× Vragen, antwoorden en discussies m.b.t. (aan de zorg gerelateerde) beroepsinhoudelijke zaken, waar geen ander forum voor beschikbaar is.

Topic-icon Mytylschool bekwaamheid verzorgende handelingen

28 jan 2014 20:00 #26277 door Suusj
Hallo allemaal.

Ik loop sinds een paar weken stage op een Mytylschool voor lichamelijk en verstandelijk beperkte kinderen. Er zijn veel kinderen die medische zorg nodig hebben. Hiermee bedoel ik: medicijnen in de vorm van tabletten en pufjes, sondevoeding, tracheacanule uitzuigen, katheteriseren.
De klassenassistenten voeren deze handelingen uit. De handeling is één keer bij hun voorgedaan door een klassenasssistent met een medische achtergrond (zij heeft deze handeling geleerd van de ouders van de kinderen). Hierna mogen zij het protocol ondertekenen en de handeling uitvoeren. De andere klassenassistenten hebben geen medische achtergrond.

Op dit moment is er een discussie gaande bij de klassenassistenten aangezien men niet weet wie de eindverantwoordelijke is wanneer er iets fout gaat bij de handeling. De directeur heeft aangegeven dat hij dit is, maar er zijn nooit schriftelijke afspraken gemaakt hierover. Ook vragen zij zich af in hoeverre zij verplicht zijn om de handelingen uit te voeren.

Ik ben heel erg benieuwd hoe de regelgeving hierover is? En wanneer iemand bevoegd en bekwaam is om de handeling uit te voeren door iemand die geen medische achtergrond heeft?

Ik heb al veel informatie gezocht op internet, maar vind vooral informatie rondom de Wet BIG.
Misschien dat iemand hier meer over weet?

Alvast heel erg bedankt.

Gelieve Inloggen om te deelnemen aan het gesprek.