× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon rapporteren aan bed in het ziekenhuis

17 okt 2002 21:24 #2739 door Anonymous
rapporteren aan bed in het ziekenhuis was gemaakt door Anonymous
hoi collega's
ik zoek in verband met mijn scriptie meer info over rapporteren aan bed, wordt dit eigenlijk wel gedaan, en wat zijn zo de voor en nadelen hiervan?
ik hoop dat iemand me kan helpen?!
alvast bedankt groetjes petra

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

18 okt 2002 00:24 #2740 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic rapporteren aan bed in het ziekenhuis
Hoi Petra,


Tijdens mijn opleiding in het VU-ziekenhuis werd dit wel gedaan, echter ook niet op alle afdelingen. In het huidige ziekenhuis waar ik werkzaam ben wordt alles via de pc gerapporteerd, en die staan op de "zusterspost".
Als voordelen zie ik dat als je aan het bed rapporteerd je direct met de patient kan overleggen wat je rapporteerd over de patient. Op deze manier krijg je een objectieve beeldvorming. Als mogelijk nadeel zie ik dat dit niet altijd kan daar het wel tijdsintensief is, je moet immers steeds met het rapport naar de patient toe gaan, terwijl het minder tijdrovend is om centraal je gegevens te verwerken. Kortom als de bezetting het toelaat is dit een heel goed systeem, maar indien er weinig personeel is wordt het een moeilijk uitvoerbaar iets.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

19 okt 2002 03:44 #2741 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic rapporteren aan bed in het ziekenhuis
Hoi Petra,

Ik ben groot voorstander van het rapporteren aan het bed. Het is voor mij even een moment waarop ik tijd maak voor de patient zonder dat ik met andere dingen bezig ben. Patienten hebben vaak het gevoel dat je het als verpleegkundige te druk heb en willen niet lastig zijn. Door even rustig aan het bed te gaan zitten voor de rapportage kom je veel meer te weten over de patient en kun je beter je zorg afstemmen op de behoefte van de patient. Je loopt even rustig alles samen door. En geloof me het kost echt niet zoveel meer tijd als dat je je rapportage op kantoor ofzo gaat doen.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

08 nov 2002 02:55 #2742 door Anonymous
Beantwoord door Anonymous in topic rapporteren aan bed in het ziekenhuis
Bij ons op de afdeling in het ziekenhuis zijn er ook veel colega's die de rapporten in de verpleegpost schrijven. Ik vind het zelf veel aangenamer om bij de patient te zitten omdat je dan meer aandacht voor ze hebt, minder vergeet te rapporteren en de patient zelf niet het gezoel geeft dat hij maar niet te veel moet zeggen omdat jij het druk hebt.
Helaas moet ik ook zeggen dat ik bij drukte niet bij de patient ga zitten, maar de kar met doosiers de gang mee op neem en na elke kamer rapporteer (dus niet als alles klaar is in de verpleegpost) zodat ik niets vergeet op te schrijven.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

11 apr 2014 17:44 #26326 door xxeliinee
Beantwoord door xxeliinee in topic rapporteren aan bed in het ziekenhuis
Hallo,
Ik werk in het ziekenhuis en hier is sinds vorig jaar het rapporteren aan bed ingevoerd. Echter nu een jaar water, wordt terug gezien dat het 'verwaterd'.
Verpleegkundige doen het steeds minder en er is weerstand tegen het rapporteren aan bed. Ze doen het niet door verschillende redenen als: tijdsdruk (vinden dat rapporteren in verpleegpost sneller gaat), bij 3- persoonskamers / bezoek van patiënten vinden ze het niet handig, vinden het niet handig om met 1 dossier naar de kamer te gaan, deze daarna weer op te bergen in de dossier kar en daarna de volgende te pakken. In het ziekenhuis is er geen beperkt bezoeksuur (is doorlopend, van half 10- 9 uur). Eveneens is er nog geen digitaal dossier. Er wordt nu gewerkt met karren waar 9 mappen inzitten (echter zorgt één verpleegkundige maar voor 4 patiënten, waardoor ze de karren niet meenemen naar de kamer).
Hoe hebben jullie er voor gezorgd dat rapporteren aan bed beter gaat?
Wat zijn oplossingen?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ervaringen!!!
Gr. Eline

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.