× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon foto's van intieme lichaamsdelen

02 feb 2014 04:51 #26280 door erik
foto's van intieme lichaamsdelen was gemaakt door erik
In het kader van bewijsvoering heeft een eerste verantwoordelijke verzorgende met haar eigen mobiel foto's gemaakt van scrotum en anus. Dit had als doel aan te tonen dat er door de xxxdienst niet goede zorg verleend is. De mobiel ging rond in de zusterpost met naam van meneer erbij.

Meneer verblijft op een somatische afdeling. Ik weet niet zo goed hoe de toestemming geregeld is. Meneer is 100% dement ook al zit hij feitelijk op de verkeerde afdeling.

Ik had avonddienst en los van de negatieve werksfeer van weer een schuldige zoeken ipv samen beter werken had ik mijn hele dienst een ethisch dilemma in mijn achterhoofd.

Mag dat, de scrotum en anus van een cliƫnt die je met naam benoemd aan alle collega's tijdens een overdracht? Mag dat zonder echt toestemming van client en 1e contact persoon of mag dat helemaal nooit?! Ik ben in de 30, ik kan besluiten of ik het oke vind met mijn anus en scrotum op iemand zijn mobiel wil met wat voor bedoelingen dan ook? Maar als je 98 bent en practisch gezien dement (zonder indicatie stelling van client of afdeling maar MET diagnose alzheimer in behandelplan.....

Wat vinden jullie als ik dit dilemma zo in de groep gooi. Weten jullie iets van bronnen waarin ethisch en juridisch op deze materie wordt ingegaan? Ik wil mijn lieve collega die dit deed met bedoelingen van kijk hier het eens fout gaan met basiszorg niet afbranden maar ik zit met dit KAN en MAG niet in het kader van privacy!

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

24 feb 2014 10:02 #26297 door bordeaux
Beantwoord door bordeaux in topic foto's van intieme lichaamsdelen
Naar mijn weten is het not done om zomaar foto's te maken van zorgvragers hun intieme delen om een standpunt te maken. Als je bespreekbaar wilt maken dat zorgvragers niet goed verzorgd worden, doe dit dan in een werkbespreking. Ik denk dat je dit gewoon in de groep moet gooien, het gaat tenslotte om welzijn van een zorgvrager. Er zijn foto's gemaakt en iedereen heeft deze fotos gezien, dat kan en mag echt niet. Jouw collega heeft niet professioneel gehandeld, ze heeft niet stilgestaan bij de gevoelens van deze zorgvrager en zij heeft jouw in een lastige situatie gebracht. Geef er en klinische les over of doe dit middels intercollegale toetsing. Maar doe er iets mee.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.

25 nov 2014 12:28 #26443 door peaches
Beantwoord door peaches in topic foto's van intieme lichaamsdelen
ten eerste, vind ik het onprofessioneel dat iemand met zijn eigen mobiel op de werkvloer loopt. prive mobieltjes horen niet thuis op de werkvloer, dat is al een.

en nee, het mag niet wat zij gedaan heeft. (simpel de wet op de privacy). Ik kan me nog een beetje voorstellen waarom zij het gedaan heeft maar het is niet de juiste manier.

er zijn duidelijk 2 problemen. De eerste is dat de basiszorg niet goed was ( want dat wou je collega bewijzen d.m.v die foto`s).

Ik zou hier op in gaan als ik jou was, door een werkbespreking hierover te gaan houden of het dan te benoemen. of door bijvoorbeeld een enquette, hoe kan de basiszorg verbeterd worden???? er zijn vele manieren waarop je dit kan doen. maar ik zou hier zeker iets mee doen!!!

ten tweede,..neem je collega even apart en zeg wat je dwars zit. Vraag haar zelf eens hoe zij het zou ervaren als het zijn/ haar intieme zone`s waren die zo in de rondte gingen. En probeer toch echt duidelijk temaken dat zij hier op een foute manier een grens is overgegaan

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.