× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Wat is de definitie van een somatische zorgvrager

24 feb 2014 10:21 #26298 door bordeaux
Op mijn afdeling wordt er naar deze visie gehandeld

DE EMANCIPATORISCHE VISIE, bij deze visie staat de zorgvrager centraal. Hierbij wordt er niet alleen aan gedacht dat de zorgvrager een uniek persoon is maar ook dat hij/zij zelf richting aangeeft in zijn leven en in de zorg die hij/zij nodig heeft. De zorgvrager is dus ook zelf verantwoordelijk voor de zorg die hij krijgt en de zorg die hij daarbij zelf kan leveren (zelfzorg).
Ik vraag mij daadwerkelijk af als je deze visie in deze tijd nog kan hanteren. Als ik kijk naar de zorgvragers die nu worden opgenomen, zijn het vaak zorgvragers, met geen ziekte inzicht, gedragsproblematiek en verslavingsproblematiek. Ik stel mij dan de vraag als professional hoe kan ik dan de zorgvrager centraal stellen als hij zelf niet inziet dat zijn eigen gedragingen een groot risico vormen voor zijn gezondheid. Ik blijf in gesprek, ik geef advies, en ik wijs ze op de risico's. Toch gaan zij gewoon door. Moeten zulke zorgvragers niet op een andere manier begeleid worden in een verpleeghuis zijn deze zorgvragers niet op hun plek, en ze krijgen niet de juiste behandeling. Als professional sta ik met mijn handen in het haar, omdat wij hiervoor niet geschoold zijn, en soms moet ik toegeven laat ik alles maarop zijn beloop.
Hoe gaan jullie om met deze 'problematische' zorgvragers?

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.