× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon agressie

10 dec 2000 12:59 #3 door Anonymous
agressie was gemaakt door Anonymous
Ik ben een leerling verpleegkundige en werk op een instelling voor verstandelijk gehandicapten, de bewoners waar ik mee werk zijn gedragsproblematisch, en er is veel agressie. Gisteren ben ik voor de zoveelste keer door een bewoner geslagen, ik krijg wel hulp van mijn collega's, maar ik ben nu gewoon bang voor deze bewoner. Hij reageert hier natuurlijk weer op, en ik weet het niet meer hoe ik hier mee om moet gaan. Ik vind het werk nog steeds erg leuk, en zou wel op deze groep willen blijven werken.
Heeft iemand hier ervaring mee, en hoe gaat/ging hij/zij hiermee om?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

10 dec 2000 14:42 #4 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic agressie
Hoi Marjan,

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je jou angst niet laat 'zien' aan de betreffende bewoner.
Hij/zij zal hier waarschijnlijk alleen maar op reageren met meer geweld om je op die manier 'de baas te worden'.

Daarnaast is het belangrijk zoals je al aangaf dit probleem met je collega's te bespreken en eventueel (als dit mogelijk is) het samen met een collega en/of de behandelend arts bespreekbaar te maken bij de betreffende bewoner.

Het zou jammer zijn als je door dit soort problemen het vak / deze groep op den duur zou gaan verlaten!

Groetjes,

Ilse

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

12 dec 2000 14:58 #5 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic agressie
Ik werk zelf niet met verstandelijk gehandicapten en pretendeer dan ook niet er iets vanaf te weten maar, daar ik ook met agressie te maken heb in mijn werk op een psycho-geriatrische afdeling denk ik dat het goed is wanneer je eerst eens na gaat hoe het komt dat die bewoner agressief wordt. Wat is de reden? etc. Wellicht kun je dan achterhalen hoe je dingen kunt voorkomen die bij deze bewoner agressie opwekt?
Blijf in ieder geval met anderen in gesprek en stel je gerust kwetsbaar op .
Je zult vast niet de enige zijn die hiet tegenaan loopt. Geddelde smart is halve smart!

Groetjes Pepita

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

22 dec 2000 09:12 #6 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic agressie
Ben jij de enige die geslagen wordt?
Hoe gaan je collega's ermee om?
Is terugslaan een optie? Hiermee kun je misschien de cirkel doorbreken.
Denk ook aan het fenomeen "operant conditioneren".

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

17 jan 2001 20:47 #7 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic agressie
Hoi Marjan
Het is wat laat maar ik reageer toch nog op je vraag. Mischien ook vanwege je laatste reactie waar in terugslaan een optie is. Buiten dat jij met terug slaan niet over je angst heen komt is het natuurlijk ook te idioot om over na te denken. Op het moment dat je een client slaat geef je dus aan dat dit een mannier is om met elkaar om te gaan, en dat is nou juist niet de bedoeling.
Ik werk zelf op een groep met 6 verstandelijk gehandicapten die allen 1 op 1 begeleiding krijgen. Er komt regelmatig agressie voor. Zelf ben ik drie jaat geleden wel degelijk bang geweest. Slaan doet namelijk zeer en dat blijft. Het went niet. Ik neem angst van collega's erg serieus. Ben over het algemeen blij als men het aangeeft. Vind het eerder vreemd als het niet ter sprake komt bij nieuwe mensen. Bij sollicitatie's is dit een van onze belangrijkste criteria. Ken je je angsten en grenzen en geef je dit aan. Als dit namelijk gebeurt is het ook voor andere collega's makkelijker om erover te praten.
Zelf heb ik welleens een collega meegenomen in het directe contact met een bewoner. Dit gaf mij meer veiligheid en dan voelde ik mij zekerder. OOk ben ik indertijd welleens het kantoor ingerend en gezegd; Ik doe het niet meer. Mij collega zei dat ik de tijd moest nemen.
Inmiddels ben ik over mijn angsten heen, hoewel het met momenten nog welleens terugkomt. Hierdoor is het makkelijker mijn nieuwe collega's hierin te begeleiden. Volgens mij is dat het belangrijkste. Het doet zeer en geeft angst. Dit is een volledig natuurlijke reactie en maakt je alert. Wij hebben ook veel documentatie liggen over het begeleiden van collega's hierin. Mocht je belangstelling hebben moet je me even mailen. Succes verder
Groeten Rebecca

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

01 mrt 2001 22:28 #8 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic agressie
Rebecca,

Ik heb je antwoord gelezen en vind jouw reactie prettig. ik ben zelf in opleiding voor verzorgende niveau 3. Ik heb voor mijn verdieping gekozen voor het onderwerp agressie. je vermeldt dat jij documentatie hebt over dit onderwerp. Ik heb in de afgelopen stageperioden verschillende keren te maken gehad met agressie door bewoners. Zowel in verzorgingshuizen als in verpleeghuis.
Ik ben het met je eens dat slaan niet helpt, dit toont je eigen onmacht. Is ook niet professioneel.
Ik hoop dat jij mij eventueel kunt helpen aan documentatie en of titels kunt verschaffen die ik in de bibliotheek zou kunnen vinden.

Alvast hartelijk dank.
Selma Mulder.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.