gebruiken. Jullie horen nog van me.

Groetjes,

Julia

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 mrt 2001 18:38 #397 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic opleiding en inkomen
Hoi, Julia.
Toen ik 2 jaar getrouwd was ben ik alsnog aan de inservice-opleiding tot A-verpleegkundige begonnen en ook wij hadden het even financieel krap toen ik de 7 maanden theorie moest doen, maar als je goede afspraken maakt met je partner is het goed te doen.
Ik vind zelf dat ik veel voldoening heb van mijn werk.
Je verdient niet zoveel als in andere werkvelden, maar je moet het werk doen wat het beste bij je past!
Succes!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

26 mrt 2001 23:10 #398 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic opleiding en inkomen
Hallo Julia,
In je eerste stukje schrijf je dat je vriend toch niet hoeft te boeten voor jouw switch. Dat vind ik een flauwekul argument. Wat doet je vriend voor de kost en boet jij ook als hij switcht? Uitpraten met elkaar. Je bent pas 27 jaar en alles kan nu nog. Dat is punt 1.
Punt 2 wil ik je er op wijzen als oude rot in het vak en switcher: verkijk je niet op de zwaarte van verpleegkundige of verzorgende beroepen. Als vrijwilliger werk je toch vanuit een andere invalshoek. Je vult aan waar verpleegkundigen geen tijd voor hebben en wat niet verpleegkundig geschoolden ook goed kunnen doen, soms onder begeleiding. Dat geeft geen werkdruk bij de vrijwilliger. Hooguit zien ze de werkdruk bij verpleegkundigen en verzorgenden. Ik maak me zorgen om jouw voldoening tijdens de opleiding en daarna in het werk. Dus wees er eerst zeker van dat verpleegkundige worden en zijn iets voor jou is.
Punt 3 Hou het vak waarin je nu geschoold bent bij. Dat kun je heel goed gebruiken als je kinderen gaat krijgen of als je over enige tientallen jaren fysiek niet meer in staat bent dit zware beroep uit te oefenen. Stratenmakers kunnen na hun veertigste ook geen straatje meer leggen en hebben dan vaak moeite om een ander vak te leren.
Punt 4. Misschien geeft jouw HBO opleiding vrijstellingen op onderdelen voor de HBO-V. Aan de Hogeschool van Utrecht zijn ze altijd bereid met je te kijken naar de onderdelen die je moet doen en de vrijstellingen die je kunt krijgen. Verder kun je de HBO-V ook in deeltijd doen en combineren met werken, zodat je dan ook inkomen hebt. Je kunt kiezen voor een ziekenhuis/verpleeghuis of psychiatrisch ziekenhuis in je woonplaats of daar in de buurt. Dat hoeft niet in Utrecht te zijn. Ze willen wel zicht hebben op de kwaliteit en het niveau van het leren in de instelling. De laatste leerwerkstage zou je dan in een academisch ziekenhuis kunnen doen i.v.m. onderzoeksopdrachten. Dat kan dan natuurlijk ook op de PAAZ of een kinderafdeling. Ga praten op de hogeschool van je keuze als je echt gemotiveerd bent en kijk wat zij te bieden hebben.
Punt 5. Als je de huisopleiding (BBL) van een ziekenhuis gaat doen heb je minder invloed op je keuze voor afdelingen en onderdelen van het verpleegkundig beroep. Je bent wel meer betrokken bij het wel en wee van de instelling, maar daardoor ook beinvloedbaar en vatbaar voor druk door de werkdruk en dat kan je opleiding en voldoening in gevaar brengen. Aan de andere kant kan betrokkenheid ook veel goeds met je doen, wat weer uitstraalt naar de zorg die je verleent. Punt 6. Veel sterkte met switchen en kiezen. Groet Mieke

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.