× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon kleinschalig wonen

11 mrt 2014 20:42 #26307 door angelawijs
kleinschalig wonen was gemaakt door angelawijs
Hallo,

Ik ben werkzaam op een verpleeghuisafdeling. Onze afdeling is op de derde etage, het is een gesloten afdeling. Wij hebben vier huiskamers waar 7/8 cliënten een gezin vormen. De afdeling loopt in een ronde vorm waardoor er een oneindig ronde voor de cliënten ontstaat. Verder kunnen de cliënten zich vrij over de afdeling bewegen en elke huiskamer binnen gaan. We zijn gestart met kleinschalig wonen maar we krijgen hier weinig begeleiding in. Hoe gaat het bij jullie? Hoe ziet jullie dagindeling er globaal uit? Met hoeveel personeel staan jullie op welke tijden. Wat is het uitgangspunt en wat zijn globaal de taken. Onze cliënten lopen uit een van zeer onrustig tot initiatiefloos van nog meehelpend tot passief.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

23 mrt 2014 11:55 #26313 door wilthurlings@hotmail.com
Beantwoord door wilthurlings@hotmail.com in topic kleinschalig wonen
Hallo,
Mijn werksituatie is niet geheel te vergelijken met de jouwe: ik werk al in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie t.w. 6 aparte woningen in een blok van drie etages. Ook onze bewoners variëren van nog vrij actief tot totaal zorgafhankelijk.
Wij starten 's morgens om 7 uur met 1 gediplomeerde kracht per woning. Tussen 8 en 1uur is er een tweede collega die pendelt tussen 2 woningen. Wij verzorgen alle eetmomenten zelf, dus ontbijt, om 12 uur warme maaltijd (zelf koken) en tussen 5 en6 uur 's avonds broodmaaltijd. 's Middags om 3 uur komt de collega van de avonddienst (gediplomeerd) die tot 9 uur werkt. Van 9 tot 11 werken er nog 2 collega's ( over 6 woningen) Om 11 uur begint 1 nachtdienst voor 6 woningen tot 7 uur 's ochtends. In de avonduren is er nog 1hulpkracht voor 6 woningen voor bewoners die met z'n tweeën verzorgd dienen te worden.

Handdoeken e.d. Wassen we zelf, beddengoed gaat naar wasserij, kleding bewoners door familie zelf te verzorgen. Twee keer per week komt schoonmaakbedrijf voor vloeren, badkamers en toiletten, de andere dagen doen we dat zelf. Boodschappen worden twee keer per week gebracht, bestelling en menuplanning doen we zelf. Een keer per week is er een vast dagdeel voor artsvisite, overige disciplines melden zich voor bezoek aan. Medicatie wordt door apotheek op rol geleverd, losse medicatie wordt een keer per week door ons geïnventariseerd en apart besteld. We kunnen terugvallen op verpleegkundige in de wijk en een dd. Arts is altijd bereikbaar.
Bestellingen van overige materialen voor de woning doen we zelf via een centraal magazijn.
Familie is altijd welkom, wij kennen geen bezoektijden. De meeste woningen hebben enkele dagen per week een vrijwilliger die de warme maaltijd komt verzorgen (heel fijn!)
Kapper, pedicure e.d. wordt door familie geregeld.
Bezigheden door de dag heen doen we zelf, activiteitenbegeleidster is 3 dagen per week aanwezig verspreid over alle 6 de woningen.
Bewoners kunnen bij ons blijven wonen tot ze komen te overlijden.

Zoals je ziet een druk programma, vooral omdat je grotendeels alleen staat.
Groot voordeel: omdat je maar 7 bewoners hebt per woning leer je de mensen veel beter kennen. Per woning hebben we ook een vast team wat ook voor de bewoners heel prettig is.
Wij werken nu ruim 2 jaar zo en het is heel erg wennen geweest. Het vraagt een heel andere manier van werken en denken en ervaring heeft geleerd dat niet alleen bewoners maar zeker ook personeel behoorlijk gehospitaliseerd was. Maar voor wie wil is het een geweldige werkplek waarbij je telkens je uitdaging moet zoeken en je grenzen verleggen. Zelfreflectie is erg belangrijk.

Heeeeeel belangrijk: een super gemotiveerde teamleidster en management die achter je staan en die een duidelijke visie hebben op groepswonen voor mensen met dementie.

Ik wens jullie heel veel succes en heel veel werkplezier!

Wil

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.