× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon vaseline bij zuurstoftherapie

22 mei 2014 14:44 #26354 door mezzo63
vaseline bij zuurstoftherapie was gemaakt door mezzo63
De regel wordt gehanteerd dat je bij mensen die zuurstof krijgen geen lippenbalsem of vaseline mag gebruiken in verband met brandgevaar. Ik snap de gedachte wel, zuurstof en vet, licht ontvlambare combinatie maar mijns inziens zou je daar toch wel een warmtebron bij moeten voegen om werkelijk gevaar op te leveren. Is dit nu evidence based of hoe zit het eigenlijk? Kwam gisteren een palliatief gesedeerde patient tegen waarvan de echtgenote die een labello had laten kopen aan alle kanten (zowel van huisarts als verpleging) te horen had gekregen dat dat volstrekt niet gebruikt mocht worden... Is er onderzoek naar gedaan? Voor zover ik kan vinden niet en ik heb ook nog nooit gehoord dat iemands lippen in brand vlogen door de vaseline... ;)

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 mei 2014 14:47 #26355 door geetje
Beantwoord door geetje in topic vaseline bij zuurstoftherapie
Nou, ik zou me toch maar aan die voorschriften houden.
Stel je voor dat je "statisch" bent, dus als je iets aanraakt er een vonkje vrij komt. En dan zuurstof en vet............... Geen goeie combinatie.
En wat te denken (sowieso kei link) van roken en zuurstof? Het gebeurt echt. En als je dan ook nog een lippenbalsem gebruikt................

Nee, echt heel voorzichtig mee zijn.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 mei 2014 20:24 #26356 door mezzo63
Beantwoord door mezzo63 in topic vaseline bij zuurstoftherapie
Hier in huis even een testje gedaan, maar geen van mijn lippenbalsems wilden branden... :)

Gaat mij meer om het idee dat dit verbod uiteindelijk ergens vandaan is gekomen (waarschijnlijk bij de leveranciers) maar dat er geen bewijs is voor het gevaar van het gebruik van lippenbalsem/vaseline bij zuurstofgebruik. In feite is er in Amerika zelfs een onderzoek naar gedaan, gepubliceerd in het American Journal of Nursing (1998) waarin gesteld wordt dat het gevaar van vaseline bij O2 een mythe is:

Winslow, Elizabeth H. PhD, RN, FAAN; Jacobson, Ann F. PhD, RN. "Dispelling the Petroleum Jelly Myth." American Journal of Nursing Volume 98(11), November 1998, p 16RR. ---Nathan A. Unterman

Ik denk dat er te vaak klakkeloos richtlijnen worden overgenomen zonder dat er werkelijk wordt nagedacht over de reƫle kans op een incident. Ik heb het hier niet over een situatie waarin iemand rookt, waar gasflessen zijn of druk aanwezig is.

Trouwens, wat dat betreft zou het gebruik van haargel bij O2-therapie als eerste verboden moeten worden lijkt me dan zo... Of medische handgel!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.